Wielka rozpusta! Przez tą deszczową pogodę, należy nam się coś słodkiego, z owocami i czekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki deser dla czterech szczęśliwców, chyba że zrobimy go więcej, albo zjemy wszystko sami. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki gorącej wody 100 g płatków
Niezły MłynekMoja kolejna propozycja związana z konkursem Almette. Pomyślałam, że wykorzystam serek znów nieco inaczej i nie byłabym sobą, gdybym nie wymyśliła deseru ;). Więc przedstawiam Wam kochani mój przepis na wykwintny i jakże banalny deser. Jak to powiadają w prostocie siła i piękno ;) Składniki: 4 duże morele 4 łyżki serka Almette żurawina z wiśnią 2 szkl mrożonych truskawek syrop(...)blendera dodajemy serek i miksujemy. Kiedy uzyskamy gładką i lodową konsystencję układamy w naczyniach morele i nakładamy gotowe lody. Morele polewamy syropem z fiołkami, bądź miodem. Smak obłędny. Idealny deser na zakończenie lata. A lody Almette zostaną z nami na dłużej
Malinowe Pocałunkimojej ulubionej cukierni, w przerwie podczas wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana, polewa owocowa, herbatniki Wykonanie: Do przygotowania podstawowej wersji smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie(...)cukru (lub miodu). Możecie urozmaicić swoje smoothie innymi owocami, np. bananem, zaś w sezonie malinami, jagodami, jeżynami, brzoskwiniami, ... lub kilkoma łyżeczkami dżemu, ale należy uważać, by nie stanowił bazy deseru i ostrożniej wówczas dozować cukier. Gdy owoce są bardzo zmrożone, jaku użyte przeze mnie nie mieszają się i nie rozdrabniają dynamicznie, przy ostrzach tworzy się zmrożony kluch, dlatego od czasu
Taste Of My DayCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek 60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów laskowych
Niezły MłynekLekki deser, który odrobinę przypomina budyń, ale z rzadszą konsystencją. W duecie z kwaskowatą maracują tworzy fajne połaczenie smakowe, taka mała deserowa zachciewajka :)Składniki:- 3 szklanki mleka- 3 czubate łyżki mąki mąki pszennej- 1 opakowanie cukru waniliowego- 3 żółtka- 3 łyżki cukru kryształu- 2 owoce maracujiPrzygotowanie:Pół szklanki mleka odlewamy i rozprowadzamy w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy(...)się mleka dodajemy rozmieszaną mąkę. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy 3 łyżki wrzącego mleka, mieszamy i wlewamy do reszty. Całość utrzymujemy na ogniu cały czas mieszając, by deser odrobinę zgęstniał lecz aby się nie zagotował. Gotowy deser przelewamy do pucharków i dekorujemy marakują
Zainspirowana w kuchnipieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!! :) Przepis bierze udział w akcji "Moje przepisy i desery na każdą okazję", ponieważ powyższy deser inspirowany jest przepisem organizatorki, Pani Doroty Świątkowskiej. Ciasteczka idealnie nadają się na poczęstunek dla gości do kawki, lub herbatki. Dzięki przepisom Pani Doroty (które znalazłam(...)stronie Moje Wypieki ) przygotowałam wiele fantastycznych deserów, głównie serników, między innymi Sernik Oreo oraz Sernik z gruszkami , a także mój pierwszy sernik w życiu - Sernik krówkowy . Przepisy są tak czytelne i jasne, że bez problemu poradziłam sobie z przygotowaniem :) Jeżeli potrzebuję jakieś porady lub inspiracji, niezwłocznie otwieram tę właśnie stronę :) Pani Dorota wydała również kilka książek, które znajdziecie TUTAJ . Polecam
My Culinary ArtEkspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek. 0,5 kg wiśni, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych), Wiśnie(...)wkładać do mleka. Gotować 0,5 minuty z jednej strony, delikatnie przewrócić na drugą i jeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej małą i ostrożnie kłaść na wiśnie. Deser można przygotować wcześniej i podawać na zimno. Polecam również wersję z musem truskawkowym czy malinowym. Każda jest warta grzechu ,a w tym przypadku niskokalorycznego
Kulinarny karnet Christopherapostać sorbetu to ich wynalazek. W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze(...)serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty. Sorbety to dobrze zamrożone kryształki soków owocowych, warzywnych, mogą być z dodatkiem alkoholu .Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Za pomocą maszynki do lodów lub typowych sorbetiarek deser robi się
Kulinarny karnet ChristopheraMoje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej(...)22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami. Galaretki truskawkowe wylać na wierzch deseru, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Deser udekorować listkami mięty (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusiwszyscy wiecie, ze kocham desery, a teraz nadeszła moda na bycie fit. Moje pyszne ciasta raczej do tej kategorii się na zaliczały do dzisiaj :) Wymodziłam torcik na serku i owocach ze spodem owsianym z orzechami. Wyszedł pysznie a co najważniejsze każdemu smakował i nikt nie uwierzył, ze nie ma w nim ani grama cukru. Słodycz nadały owoce, wiem że nadchodzi
Niezły MłynekTruskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy gdy pojawiają się truskawki za małe pieniądze, któe(...)kupujemy wtedy w hurtowych ilościach. Desery są pyszne, delikatne, bardzo lekkie, na bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje desery piankowe to trochę improwizacja, powstają w zależności od dodatków, które wyciągam z zamrażalnika. Ostatnio pokazywałam deser piankowy z jagodami. Deser piankowy z malinami to kolejna moja propozycja na słodki deser wykorzystujący pianki Jojo. Aby nadać różowy kolor piance wykorzystałam syrop z malin jaki robiłam latem. A maliny to owoce, które często wykorzystuję do przygotowania deserów. Była już pianka(...)polewą czekoladową. Proponowałam Wam też kolorowy deser piankowy dla dzieci. Składniki: ok 100ml mleka, 125g pianek jojo, 200 ml śmietanki 30% ok. 100 g mrożonych malin + trochę soku z malin w cukrze 2 łyżeczki cukru różowy cukier Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, zagotowujemy, wsypujemy pianki jojo i rozpuszczamy pianki na wolnym ogniu cały czas mieszając ( masy nie wolno zagotować). Masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDeser kokosowy z borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą świeże borówki, jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu warstw do obu mas deseru dodałam żelatynę, nie jest to jednak niezbędne. Bez jej dodatku poszczególne masy nie będą się aż tak od siebie odznaczały, zmieni się też ich konsystencja, ale deser podawany(...)pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny. Deser kokosowy z borówkami Składniki: warstwa borówkowa 150g borówek 3 łyżki soku z cytryny 50g jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny 2 łyżki wody warstwa kokosowa 100g jogurtu greckiego 15g (około 2 łyżek) wiórków kokosowych 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka
Smakołyki BerenikiDeser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk. Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można(...)również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość. Deser wiśniowo-czekoladowy Składniki: 300g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie
Smakołyki BerenikiDeser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś , ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników. Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru. Deser kubusiowy Składniki: 300ml soku Kubuś o dowolnym(...)pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia - do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać - serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej - przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku
Smakołyki Bereniki