Zarozki 1 na poczōntku 2 Wōm powiym, że we mianie 3 niy idzie ô 4 nazwa składnika, ale wiejś ze keryj 5 żech tyn recept 6
Chop w kuchnimających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych) 100g płatków migdałowych (do dekoracji) Wykonanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem
Mania Wypiekaniaciasto. I to był strzał w 10! Nie tylko goście byli zachwyceni, oni pokochali to ciasto. O tamtej pory często gości na moim stole, nie tylko jako deser na szybko, ale także na urodzinach - zawsze pierwsze znika ze stołu. Nawet cioci, która jest wykształcenia kucharką tak zasmakował, że prosiła o przepis. Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych
My sweet a lifesłodki obiadek dla tych łakomczuszków to coś, co zawsze ich zadowala. Czasami taka odmienność od tradycyjnych ziemniaczków jest bardzo dobra, dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki (Na około 6 szt.) Na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1,5 szklanki mąki
My sweet a lifeZebra Ciasto proste w wykonaniu, a zarazem ładnie prezentujące się na stole. Urokliwie pasiasta zebra - deser dla małych, jak i dużych. Składniki Na ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka oranżady np. sprite 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + dodatkowo 3 łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao
My sweet a lifeBomba galaretkowa Ciasto, tort, deser - ciężko określić do jakiego gatunku słodkości ten wytwór należy, jedno jest pewne wygląda na prawdę wyjątkowo. Szczególnie dzieci polubią ten smakołyk - pianka galaretkowa i kolorowe kosteczki galaretek, to coś co zawsze przykuwa wzrok milusińskich. Trochę czasochłonne, jednak czasami warto poświęcić trochę uwagi na takie cudeńka. Składniki: Na ciasto I: 5 jajek 5 łyżek cukru
My sweet a lifeJabłecznik z lukrem Skoro za oknem typowa jesień, więc na talerzach nie może zabraknąć deseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła
My sweet a lifeSernik z jogurtów greckich Serniki to jedne z tych ciast, a właściwie nie tyle ciast, co deserów, którymi mogłabym się zajadać w nieskończoność. Raz przypadkiem trafiłam na hasło w internecie - sernik z jogurtów greckich, byłam bardzo ciekawa, jak właściwie może smakować takowy sernik, w którym nie ma sera, ale jak się okazało, różnica była na tyle
My sweet a lifePancakes Tak bardzo spodobało mi się jedno z amerykańskich ciast - Red Velvet Cake, które też czasami przygotowuje się w formie babeczek, że postanowiłam spróbować przygotować taki deser, ale w formie amerykańskich pancakes. Składniki: Na pancakes: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki
My sweet a lifeZebra kokosowa - bez pieczenia Jeśli chodzi o desery z kremem, które można w miarę szybko przygotować, to najlepiej sprawdzają się te na herbatnikach, gdyż nie wymagają użycia piekarnika. W tym przypadku najdłużej trzeba oczekiwać na ostudzenie budyniu, ale moim zdaniem warto poświęcić chwilę uwagi na ten kokosowy przysmak. Składniki: Na krem kokosowy: 1 litr mleka 1,5 szklanki cukru
My sweet a lifeLemon Curd Pokochałam ten krem od pierwszej łyżeczki i nie mogłam się od niego oderwać. Krem ten ma wszechstronne zastosowanie, można go wykorzystać między innymi jako dodatek do gofrów, deserów lodowych, naleśników, ale także wypełniać nim tarty, mazurki. Dzięki temu, że ma gęstą konsystencję, można z niego także tworzyć kremy na bazie serka mascarpone czy śmietanki, wystarczy dać się
My sweet a lifeCytrynowa Szpaiza Śląska Przysmak bardzo rozpowszechniony na Górnym Śląsku. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele składników, a sam deser jest lekki, piankowy, nie wiadomo, kiedy znika. Zazwyczaj można go spotkać w dwóch odsłonach, dzisiaj chciałam wam zaprezentować jeden z nich, o smaku cytrynowym, jeśli macie ochotę na coś procentowego, szczególnie, że karnawał w pełni, można
My sweet a lifeKołocz z serem Chyba nie sposób nie zauważyć, że często wracam do tradycyjnych śląskich wypieków i deserów, dlatego też nie mogłam zapomnieć o chyba najbardziej znanym śląskim cieście - Kołoczu (Kołaczu). Ciasto te gości na stołach i na co dzień, i od święta, często jest także kojarzone z weselem. Tak się
My sweet a lifetwarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać do tortownicy i odstawić do stężenia do lodówki. Masa stosunkowo szybko tężeje, najlepiej jednak odczekać minimum
My sweet a lifejest uznawana za produkt regionalny. To taka nasza "richtich ślonsko zista" (prawdziwie śląskie ciasto). Jest to przysmak wysoko procentowy, więc jeśli chcielibyśmy go podawać dzieciom należałoby zrezygnować z procentów. Deser ten jest idealny na przyjęcia dla dorosłych, gdzie będzie się cudownie prezentować i przede wszystkim zachwyci fanów kokosu. Składniki: Na blaty kokosowe: 5 białek 10 łyżek cukru
My sweet a life