desery - 58579 przepisów (strona:1200/3906)

Eton Mess z porzeczkami 136

niejednogłośnie wybrałyśmy jako temat porzeczki. Ja z racji braku piekarnika musiałam odpuścić sobie wszelkie wypieki. Jednak w mojej głowie dość szybko pojawił się pomysł, by zmienić klasykę i przygotować deser Eton Mess z porzeczkami. Wraz ze mną w akcji biorą udział: Ania, Marta, Dorota, Agnieszka, Gosia i Julianna. Zajrzyjcie do nich po garść inspiracji   Składniki /2 Czytaj dalej... Artykuł

Pasja Smaku
Crumble agrestowo-cytrynowe 138

duet idealny. Crumble robi się bardzo szybko, do naczyń wystarczy wsypać owoce, wyrobić kruszonkę, przy użyciu miksera zajmuje to niecałą minutę i umieścić całość w piekarniku na 20 minut. Deser jest bardzo orzeźwiający, kwaskowy i znika w mgnieniu oka! Składniki na 4 porcje: 60dkg agrestu skórka otarta z jednej cytryny 50g masła masła pół szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru

Wrzosowa Polana
Budyń malinowo-jagodowy 128

Szybka przekąska lub lekka kolacja :) W sumie na śniadanie też się sprawdzi :) Budyń można przygotować także bez wychodzenia z domu. Podam pomysły na obie wersje :) Deser będzie miał piękny kolor, jeśli dodamy do niego sok z malin lub jagód - oczywiście wyciśnięty z owoców! Składniki: 1/2 opakowania budyniu malinowego bez cukru 1/2 szklanki jagód dowolna substancja słodząca np miód, erytrol, ksylitol

Chocolate Muffin Blog
Pianka z wiśniami w spirytusie 200

przepisu na opakowaniu trzecią galaretkę i kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na owoce. Wstawiamy znów do lodówki.  Zimną śmietankę  ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietanką         i posypujemy deserki startą czekoladą lub innymi dodatkami które mamy pod ręką

W Moim Magicznym Domu
C. w roli jasnowidza i słodka, duńska zupa. Nie tylko dla C. 165

kończą, jest to więc przysłowiowy ostatni dzwonek , żeby się na taką zupę skusić. Tato wczoraj stwierdził, ciężko wzdychając, że u nich temperatury w okolicach trzydziestki, więc taki chłodny, lekki deser, niejednej osobie umili upalne popołudnie. Wystarczy wszystko razem zmiksować, schłodzić - i gotowe. Jeśli nie macie w spiżarce domowego syropu z kwiatów czarnego bzu, kupcie buteleczkę, i zauroczeni jego smakiem pamiętajcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina wiśniowa 268

Frużelina wiśniowa to gęsta, słodko-kwaśna polewa. Jest wprost idealna do kawałków sernika, do tortów, a przede wszystkim lodów i deserów. Jeśli macie w domu wiśnie (świeże lub mrożone) warto ją przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie

Poezja smaku
Malinowa charlotte w pucharkach 133

Deser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na  4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
jagodowe lody domowe 116

Domowe lody jagodowe, pyszne, aż strach! Po nich język, a nierzadko i ząbki nabierają śmiesznego, niebieskawego odcienia:D Idealny deser po niedzielnym obiedzie. U nas podane z bitą śmietaną, świeżymi jagodami, sosem czekoladowym i listkami melisy; zostało trochę na jutro, nałożę gałki w waflowe rożki - każdy może je podać, jak zechce! składniki: 330 ml śmietany kremówki 250 ml jogurtu greckiego

6niebo
Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem 93

widokiem na las, cudowny, zielony, tajemniczy i relaksujący! Nie wyobrażam sobie dnia bez koktajlu, tak mi smakują! Zachęcam do wspólnego miksowania przez cały rok, a zwłaszcza latem, to najlepszy deser na świecie! Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Składniki: 1 banan 1 słodka i soczysta brzoskwinia około 1/2 szklanki wody 2 łyżki arbuza bez pestek Przygotowanie: Banana obieramy ze skóry, dzielimy

Moja smaczna kuchnia
Hasło tygodnia - bezglutenowe desery. 159

pojawia się cała lista alergenów. Nikt w mojej rodzinie nie zmaga się z alergią pokarmową. W moim otoczeniu są jednak osoby, które nie powinny spożywać glutenu. Bywało, że przygotowywałam desery z myślą o nich. Starałam się, aby były nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Jedno przecież nie musi wykluczać drugiego :) Chciałabym, abyśmy podążyli w tym tygodniu drogą, na początku której

zadanie-gotowanie
Jak zrobić w domu Frappuccino czekoladowe jak ze Starbuksa! 453

pojemniczka na lód i zamroź) - 50 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu - syrop do kawy o smaku tiramisu (do kupienia w kawiarniach bądź w Tkmaxx) - gęsty sos czekoladowy do deserów  Do wysokiego naczynia wrzuć kostki zamrożonego mleka, kawy, wlej mleko i syrop (bądź cukier). Całość zmiksuj blenderem na funkcji turbo. Wysoką szklankę umieść w dłoni i od spodu szklanki

SMYKWKUCHNI
Kogel mogel z kakao 108

Klasyk z dzieciństwa. Słodki deser składający się z żółtek utartych z cukrem, na gęstą i puszystą masę. Podobny, za to z procentami, przygotowują Włosi. Do masy z żółtek z cukrem dodają jeszcze słodki likier. Nie próbowałam, ale widziałam w magazynach kulinarnych, że gorące espresso podaje się z polanym po wierzchu żółtkiem utartym z cukrem.  Kogel mogel najsmaczniejszy dla mnie

Moja smaczna kuchnia
Torcik śmietanowo-malinowy bez pieczenia 149

mnie nie pokryła całej galaretki, ponieważ było za gorąco i śmietana nie chciała się ubić :( ale nawet jeśli śmietana się  wam nie ubije, to nic, deser i tak będzie pyszny) .  Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Ciasto łatwo wyjmiemy z tortownicy, jeśli ogrzejemy przez chwilę

Malinowo w kuchni
GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 137

Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy również je polubicie! Przygotowanie  15 minut Pieczenie 35 minut Dla 4 osób 4 duże dojrzałe gruszki podobnej wielkości 2 soczyste pomarańcze Sok z cytryny 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżka ekstraktu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placek jagodowy z kawową pianką 148

upiekłam pyszne ciasto. Smak jest rewelacyjny, kwaskowaty od jagód i słodki od bezy a ciasto znika w błyskawicznym tempie. Można popróbować innych owoców w cieście, będzie ciekawie. Zapraszam na deser. Placek jagodowy z kawową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie