desery - 58579 przepisów (strona:1604/3906)

Omlet cesarski – Kaiserschmarrn 149

stron dodając odrobinę masła. Podajemy z owocami, cukrem lub dżemem. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/omlet-cesarski-kaiserschmarrn/ MieszamWGarnku Artykuł Omlet cesarski – Kaiserschmarrn pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Masło orzechowe 205

magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Dobrze komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy

mojewypiekiinietylko
Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów 145

miesiąc, w którym nie braknie okazji do uroczystych spotkań w gronie rodziny, a tym samym przygotowania wykwintnych dań obiadowych, kolacji i pysznych deserów. Będą Komunie Święte, Dzień Matki ... Co w takim dniu podać na stół i czym ugościć naszych wspaniałych   gości, żeby było i ładnie i smacznie? Mam propozycję na pyszny, wykwintny obiad... Składniki: 800 g filetu z indyka

Kuchnia u Krysi
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 83

proste, włoskie smaki płynące z kart książki. Jeden z przepisów spodobał mi się szczególnie. Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci, które „wydaje się początkiem i końcem włoskich deserów”. Można go zasmakować w wielu włoskich kawiarniach czy barach. To taki klasyk cukierniczy. Więc dlaczego nie upiec go też w polskiej, domowej kuchni? Oto mój efekt. Przepis na ciasto

Raj dla Podniebienia
Keks 71

takich miejscach! Wybieram bukiet „komunistycznych” goździków, jak mówi sprzedawca, w niespotykanym kolorze limonki, a na targu „krakowskim targiem” nabywam haftowany bieżnik na stół. A na deser robię keks. Składniki: 250g margaryny mlecznej 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki rumu 100g rodzynek 100g suszonych moreli

Raj dla Podniebienia
Crumble z truskawkami i migdałami 105

Siatka truskawek to inspiracja. Świt zagląda do okna. A po obiedzie musi być deser. Składniki: /na 4 porcje/ 400g truskawek 1 pomarańcza 1 saszetka cukru migdałowego 5 łyżek cukru trzcinowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80g masła 5 łyżeczek płatków migdałowych kilka kawałków gorzkiej czekolady Wykonanie: Truskawki umyć i odszypułkować, umieścić w misie lub głębokim talerzu. Skropić

Raj dla Podniebienia
Galaretka truskawkowa z różowym winem 85

Dziś banalny, ale troszkę urozmaicony deser. Jako że lubimy owocowe galaretki, robię je zazwyczaj wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub gdy nie ma upieczonego ciasta.  Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione

Raj dla Podniebienia
Semifreddo z malinami i bezami 111

bardzo letni, orzeźwiający deser. Takie niby lody. Semifreddo, czyli w połowie zmrożony. Można do niego użyć różnych owoców, ale najlepiej kwaskowatych. Sprawdzi się borówka, porzeczka, malina. Przygotowuje się go bardzo szybko, potrzeba tylko czasu na mocne schłodzenie i już możemy uraczyć naszych gości niecodzienną porcją słodkości. Gorąco polecam! Składniki:  /inspiracja White Plate/ 450g śmietanki kremówki 100g bezów 3 czubate

Raj dla Podniebienia
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango 92

ciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki oleju

Raj dla Podniebienia
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 98

razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka. Ciasto jest cieniutkie, bardzo delikatne, więc zalecam ostrożność przy krojeniu. Na sam koniec chmurka cukru pudru i smaczny, pachnący cynamonem deser gotowy! Składniki: 125g mąki pszennej, 125g masła,75g cukru pudru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 400g śliwek, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kakao, cukier puder Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 118

nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już nie ma, ale ja w mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki

Raj dla Podniebienia
Sałatka z buraczków z kozim serem i chrzanem oraz zasłyszane w sklepie 105

niczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki i co więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam!   Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego

Raj dla Podniebienia
Crumble z rabarbarem 73

Bardzo prosty i szybki deser, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Wiosenny rabarbar komponuje się tu idealnie. Możemy, oczywiście, użyć do niego także innych owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodziutką kruszonką uważam za trafione w dychę! Spróbujcie! Składniki (na 4 porcje): 4-5 małych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

Raj dla Podniebienia
Koktajl bananowy z awokado i granatem 114

Wiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu. Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy.  A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce! Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak. Składniki: (na 3 porcje) 2 banany 1 awokado 400g jogurtu naturalnego

Raj dla Podniebienia
Tiramisu 111

bardzo smaczny, popularny włoski deser. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Uwielbiam go za smak i kremową konsystencję. Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno…  Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka  podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania