Niedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser
W kuchni KatieDeser galaretkowo-jogurtowy z malinami to pomysł na zdrową, słodką przekąskę. Przygotowanie poniższego deseru jest banalnie proste, ale niestety czasochłonne. Jestem pewna, że deser zachwyci gości :) Składniki na 4 duże porcje: 2 duże jogurtu naturalne (800 g) 1 galaretka o smaku, np. poziomkowym 1 galaretka o smaku, np. jagodowym 1 galaretka o smaku owocowym, np. niebieska świeże maliny Dzień wcześniej
UgotowaćZrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc(...)deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie. Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów
Smaczna PyzaBardzo lubię romantyczne, lekkie desery. Takie na jeden kęs w towarzystwie lampki wina i dobrego filmu. W związku z tym postanowiłam zrobić coś z zawartością zamrażarki, czyli truskawkami i wykombinować jakiś pyszny deserek. Ostatecznie uzyskałam coś niezwykle prostego i przesmacznego. Najlepiej smakuje po godzinnej sesji na basenie, taki wysiłek bardzo zaostrza apetyt na smakołyki. Dodam jeszcze, że taki deser spełnia(...)rolę wspaniałego afrodyzjaku. Deser truskawkowy 250 ml śmietany 30% 0,5 kg mrożonych truskawek 4 łyżeczki cukru pudru Truskawki wrzucić do rondelka i na średnim ogniu podgrzewać aż większość z nich będzie w miarę miękka. Zdjąć rondelek z ognia i za pomocą blendera zmiksować truskawki na delikatny mus. Jeśli nie są dostatecznie słodkie, można dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru
Przepysznik - BLW i nie tylkoszczęściej nie kucharskiej, co zaowocowało sporym zapasem zdjęć na aparacie - wracam z małym huczkiem. Specjalnie z okazji Dnia Mamy, przygotowałam dla Was propozycję bardzo szybkiego, pysznego i lekkiego deseru, który na pewno przypadnie do gustu każdej mamie. Inspiracją był dla mnie przepis Dorotusi , który wzbogaciłam o pewien kaloryczny szczegół, który jednak przyjemnie osładza całość, a co tam, raz się żyje(...)Deser dla mamy 1 dojrzały banan kilka łyżek jogurtu greckiego garść podprażonych płatków migdałowych 3 łyżeczki cukru 0,5 kieliszka amaretto Cukier skarmelizować na patelni, pod koniec dodać amaretto i dosłownie po chwili można wrzucić prażone płatki migdałowe, szybko i jak najdokładniej je wymieszać. Karmelowo-migdałowe cukiereczki są gotowe, zatem pozostaje tylko pokroić banana w plasterki, ułożyć połowę na dnie
Przepysznik - BLW i nie tylkomargin-bottom: 0.21cm; } Lubię takie dni, kiedy po zjedzeniu pysznego obiadu, którym pochwalę Wam się następnym razem, stwierdzam, że miło by było, gdybyśmy mieli jakiś deser, taki niezbyt słodki i w sam raz na lato. I wtedy M. patrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko wyskoczyć do sklepu żeby kupić(...)szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie Clafoutis to zapiekany deser, którego ciasto przypomina nieco ciasto naleśnikowe, którym zalewa się owoce. Nazwa pochodzi od słowa 'clafir', czyli wypełniać, co w przypadku tego ciasta dotyczy owoców, które wypełniają je po brzegi
Przepysznik - BLW i nie tylkozaspokajającego potrzebę na "coś słodkiego". Jest to oczywiście propozycja rodem z kuchni węgierskiej, najsłynniejsze w tamtym regionie naleśniki, wymyślone przez słynnego kucharza Karola Gundel. Już wielki smakosz i wielbiciel deserów, książe de Talleyrand - jego ulubione powiedzenie "To gorzej niż zbrodnia, to błąd!" towarzyszy mi do dzisiaj - przepowiedział, że nad Dunajem narodzi się deser wyjątkowy. I rzeczywiście, choć na nieszczęście zdarzyło(...)niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku z cytryny
