znam nikogo, kto by nie lubił malin. Ja je uwielbiam! Teraz, gdy mam ich dużo w ogrodzie wykorzystuje je na wiele sposobów. Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na deser. Składniki: 500ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 250g mascarpone 100g białej czekolady Maliny i mięta do dekoracji Śmietankę należy lekko podgrzać, dodać pokruszoną białą czekoladę, pozostawić na kilka minut
Słodki ZakątekPyszne, słodkie, zerwane prosto z krzaczka borówki!!! Teraz, gdy wszędzie jest mnóstwo owoców trzeba koniecznie je wykorzystać. Najlepszym sposobem będą desery. Zapraszam po soczysty przepis. Składniki na biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200g borówek
Słodki Zakątekkrólują u mnie chyba najczęściej. Mimo, że są pracochłonne uwielbiam je robić. Najbardziej cieszy dekorowanie, a o zjadaniu już nie wspomnę! Polecam kolejną inspirację na ten pyszny i elegancki deser. Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki) 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 kostka
Słodki ZakątekLubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki
Słodki ZakątekPrawdziwa gratka dla tych, którzy uwielbiają oreo. Wiśnia dodaje świeżości i kwasowości deseru, oczywiście można użyć innych ulubionych owoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek
Słodki ZakątekPiekarnik rozgrzewamy do 180 o C i pieczemy ok 15 minut lub do zarumienia. Ciasteczka można przechowywać ok 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś deser z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Zachęcam do skorzystania z genialnego
Słodki ZakątekSłodkie, czekoladowe pralinki na patyku, czyli przepyszne świąteczne lizaki. Nietypowy deser na święta. Składniki: 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 deserowe czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania herbatników (po 50g) Ponadto: 1 czekolada mleczna kolorowe posypki Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej połamaną deserową czekoladę, zostawić na kilka minut, aż ta się rozpuście.Wymieszać rózgą do połączenia składników i otrzymania
Słodki ZakątekPyszne, malinowe i lekkie smoohie bowl. Idealne na rozpoczęcia dnia, na lekką przekąskę lub deser. Kolejna propozycja, dla fanów malinek! Składniki: garść malin 2 łyżki konfitury malinowej 200 gram jogurtu naturalnego 1/2 banana Do dekoracji: maliny mrożone lub świeże nasiona chia żurawina liofilizowane maliny Składniki na smoothie czyli konfiturę, maliny, jogurt
Mango PapajaWielu z nas od czasu do czasu ma ochotę na jakiś fajny deser, który można zjeść do porannej kawki lub herbatki. Dziś proponuję Wam przepis na lekki torcik biszkoptowy z kremem kawowym. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy ucieszy niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt : 4 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku
Tradycyjna kuchnia KasiPrawdopodobnie po kilku dniach okaże się że owoce „wypiły” część alkoholu. Trzeba wówczas dolać go nieco. Po wypiciu/zlaniu nalewki nie wyrzucajcie owoców- są cudownym dodatkiem do wszelkich deserów- np. lodów. Wspaniale nadają się też do grzańców. Ja nastawiłam swoją 3 tygodnie temu, ale wrzucić muszę jeszcze tu plastry pomarańczy i cytryny ( bo zwyczajnie o nich zapomniałam), choć już
ArbuziakiZa nami dość leniwy weekend. Mieliśmy spędzić go w górach, ale niestety od zeszłego wtorku młody jedzie na antybiotyku i zamiast gór i śniegu – mamy
PaleoLifeniemal pewny, że opisując nasze nowe kokilkowe hasło , Marzena myślała o rzeczach słodkich. Miło jest snuć słodkie myśli, ale na początek musiałem zadziałać po swojemu. Teraz zaczynam myśleć o deserze! :) Składniki (na kokilkę 10 cm) : około 180 miękkiego sera pleśniowego (np. camembert, brie, munster - najlepiej mieszane) 8-10 mini-pieczarek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka białego wina
zadanie-gotowaniepyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski. Do wyboru mamy aż 3 rodzaje – Klasyczny, Miodowy albo Bezalkoholowy. Idealny dodatek do romantycznego wieczoru! Brzmi pysznie! I smakuje rewelacyjnie
Ostra na Słodkowielu przepisach na pyszne ciasta i desery możemy spotkać się z pozycją: „ jaja w temperaturze pokojowej”. Kiedy tak naprawdę musimy tego przestrzegać, a kiedy możemy pozwolić sobie na użycie zimnych jaj do przygotowania wypieków? Po krótce odpowiem Wam na pytanie, czy jajka muszą być w temperaturze pokojowej. W moim codziennym pieczeniu, takich zwykłych, niewymagających ciast bardzo często używam jaj prosto
Rusty ForkZapraszam na zdrowszą odmianę popularnego ciasta brownie. Dodając cukinię do ciasta przemyciłam trochę zdrowych warzyw do deseru. To moja propozycja zdrowego ciasta na weekend. Składniki: 1 szkl startej cukinii 75 g masła 1 jajko 150 g mleka skondensowanego słodzonego 2 czubate łyżki kakao 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia keksówka: 24x12cm Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni
słodkie i nie tylko historie kulinarne