Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam
Słodki PomysłKapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty
KorniszonkiPiekąc popękane ciasteczka czekoladowe byłam pewna, że z dwóch testowanych przepisów wybiorę jeden, ten najlepszy. Jednak okazało się, że ciasteczka z obu wyszły bardzo pyszne i
Słodki PomysłQuinoa, rodzynki i winogrona z dodatkiem świeżej mięty to oryginalne połączenie smakowe, które może stanowić ciekawą, zdrową i smaczną przekąskę lub deser- wedle uznania. Zachęcam do spróbowania! Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 15 min Chłodzenie : 1 godz. Dla 4-6 osób ● 130 g komosy ryżowej (quinoa) ● 60 g rodzynek ● 200 g czerwonych lub czarnych winogron ● 2 gałązki mięty(...)cytryny. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona, delikatnie mieszając. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi listkami mięty. *Dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. ** Możesz również podać ten deser na małych talerzykach lub w miseczkach
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy
KorniszonkiSolony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
Korniszonkisię zmarnuje. Wracając do menu, pierogi z kaczka i kurkami były doskonałym daniem, które reprezentowało polskie smaki. Chociaż jak dla mnie sosu śmietanowego mogłoby być trochę więcej Co na deser? Jak już pisałam Wam w pierwszej recenzji Miejsca ze Smakiem, pokochałam bezy! Nie mogłam więc zamówić innego deseru Chociaż w kolejnej restauracji nie będę jeść już bezy, bo będę zbyt(...)owocowe. Nie przypuszczałam, że ten smak kremu będzie dobrze współgrał, a jednak przełamał słodkość samej bezy i komponował się świetnie, wraz z mocno owocowym sosem, który lubię do takich deserów najbardziej. Jako drugi deser zamówiliśmy coś fit, a właściwie tapiokę z musem z mango i marakui. Takie połączenie musiało smakować, chociaż ja nie zamieniłabym mojej bezy… obym tylko po tych
Kuchnia BazyliiDelikatny krem kokosowy z migdałami na bazie śmietanki kokosowej przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem rafaello idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną
Słodki PomysłWstyd się przyznać, ale do tej pory nie piekłam nigdy browni. Sytuacja trochę mnie przymusiła, że musiałam przetestować jakiś przepis. Znalazłam na stronie DOMOWE WYPIEKI PRZEPIS
Pani na deserTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
KorniszonkiDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
KorniszonkiSłodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho. Składniki na ok. 6 porcji: 30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki) 4 żółtka 2 białka
Czarnawisienkatheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Co umożliwia Kohersen Mycook? Dużo. Znaczniej więcej niż się spodziewałam. Przygotowanie kolacji dla niespodziewanych gości czy wyśmienitych ciast i deserów zajmuje dosłownie chwilę. Początkowo ograniczałam się do przepisów z dołączonej książki kucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować. Skoro można zrobić zupę(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Podgrzewanie, mieszanie i pilnowanie, aby nic się nie przypaliło, to jedna z najbardziej nielubianych kuchennych czynności. Ale przygotowanie idealnego risotto czy doskonałego włoskiego deseru panna cota bez tych czynności możliwe nie jest. Podobnie, jak podsmażanie (urządzenie posiada funkcję saute ) cebuli lub drobno posiekanego czosnku, imbiru czy pasty curry do potraw indyjskich i tajskich. Robot
Cztery Fajerymąki migdałów. Uwaga: Syrop klonowy występuje w kilku wariantach - od jasnego, o złocistej barwie i delikatnym smaku do bardzo ciemnego o mocnym, zdecydowanym smaku. Do ciast i deserów używam najczęściej jasnego syropu klonowego, aby smak nie zdominował i nie przytłumił pozostałych aromatów. Klasyfikację syropów klonowych (i syropy) możecie znaleźć na stronie Kuchnie Świata Natomiast jeśli chodzi o kakao(...)mojej opinii nie ma lepszego od tego produkowanego przez firmę VanHouten. Do np.włoskiego deseru tiramisu to produkt typu must have ( musisz mieć ) Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach, nie przerywają ubijania dodać żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę
Cztery FajeryDomowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
Korniszonki