przygotowana podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Beza z kremem i świeżymi owocami stanowi niezwykle lekki i wykwintny, bardzo elegancki deser. Aby go przygotować, potrzeba tak naprawdę niewiele składników. Za to nie może zabraknąć czasu, dokładności w przestrzeganiu przepisu oraz fantazji w jej udekorowaniu. Dobrze upieczona beza jest chrupka z zewnątrz
Raj dla Podniebieniawystarczy tylko kilka chwili, aby powstało coś naprawdę pysznego. Spróbujcie. P.s. W sezonie zamiast wiśni do sernika możecie dodać np. truskawki lub inne ulubione owoce. Przygotowując domowe ciasta i desery na różne okazje nie zapomnijcie odwiedzić sklepu Sweet Decor . Słodkie dekoracje i dodatki sprawią, że nawet najprostsze ciasto zachwyci gości i rodzinę, a ze względu na fakt, że mamy okres
Słodkie okruszkiMamy maj i już niedługo Dzień Matki. Są takie potrawy, które nierozłącznie kojarzą mi się z kuchnią mojej mamy. Pierwsze skojarzenia to tradycyjne polskie dania, gołąbki
Przepisy Kulinarneróżności, ale najpierw klasyka gatunku. Aha, jeżeli zostanie Wam kruszonka, to śmiało przechowujcie surową (nieupieczoną w lodówce, tydzień spokojnie wytrzyma), a jeżeli zostanie trochę rabarbaru i kruszonki to zróbcie deser w wersji light: rabarbar zapiekany pod kruszonką- czas pieczenia 15- 20 minut. Składniki na dużą prosokątną blachę: ciasto: 300 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe) 500 g mąki pszennej
greenscarfZapraszam Was dzisiaj na pyszne tarteletki z delikatnym i lekkim nadzieniem serowym oraz owocami. Ja porządkowałam zamrażarkę po zimie i wykorzystałam mrożone borówki i jeżyny ale
babka w formiedostępne w sklepach gospodarstwa domowego lub w sklepach internetowych. Moje foremki mają 12cm długości :) Ciasto jest chrupiące i idealnie komponuje się z puszystą bitą śmietaną. Całość tworzy pyszny deser dla dużych i małych. Polecam i zapraszam SKŁADNIKI Z przepisu wychodzi około 35 rurek (ja używałam foremek 12cm długości) CIASTO -600g mąki pszennej tortowej -250g masła lub margaryny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugorzkiej czekolady”… tyle, że odrobinę przerobiona – ciut słodsza i z dodatkami;) Jeśli więc macie 3 tabliczki czekolady gorzkiej/deserowej, a wolelibyście coś odrobinę słodszego, to ten deser będzie jak znalazł. Czekoladki najlepiej przechowują się w chłodnym miejscu. Przechowywane w temperaturze pokojowej wyraźnie miękną. 300 g deserowej lub gorzkiej czekolady 190 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g masła
Smaki Na Talerzuczasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt , który zawijam w ściereczkę, aby nadać ciastu formę, przez co nie pęknie podczas właściwego zwijania. Rolada z bitą śmietaną to takie ciasto deser . W swojej strukturze przypomina mi chmurkę, a mały kawałeczek rolady jeszcze nikomu nie zaszkodził, ot taki deserek. :) Tym razem postawiłam na pyszny środek w postaci smażonego ze śmietaną i cukrem
MamaOskarkaJako, że sezon na rabarbar w pełni przygotowałam dla Was zestawienie przepisów na ciasta i desery z wykorzystaniem tego warzywa, tak bo mimo słodkiego smaku niektórych jego odmian rabarbar to warzywo. Warto go spożywać ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza zawartości witamin (C, E, A) i związków polifenolowych. Przeciwutleniacze te zapobiegają szkodliwej aktywności wolnych rodników w organizmie, hamują
Cynamonowe szczęściekajmakowym serniczku zostały tylko wspomnienia. Słodkie, pyszne wspomnienia. A wszystko zaczęło się od paschy, którą zrobiłam na Wielkanoc. Pascha to rosyjski deser twarogowy, z dodatkiem bakalii, czekolady. Postanowiłam zrobić wersję z gotowanym mlekiem słodzonym, czyli kajmakiem. Tak bardzo nam posmakowała, że kolejną wariacją był sernik na zimno o smaku kajmakowym. Kajmakowy sernik na zimno Składniki: na spód: 150g
Obiad gotowyreumatyzmie. Najbardziej popularna jest nalewka z truskawek na spirytusie, ale robi się ją także na wódce, bimbrze lub mieszance tych alkoholi. Jest bardzo słodka, smaczna i wspaniale pasuje do deserów różnego rodzaju. Ma orzeźwiający smak, zwłaszcza jeśli podasz ją z miętą w postaci drinka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki. Składniki : 1 kg świeżych truskawek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenajlepiej na całą noc. Gotowe! Syrop jest niezwykle charakterny, ma wspaniałą korzenną nutę, jedna łyżeczka będzie idealna do filiżanki gorącej herbaty. Taki syrop to doskonały dodatek do lodów, deserów i naleśników. I jest bardzo zdrowy:oczyszcza, odtruwa, wzmacnia
Z Kuchni Do KuchniPyszna beza, delikatny sos z mascarpone i owoce – cóż więcej potrzeba do szczęścia? Składniki: BEZA: 2 białka z dużych jajek 120 g drobnego cukru do
Mój pomysł naNiewielkie bułki drożdżowe do zjedzenia na kilka kęsów wypełniłam masą serową i posypałam kruszonką. Przed pieczeniem wystarczy je ponacinać, żeby można je było później jedynie odrywać
Przepisy KulinarneCytrusowe babki należą do moich ulubionych. Są puszyste i miękkie. Ta ma naturalny zapach i orzeźwiający smak pomarańczy. Swój wyrazisty kolor też zawdzięcza pomarańczy, która została
Przepisy Kulinarne