Przepysznik - BLW i nie tylkokonkretów, nazwałam swój projekt "52 tygodnie", jak łatwo zauważyć jest to dokładna ilość tygodni w roku. Co zamierzam przygotować w każdym tygodniu? Czym będę się chwalić w każdą niedzielę? Deserami! Czyli tym, co w życiu najsłodsze i najprzyjemniejsze. Przez ostatnie dni tworzyłam listę pięćdziesięciu dwóch przepisów deserowych, które od dłuższego czasu gdzieś tam za mną chodziły, od czasu do czasu(...)mryziały po podświadomości, szepcząc do uszka "Zjedz mnie!". Lista została zamknięta wczoraj, jest konkretna, przy czym nie będę się trzymać konkretnej kolejności, więc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień
Przepysznik - BLW i nie tylkoDeser delikatny, leciutki, zdrowy. O właściwościach chia już nie raz pisałam dlatego dziś tylko napiszę że warto się nimi zainteresować. Delikatne nasionka są dobrodziejstwem dla naszego organizmu. Przepis zobaczyłam u tth i zakochałam się w deserze. Pozmieniałam deser pod swoją kuchnię i oto jest, polecam gorąco. A'la ptasie mleczko z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWspaniały pomysł na pyszny, deser z mleka i jajek, czyli w sam raz na Walentynki. W dniu Świętego Walentego, które obchodzi się 14 lutego to Święto pełne miłości i słodyczy. Jest to zatem doskonała okazja, żeby uraczyć swojego ukochanego własnoręcznie zrobionym deserem. Składniki: 1 litr mleka 4 jajka 4 łyżki cukru 2 torebki cukru waniliowego 3 łyżki mąki
Smaczne Potrawynią mus brzoskwiniowy. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W połowie ubijania dodawać powoli śmietan fix. Gdy śmietanka będzie już sztywna udekorować deser. Najlepiej najpierw wyjąć deser z formy, a później dekorować śmietanką. Forma 8cmx21cm - najlepiej silikonowa, gdyż łatwo deser z niej wyjąć. Smacznego
W kuchni u MonikiJakiś czas temu robiłam podobny deser ale z mlekiem skondensowanym. Natomiast niedawno zauważyłam, że można i ze zwykłym mlekiem zrobić to samo. Wyszło pysznie i przypomniało mi się, że w dzieciństwie jadłam identycznie zrobiony deser. Jeżeli znajdą się osoby nie używające żelatyny w kuchni, mogę podpowiedzieć by się nie zrażały. Zawsze można użyć jasnych galaretek i wymieszać z mlekiem(...)całkowitego stężenia. Użyłam silikonowej formy, oraz cztery małe silikonowe formy na babeczki. Zapraszam również do obejrzenia filmiku, gdzie pokazuję jak zrobić galaretkowca. Inspirację i podpowiedź jak zrobić taki deser znalazłam na stronie Pati gotuje . Smacznego
W kuchni u Monikimiksuję, jak nie miksuję, to gotuję... Ale zawsze truskawki są w roli głównej. Dziś jeszcze troszkę popaczkuję i zamrożę. Przydadzą się na pewno :) A póki co zapraszam na angielski deser w polskim wydaniu, znaczy się moim :) Ktoś chętny? Składniki: Na 4 kokilki: Ciasto: 70g mąki pszennej tortowej 35g dobrej jakości masła 1 żółtko 50g cukru kryształu Dodatkowo: ok. 350g truskawek(...)wysmarowanych masłem kokilek (do 2/3 wysokości), posypujemy szczyptą cynamonu i musli (2 łyżki na jedną kokilkę). Chłodne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch naszych deserów. Na środku wbijamy dodatkowo po jednej truskawce. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy najpierw 30 min na grzałce "góra-dół", a następnie 10 minut jeśli mamy taką możliwość
Kuchnia w czekoladzieNiewątpliwie jest to deser dla dorosłych a dzieciom można zrobić podobny na bazie soków, będzie pysznie. Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku. Deser smakuje obłędnie i polecam wszystkim bardzo serdecznie. Deser winny z tapioki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie