Witajcie, w okolicach 11 listopada pojawiają się zazwyczaj w cukierniach rogaliki - głównie z białym makiem. Są smacznym ale dość kalorycznym deserem. Z tej okazji postanowiłam je nieco "odchudzić" i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu. Składniki
Health-Fit-Lifenaleśników, przygotowałam zielone naleśniki szpinakowe. Natomiast zamiast zwykłego twarożku ze śmietanką i cukrem użyłam ricotty, którą najpierw ugotowałam z cukrem, żółtkiem i olejem bazyliowym. Bazylia świetnie nadaje się do deserów, nie tylko do dań wytrawnych. Jesteście gotowi na takie nieoczywiste smaki? :) pęczek świeżego szpinaku (ok 50 g) 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki
Mienta blogCiasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać
Kolorowy PrzepisownikBatoniki kawowo-dyniowe przygotowałam na bazie płatków owsianych, gorzkiej czekolady i syropu dyniowo-korzennego – to był strzał w dziesiątkę! Inspiracją była
Kolorowy PrzepisownikTak, to dzisiaj! Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania! U mnie, jak można zauważyć, coraz częściej jest zdrowo i w stylu fit. Z okazji takiego dnia
Nastoletnie WypiekanieSernik to mój najukochańszy z deser. Nie jest ważne czy jest to ten w stylu angielskim, nowojorskim, czy nasz Polski Krakowski. Serniki kocham miłością wieczną. Ten dzisiejszy jest wyśmienity. Szybki do zrobienia o pięknym pomarańczowym kolorze, i bogatym smaku. Sezon na dynie w pełni, więc to doskonały czas na upieczenie sernika dyniowego. Spód sernika jest z mielonych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJeśli szukaliście zdrowego zamiennika mąki pszennej, który świetnie sprawdzi się do naleśników , ciast, deserów to dobrze trafiliście. Oto i ona domowa mąka owsiana. Koszt domowej mąki owsianej wynosi zaledwie 2-3 zł/ kg w porównaniu z ceną sklepową ok. 10 zł/ kg. Sami widzimy, że bardziej opłaca się wersja domowa. Dodatkowo jest ona źródłem cennych witamin i może stanowić zamiennik
Słodka StrefaShorba czyli rosołek robiony w indyjskim stylu, lekko pikantny z imbirem. 5. Gajar ka halwa czyli pudding z marchewki gotowanej w mleku i kardamonem. Rewelacja, chyba jeden z ciekawszych deserów jakie ostatnio przyrządzałem. Prosty, pyszny, zdrowy (jeśli chcecie przepis to dajcie znać w komentarzach). Niestety zabrakło samosa ponieważ poległem na przygotowaniu ich bezglutenowej wersji (ale farsz był ok ). Dzisiaj przepis
PaleoLifesubstancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka http://bonavita.pl/antyoksydanty-wystepuja-w-zywnosci-i-kosmetykach-ale-jaka-pelnia-role Bakłażan daje nam bardzo dużo możliwości kulinarnych. Tak na prawdę to możemy z niego przyrządzić wszystko, oczywiście oprócz deserów. Możemy go upiec i potem wykorzystać do różnego rodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji
Kulinarne przygody Gatitydyni może całkiem nieźle smakować z pomarańczą więc postanowiłam i ją dodać do mojego dżemu. Okazało się to bardzo trafnym posunięciem.Tak przygotowany dżem możemy wykorzystać do ciast, tortów, deserów, mięs czy jako smarowidło do słodkiego pieczywa. Składniki: 1 kg dyni melonowej, wypestkowanej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy
Życie ze smakiemponieważ zawarte w niej przepisy na pewno ułatwią wam przygotowanie codziennych posiłków, a przejrzystość przepisów zachęca aby ciągle do niej zaglądać i poszukiwać inspiracji na jutrzejszy obiad, kolacje czy deser ;) Jak mówi sam Jamie "te dania możesz postawić na stole w 30 minut lub szybciej; są też takie, które przygotujesz w śmiesznie krótkim czasie 10 minut, a piekarnik lub kuchenka
Gotowanie...to proste !GALAktyczne pucharki powstały, bo zostały mi galaretki z tortu czekoladowo-kokosowego, do którego potrzebowałam zaledwie odrobiny galaretek każdego koloru. Mnie wyszły dwie porcje, zużywając pół opakowania
Nastoletnie Wypiekanielodówki a 1/2-1 godziny, by nieco stwardniała. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć na dużą blachę. Na jabłka rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Zapiekać do zrumienienia w 180oC. Deser równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło
Czerwień i błękitSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy
Mienta blogSkładniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18
I LOVE LIFE