serków homogenizowanych pięknie kontrastuje (i świetnie smakuje) z dżemem pomarańczowym o intensywnym, słonecznym kolorze (lub jak kto woli o kolorze „kurczaczkowym” ;) ). Całość jest lekka, orzeźwiająca i taka… wiosenna :) Deser nie jest skomplikowany i na pewno uda się nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom :) Polecam! Składniki: 1 duże opakowanie maślanych herbatników Masa pomarańczowa: 5 pomarańczy 2 opakowania zagęszczacza do dżemów (np. Żel(...)mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wystudzoną masę pomarańczową wykładamy na masę serową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdy kawałek deseru ozdabiamy połową cząstki pomarańczy. Smacznego
MyCookBook.plZwieńczeniem dobrego posiłku na świeżym powietrzu powinien być równie smakowity deser. Rzecz jasna najlepiej jeśli nie będzie wymagał od nas specjalnych zabiegów i podobnie jak danie główne zrobimy go na… grillu! W takim razie, co powiecie na grillowanego ananasa w miodowej glazurze? Brzmi pysznie? Tak też smakuje! Ten banalnie prosty, soczysty, a przy tym lekki i słodki za sprawą skarmelizowanego(...)miodu owocowy deser połechce Wasze podniebienia :D Ananasa pieczemy w całości tj. wraz ze skórką, która dodatkowo posłuży nam jako wyjątkowo oryginalny „półmisek” do serwowania :) Składniki (na 4 porcje): 1 świeży ananas 8 łyżeczek miodu (po 2 na każdą cząstkę owocu) Wykonanie: Ananasa kroimy na 4 części wraz z pióropuszem :) Następnie kładziemy go na grillu najpierw od strony skórki. Grillujemy
MyCookBook.plDynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele(...)stać jeszcze kilka miesięcy, ale całe puree zdążyło zostać zużyte :) Przygotowane puree (po zmiksowaniu i wystudzeniu) można też poporcjować i zamrozić. Jeśli mamy zamiar użyć puree do ciast, czy deserów warto przed dodaniem odcedzić je na sicie (zostawić na 15-20 minut), aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Smacznego
MyCookBook.plDzisiaj pyszna kiszka mojej babci, przepis prosty ale nie chcę go przekształcać, nic dodawać. Ta kiszka jest idealna do tego kojarzy mi się z dzieciństwem, jak
Niezły MłynekPrzesłaliście mnóstwo pięknych i kreatywnych zdjęć. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział i wspólną zabawę Przedstawiam zwycięzców: Miejsce 1 Pani Anna B. za zdjęcie: Miejsce 2 Pani
Oryginalny smakHej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu
Kuchnia PROzdrowotnabowiem w pełni), które zwieńczyłam chmurą bitej śmietany i gruszkami w sosie karmelowym. Jest słodko . Czego innego się spodziewaliście...? Ale jednocześnie tak pysznie, że nie można się od tego deseru oderwać. Połączenie chrupko-ciągnącej bezy, lekkiej bitej śmietany, miękkich i soczystych gruszek oraz obłędnego, korzenno-karmelowego sosu sprawiło, że C. stracił głowę. A ja nie pozostałam za nim w tyle(...)Zajadaliśmy się, aż miło. Dopóki deser się nie skończył... Spróbujecie...? Gruszki w sosie przygotowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, co wyczarowała! Bezy cynamonowe z gruszkami i sosem karmelowym Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny krem do ciast i deserów. Składniki: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka(...)masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub ciastem. Smacznego
W kuchni u MonikiSzarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem
Ania i Marcin gotująOstatnio byłam zawiedziona tym, że 1 listopada nie sprzedawano ciepłych kasztanów na alejach cmentarnych tylko stragany dziwne?, jak na festynie balony, wata cukrowa, popcorn, gofry i
Niezły MłynekNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia ŁukaszaDelikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w
Oryginalny smakDzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje się
Oryginalny smakkrem to naprawdę prosta sprawa – i choć deser jest nieskomplikowany, to ma swój nieodparty urok wyrażający się w nierównomiernie posiekanych kawałkach ciemnej czekolady zanurzonych w śnieżnobiałym musie. Ważne jest, aby ciemna czekolada (celowo nie używam słowa „gorzka”, bo z założenia źle mi się kojarzy) była dobrej jakości i zawierała minimum 70% kakao. Natomiast jogurt sojowy to bardzo przydatny produkt(...)tylko wtedy, kiedy rano potrzebujesz przekąsić go z musli i owocami, ale równie niezastąpiony jest podczas pieczenia ciast, które dzięki niemu stają się delikatniejsze i kremowe, oraz innych deserów, na przykład musów czy kremów. Straciatellę można podawać od razu po przygotowaniu, ale moim zdaniem lepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu. Podkręciłam ją nieco dodając ciemnego rumu, ale absolutnie nic się
Roślinna - blog wegański