desery - 58579 przepisów (strona:236/3906)

Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 179

potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego są tosty

Oryginalny smak
Sorbet jeżynowy z białym winem 117

smakują mi w połączeniu z winem, najlepiej białym, półsłodkim.  Niedawno przygotowałam pyszne owoce zapiekane w różowym winie, ale na blogu jest więcej przepisów z leśnymi owocami i innymi deserami na lato:  11 przepisów z owocami leśnymi Desery na lato Sorbet jeżynowy z białym winem Składniki: Celowo nie podałam proporcji, dostosujcie indywidualnie stopień słodkości deseru, jeśli kupicie/nazbieracie kwaśne jeżyny

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach 124

Kolejny truskawkowy deser prezentowany na blogu. Idealny gdy macie „lenia” i nie chce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce.  Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka(...)owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Deser malinowo-brzoskwiniowy 188

Lato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków

Kuchenne Wariacje
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 753

Semifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru(...)borówki (100 g). Przelać na spód i wyrównać.    Dodatkową porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo.    Wstawić do zamrażarki na całą noc.  W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury pokojowej, jednak nie dłużej niż na 1 godzinę. Kroić na kawałki i podawać

Chocolate Muffin Blog
Mrożony deser z malinami 159

Upał... marzymy wówczas o jakimś szybkim ochłodzeniu. Można pójść na basen, pojechać nad jakąś wodę lub tak, jak ja wejść do kuchni i przygotować jakiś smaczny deser. Dziś zapraszam Was na szybką i lekką propozycję - mrożony deser z malinami. Spróbujcie. ... uwielbiam maliny, potrafią wzbogacić każdą kulinarną propozycję Składniki: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki malin kilka listków świeżej(...)delikatnie dosłodzić do smaku miodem. Maliny lekko rozgniatamy widelcem i układamy na jogurcie. Na koniec nakładamy 1-2 łyżeczki jogurtu, a na nie kilka listków świeżej mięty. Tak przygotowany deser podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Deser bezowy z porzeczkami i śliwką 143

pierwszy post w tym miesiącu? Pisałam o pamiątkach, jakie warto przywozić z wakacyjnych wojaży, post znajdziecie pod tym linkiem:   Jakie pamiątki przywozić z wakacji? Dzisiaj, do podania prostego deseru, wykorzystałam właśnie takie wakacyjne pamiątki, które kupiłam sama lub dostałam od najbliższych. Gdyby tak opisać po kolei to: łyżeczka jest kupiona w Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch(...)podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety.  Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami czerwonych porzeczek oraz układamy pokrojone na ósemki śliwki węgierki. Układamy kolejną warstwę bezy

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowy śmietanowiec 270

jest świetny deser dla leniwych i osób, które nie lubią piec ciast. Takie ciacha robię, jak już mam ostrego lenia, a wiem że do kawy musi być coś słodkiego.  Blacha duża 23 cm x 29 cm Składniki: 3 duże śmietany 18 % 3 duże jogurty naturalne 1 szklanka cukru 1 opakowanie żelatyny odrobina gorącej

Niezły Młynek
Kesari - deser z kaszy manny 168

Dzisiaj szybka propozycja na deser z kaszy manny. Indyjskie kesari zawiera w sobie tylko kilka składników, które należy ze sobą połączyć, i już po chwili możemy zajadać pyszny deserek. Polecam w szczególności dla zabieganych, a także dla wszystkich wielbicieli kaszy manny. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka duża szczypta szafranu (jeśli damy mniej deser(...)troszkę zezłociła. Mleko gotujemy w garnku z dodatkiem szafranu i cukru. Do gotującego się mleka ostrożnie dodajemy podsmażoną kaszę manną, rodzynki, uprażone orzechy i gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Deser przekładamy w małe foremki i odstawiamy do zgęstnienia (możemy też wyłożyć go w dużą blachę, a potem zwyczajnie pokroić na kawałki; ja użyłam silikonowych foremek na babeczki

