Nadszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu. Przyznam szczerze, że niektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być
Niezły MłynekKochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman
Niezły Młynekcoś na wzór lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej. Pomysł na przygotowanie czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny polecenia. […] The post Czekoladowy Parafit appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekJabłka zapiekane z imbirem i cynamonem to prosty i szybki przepis na smaczną przekąskę, którą można potraktować także jako deser. Wiele razy jedliżmy szarlotkę i jak każdy wie do jej przygotowania potrzebne są jabłka i cynamon – czemuż to wobec tego nie zapiec ich z dodatkiem imbiru. Eksperyment był ciekawy a efekt bardzo smaczny. Składniki na: Jabłka zapiekane
Magiczny GarnekOto sposób na atrakcyjne podanie kurczaka, z pieczarkami i duszoną cebulką, zaplecione w warkoczu z ciasta francuskiego. Forma może pomóc przemóc się największemu niejadkowi. U nas
Ania i Marcin gotująBułeczki przygotowałam na konkurs, ale żeby było śmieszniej- w końcu ich nie dodałam :) Co nie znaczy, że z Wami się przepisem nie podzielę, bo są naprawdę
Kuchnia w czekoladzieGotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2
Oryginalny smakCzekoladowy krem, na bazie kremówki i mascarpone, który może nam posłużyć nie tylko do przełożenia tortu, ale również jako słodki, pyszny deser. SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY : ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu ) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 6 łyżek kakao 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 500 g serka mascarpone Przygowowanie kremu : Czekoladę ścieramy(...)mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Do kremu dodajemy wiórki czekoladowe i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! ! Artykuł Czekoladowy krem z mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyIdealny do przekładania tortów śmietanowych! Ale równie pysznie smakuje w formie deseru, serwowanego w pucharku razem z owocami bądź galaretką- posypany wiórkami czekoladowymi lub polany sosem toffi! Pychota! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia(...)miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania gęstej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem śmietankowy z mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyDelikatny, pomarańczowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Polecany nie tylko do przekładania tortów, czy zdobienia muffinek- ale również jako pyszny deser (przepis na 6 pucharków ). SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: ( na 6 pucharków) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 duże pomarańcze Przygowowanie kremu : Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy(...)pomocą łyżki- następnie znowu miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Do gotowego kremu dodajemy startą z dwóch pomarańczy skórkę i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na koniec lekko posypujemy startą skórką z pomarańcza. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem pomarańczowy pochodzi
Domowe Tortysprawia, że jest on delikatny i jednocześnie pyszny! Wzbogacony orzechami i migdałami tworzy wyjątkowy krem, który możecie wykorzystać do ciast, tortów lub nałożyc go do pucharków i serwować jako deser. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów(...)śmietan fix’em oraz zmielone migdały. Delikatnie mieszając łyżką, łączymy ze soba wszystkie składniki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. ( Pamietajmy jednak o użyciu końcówki z dużym otworem, w przeciwnym razie mogą utknąć w niej kawałki orzechów !) Gotowy krem
Domowe Tortypucharku! Bazą kremu jest śmietana kremówka i serek mascarpone, zatem krem jest delikatny- a dodatek wody różanej nadaje mu przyjemny kwiatowy posmak. Możecie go wykorzystać nie tylko jako deser, ale również do ciast i tortów, zwłaszcza tych, które zawierają kwiaty w elementach ozdoby . Wyobraźcie sobie tort, ozdobiony kremowymi różyczkami, który nie tylko kwitnąco wygląda, ale po spróbowaniu okazuje się(...)dodać dodatkowych kilka kropel wody różanej lub jeszcze trochę barwnika- i dokładnie, ręcznie wymieszać ( nie używamy już miksera, bo zamiast kremu zrobicie różane masło! ). Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem różany pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortypyszna, lekka i słodka przekąska, idealna na letnie dni i nie tylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy w sobie słodycz i orzeźwienie. Skusicie się na takie
Domowe Tortymożna wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy przepis. Smacznego! SKŁADNIKI(...)śmietan-fix’em oraz masę gruszkowo-serkową. Wszystko ze soba dokładnie miksujemy- do momentu, aż składniki się połączą a masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji… …i gotowe ! Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z czekoladą ( zwłaszcza białą czekoladą) oraz słodkimi polewami np. toffi
Domowe Tortyskładniki i w jakich proporcjach wykorzystać- ale cóż…dobre i smaczne efekty wymagają poświęceń Poniżej wynik moich eksperymentów- przepis na pyszny, czekoladowy krem- idealny nie tylko jako wyszukany deser, lecz również świetnie nadający się do przekładania tortów. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady(...)masę wkładamy na całą noc do lodówki. Do wyjętej z lodówki masy z czekolady i śmietany, dodajemy nutellę, następnie miksujemy na niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. -jeżeli zamierzamy zrobić deser : dla uzyskania ładnego efektu- nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów, następnie obsypujemy go orzeszkami. -gdy przekładamy tort : rozprowadzamy krem na biszkoptowym blacie i lekko opruszamy
Domowe Torty