Sezon na truskawki jeszcze się nie zaczął, ale na szczęście są truskawki mrożone, z których możemy zrobić pyszny mus i użyć go do tego pysznego deseru. Deser jest lekki za sprawą serka homogenizowanego i delikatnego musu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków. Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków. Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała. Najlepiej smakują schłodzone
ZofianaProste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe pralinki na większą ilość gości. Sprawdziło się i wszyscy byli zadowoleni. Składniki: 300 g cukierków irysów 140 g ryżu preparowanego Wszystkie dodatki kupuję tutaj Przygotowanie: Irysy wyciągamy z papierków i rozpuszczamy
Niezły MłynekSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy
Kuchnia po mojemujakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to, że nie ma w nim surowizny. Wprawdzie lato już minęło i zagrożenie zakażenia salmonellą i innymi świństwami zmalało. Jednak jeśli ma się w domu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko twarogu(...)się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy przez noc w lodówce - jeśli mamy tyle cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę
Kuchnia po mojemuCranacha to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują. Składniki (na 2 desery) 300g truskawek 300ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki miodu wielokwiatowego 4 łyżki whisky Granola lub 50g płatków owsianych i 25g brązowego cukru Listki melisy Sposób przygotowania Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery(...)granoli lub jeśli takową nie dysponujemy podpiekamy płatki owsiane z brązowym cukrem na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobina granoli
Pyry na Gazdzieciaki lubią najbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser, który możemy zabrać z sobą, do szkoły czy pracy. Nie ma co się rozpisywać trzeba działać. przygotowanie jest bardzo proste i szybkie ok 15 minut. Jednak baton gotowy jest dopiero po 2 godzinach, tyle chyba poczekacie
Niezły MłynekPyszny deser miętowo-czekoladowy, który już kiedyś prezentowałam na swoim poprzednim blogu. Smak tego deseru jest obłędny. Założę się, że ta słodkość posmakuje każdemu fanowi mięty i czekolady:) Przepis z książki Jacqueline Bellefontaine "Czekolada" z moimi zmianami. Składniki na 6 porcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt(...)pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. 4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Każdy deser przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce
In my kitchenDzisiaj proponuję pyszny i bardzo efektowny deser. Przygotowanie tego cuda jest troszkę pracochłonne, ale wierzcie mi, warto poświęcić się:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: Truskawkowy mus: 250 g świeżych truskawek; 50 g cukru pudru; 3+2 łyżki soku pomarańczowego; 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%); 100 ml śmietany 30%; 10 g żelatyny w proszku; 3 łyżki(...)truskawek dodać, łyżka po łyżce, kwaśną śmietanę, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno 30% śmietankę i delikatnie wymieszać. Mus rozlać do czterech pucharków na desery i odstawić do lodówki, by stężał. Truskawkowa galaretka: 200 g świeżych truskawek; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny; Żelatynę (1 łyżka) zalać 3 łyżkami zimnej
In my kitchenJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca w okresie Świętego Miesiąca Ramadan. Podobno deser ten wywodzi się z położonej w centrum kraju prowincji Al-Qaşīm. Składniki 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach(...)masy można uformować kulki wielkości dużego orzecha lub tak jak w Arabii Saudyjskiej podawać w dużej salaterce, aby każdy sam nałożył sobie odpowiednią porcję. Podawać do kawy Uwaga - deser można zmodyfikowac, ale nie będzie już wtedy tradycyjnym daniem saudyjskim. Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :) Składniki 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach 3 szklanki miękkich
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafrancuski kucharz śpiewaczki operowej Nellie Melba na specjalne życzenie męża śpiewaczki stworzył ten przepyszny deser i od tej pory deser sygnowany jest nazwiskiem śpiewaczki. Deser jest lekki, orzeźwiający i bardzo smakowity. Polecam bo smakuje wybornie latem z brzoskwiniami świeżymi oraz zimą z brzoskwiniami z puszki. Lodowa Melba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser, czy sernik na zimno, więc nazwałam go po prostu desernikiem. Jeżeli wolicie możecie nazwać go też charlotte(...)sumie większego znaczenia. Mój desernik przygotowałam w najmniejszej tortownicy, ale można też przygotować deser w szklankach. Gdy masa stężeje jest łatwa do krojenia, ale bardzo kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach bez najmniejszego oporu. Polecam więc go wszystkim. Również tym, którzy narazili swoje gardła dopingując siatkarzy. Warto było. ;) Składniki na małą tortownicę: 600 g malin 500 g serka mascarpone
Pełny talerzTruskawkowy pucharek to czerwono-różowy deser - połączenie galaretki i truskawek. Uwielbiam desery na zimno, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Przepis zgłaszam na akcję lekkie desery bez piekarnika. Składniki na 4 pucharki: 1 galaretka truskawkowa 125 g jogurtu, np. naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego z musem truskawkowym) truskawki wg uznania Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale rozpuścić
Ugotowaćbardzo ten deser skojarzył mi się z latem że tak też go nazwałam. Porzeczki zawsze kojarzą mi się z latem nawet te mrożone. Deser jest lekki i smakowity, polecam serdecznie. Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienasionach szałwii hiszpańskiej chyba wiele z nas słyszało. Ważne dla mnie jest to, że jest zdrowym i wartościowym produktem, a moim chłopakom w wersji tego deseru baaardzo smakował. Nasiona chia zawierają dużo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, a także są źródłem minerałów i przeciwutleniaczy. Polecane są w okresie wzrostu dla dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wapń. Już(...)wolnych obrotach. Odstawić na 20 min. Mango obrać i zblendować. W osobnym naczyniu zblendować maliny z borówkami. Do szklanek nakładać warstwę z malin i borówek, mango oraz pudding. Deser opcjonalnie schłodzić. Całość ozdobić owocami. PORCJE
zabawa smakiemzapomina. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała wykombinować czegoś, z wykorzystaniem rynkowej nowości. Smakujący trochę jak wino musujące napój, wydał się dla mnie bardzo dobrym fundamentem pod szybki, wegański deser. WEGAŃSKA GALARETKA SOMERSBY Z MUSEM Z MANGO /własny;/ 2 porcje 1 butelka Somersby #ElderflowerLime 2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru 1 mały owoc mango (bardzo dojrzały
W kuchni Karmel-itki