psgotujemy
Kokosowy pudding z tapioki i mango posypany cynamonem 188

pisania tego bloga? Ja nie mam pojęcia, może któraś z Was ma jakiś pomysł i wyciągnie mnie z tego wiru robienia rzeczy "mniej potrzebnych"? Dzisiaj jeden z moich ulubionych deserów! Jestem po uszy zakochana w kokosie, wariuję za tapioką, mango to moja pierwsza owocowa miłość, a cynamon ubóstwiam tak, że mogłabym go dodawać do schabowego. Cóż więc innego(...)połączenia moich miłości powstał deser, dla mnie wręcz deser bogów, który i Wy koniecznie musicie spróbować! Oczywiście, mango możecie wymienić na inny Wasz ulubiony owoc (również polecam jagody, czy borówki!), ale takie połączenie jest jak najbardziej idealne! Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka kokosowego - 1 mango - pół łyżeczki cynamonu *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu, wiórki

Be Fit Be Strong
I znowu po duńsku... 138

zaskoczyć, ale też znacząco wpłynąć na porządek dnia.  Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko(...)oderwać w upalny dzień.  Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego . Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro , i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Panna cotta 144

Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :) Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku. Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli galaretkę śmietankowo - waniliową polaną musem owocowym. U mnie panna cotta z truskawkami. Składniki galaretki śmietankowej: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Polewa(...)doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Mieszankę studzimy, wyjmujemy laskę wanilii, przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki. Po ścięciu się deseru, filiżanki wstawiamy na 5-10 sekund do ciepłej wody. Ułatwi to wyjecie deseru. Galaretkę układamy na talerzyku, polewamy truskawkami zmiksowanymi  z cukrem. Podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczone jabłuszka, czyli pochwała prostoty 90

deser niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy tylko zaczynał się sezon na jabłka jesienne, czyli od początku września, gościł on na naszym stole po kilka razy w tygodniu. Później został zapomniany, a może wyparty przez bardziej wysublimowane jabłkowe desery i wypieki, a szkoda. Kiedy pierwszy raz zrobiłam go mojej córeczce z upieczonych przeze mnie czterech niedużych jabłuszek po kilku(...)chwilach ostały się same ogonki ;) Krótko mówiąc, takie to pyszne, a jakie proste! Proporcje na deser po obiedzie dla rodziny lub dla dwóch jabłkożernych Malwinek ;) Składniki: 4 średnie, twarde jabłka 4 łyżki rodzynek (może być pół na pół z żurawiną) kilka posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu (u mnie malinowy) Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć w środku zostawiając około

Cakes By Kejt
Owocowy deser z chia 590

Pyszny, zdrowy owocowy deser z puddingiem chia. Bez dodatku cukru, nie licząc tego z owoców ;) Świetna propozycja na śniadanie bądź wieczorny deser. Pudding z chia przygotowujemy co najmniej 3 godziny wcześniej, a najlepiej włożyć go na noc do lodówki. Rano pozostaje rozgnieść widelcem owoce i deser gotowy :) Zerknijcie też na inne propozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy

Moja Galeria Smaku
Letni deser z owocami 116

humor :) Bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce i biszkopty. A jeśli jeszcze te owoce samodzielnie zostały zerwane.. Nic tylko marsz do sklepu, a potem do kuchni ;) I na deser będzie jak znalazł... Mnie z podanej porcji wychodzi 6 porcji;) Letni deser z owocami Składniki: opakowanie biszkoptów 150 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru owoce(...)powstanie krem.  W pucharkach układamy biszkopty (mogą być nasączone w kawie lub alkoholu - co kto lubi), dajemy część kremu i posypujemy owocami. Układamy przynajmniej 3 takie warstwy. I deser gotowy. Przed podaniem warto go schłodzić ;)  A na koniec można dać gałeczkę lodów waniliowych, ale wtedy to już się nazywa rozpusta...  Smacznego

Lawendowe Niebo

Proponowane wyszukiwania