Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są
KorniszonkiDziś zapraszam Was na pyszny deser „słodki bałagan” z bezą, bananami i malinową konfiturą. Do przygotowania w kilka chwil. Idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jeśli macie połamane kawałki bezy, to w ten sposób nie tylko Wam się nie zmarnują, ale przygotujecie coś naprawdę pysznego. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) * kawałki bezy – po połamaniu powinny starczyć(...)pucharków kruszymy bezę, następnie układamy plasterki banana. Śmietanę ubijamy (nie dosładzam jej) i nakładamy porcję na warstwę bananową. Następnie dajemy po 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej (wspaniale przełamuje słodycz deseru) i znów kruszymy bezę (mniejszą ilość). Deser zwieńczamy porcją bitej śmietany i zdobimy plasterkiem banana i listkami świeżej mięty. S macznego
Słodkie okruszkiOdkąd c iasto JADĄ GOŚCIE pojawiło się na blogu, cieszy się ogromną popularnością. Stwierdziłam że na jego podstawie zrobię ciasto kakaowe. Wyszło wspaniałe i
Pani na deserKrem adwokatowy nigdy nie był moim ulubieńcem. Może dlatego, że nie przepadałam nigdy za adwokatem! Ale z wiekiem gusta i guściki się zmieniają i tak było
Słodki PomysłDbanie o nasze jelita to nasz obowiązek, to od nich zaczynają się nasze problemy ze zdrowiem. Jeśli zatem chcecie mieć lekki brzuch i zdrowe ciało taki oczyszczający deser idealnie Wam oczyści jelito grube ze złogów i toksyn. Napisałam deser bo mikstura smakuje jak najlepszy deser. Może przy okazji uda się schudnąć kilogram czy dwa. Mikstura - deser oczyszczający jelita. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDelikatny nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie kokosowy tort z malinami, to idealny pomysł na wyjątkową uroczystość: roczek lub komunię. Niebawem Dzień Matki i
Słodki Pomysłpewnością ta propozycja spodoba się większości z Was! Lekki, pyszny deser z nienarzucającym się aromatem róż. A ponadto elegancki, bo ładnie prezentuje sie w małych naczynkach. Creme wymaga czasu, ale zapewniam, nie będzie to stracony czas! Nie bójcie się nowego. Próbujcie, testujcie, doświadczajcie! Niech klasyczny creme brulee stanie się podstawą do Waszego poszukiwania nowych smaków! Składniki(...)najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych widełkach piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150-155 C i pieczemy deser przez ok. 40-45 min, aż wierzch będzie ścięty. Upieczone desery studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Wierzchy schłodzonych deserów posypujemy grubo brązowym cukrem. Za pomocą palnika karmelizujemy
Raj dla PodniebieniaBardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik na zimno. Idealny na gorące dni :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: SPÓD: 20 dag herbatników maślanych 10
Pani na deserKolejne smotthie, które dodatkowo ciekawie wygląda. Polecam zrobić jest pyszne i orzeźwiające :) SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY: WARSTWA ŻÓŁTA: 1 banan 1 pomarańcza łyżka jogurtu greckiego WARSTWA
Pani na deserDziś, w dniu swoich urodzin jestem pewna, że gdybym jeszcze raz mogła przeżyć swoje 5 urodziny byłabym zachwycona takim tortem! Tylko
Słodki PomysłNa pomysł tego ciasta wpadłam już jakiś czas temu, ale jak to bywa trochę mi czasu zabrało. Szukając czegoś w zamrażarce wpadł mi w ręce szpinak
Pani na deserolejem miętowym Chef: Dani García z Dani Garcia Group, Marbella, Hiszpania (2*) Danie główne i najpyszniejsze: Ceviche z makreli od Mitsuharu “Michy” Tsumury z restauracji Maido w Limie, Peru Deser: Monaka z polskim kozim serem, suszonymi owocami i japońskimi piklami (w pięknym papierku z naklejką z polską banderą). Chef: Zaiyu Hasegawa z Den w Tokio, Japonia (2*) Lody z pietruszki(...)świni złotnickiej od Daniego Garcíi. Super że szefowie zadali sobie trud, żeby sprawdzić gdzie jadą, jakie są typowe dla nas smaki i składniki. Polskie akcenty były też w japońskim deserze z kozim serem i suszonymi śliwkami oraz w pyłku pszczelim, który trafił do kolejnego lodowego deseru. Absolutnym hitem było ceviche z makreli od Mitsuharu Tsumury. Będę musiała się więcej dowiedzieć
Ugotowane pozamiatanePasta z twarożku i pieczonych warzyw Ta pasta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona
KorniszonkiOstatnio zamiast jednego z posiłków w ciągu dnia dogadzam sobie takim koktajlem lub jak ktoś woli modnym ostatnio smoothie. Jest pyszne i pożywne. Polecam :) SKŁADNIKI DLA
Pani na deserZapraszam na smaczny deser w innym wydaniu. Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku z pokruszonym ciastem francuskim i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie. Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki 330 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżka proszku budyniowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła(...)ciasto francuskie wykładamy po 2 łyżki masy śmietanowo-marchewkowej. Na masę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarne