też tak gorąco?Uff...pisać nie ma siły.Klawiatura topi się a mózg odmawia współpracy.Wrzucę szybko przepis na pyszny deser owocowy z dodatkiem odrobiny amaretto-likieru migdałowego i uciekam do chłodnego pokoju z wentylatorem.Tu gdzie piszę jest ukrop nie miłosierny i nie daje się wytrzymać,jest tak gorąco.Zapraszam. 30 dag.truskawek 3 kiwi 2 brzoskwinie 1 pomarańcza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiduńskiej zupy. Pomysł na takie połączenie podpatrzyłam w czerwcowym wydaniu magazynu Hjemmets bedste mad . Wyszło pysznie - niezbyt słodko, delikatnie, a jednocześnie wyraziście. Mocno schłodzona miseczka takiej zupy to idealny deser, podwieczorek lub... Obiad, gdy jest naprawdę gorąco. Spróbujcie koniecznie! Zupa jogurtowa z syropem z rabarbaru Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka skyr 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealne, chrupiące i do tego z dodatkiem pełnoziarnistej mąki :) GOFRY! Idealne na deser i leniwe śniadanie. Składniki: 2 białka 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego Szczypta soli Dodatki u mnie: Syrop klonowy do polania
Emcia Pichcipyszny i szybki w przygotowaniu deser na bazie pełnoziarnistych ciasteczek SKŁADNIKI 1 banan, 6 szt. herbatników zbożowych , 4 łyżeczki nutelli, 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki ajerkoniaku, jagody, ziarna granatu, rurki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Banana obieramy, kroimy w plasterki. Ciastka kruszymy. Na dnie pucharków układamy banany, na przemian polewamy jogurtem oraz nutellą, wierzch posypujemy ciasteczkami, polewamy
słodki bratekPropozycja dla wielbicieli tych cudownych ziaren. Tym, którzy jeszcze ich nie próbowali gorąco polecam taki właśnie pyszny deser. Składniki 250 ml zimnego mleka 3 łyżki nasion chia 1-2 łyżeczki soku wiśniowego 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku 1 gałka lodów … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDziś polecam Wam szybki i łatwy przepis na zdrowy pudding czekoladowy z musli i owocami lata. Idealnie sprawdzi się w formie śniadania, lekkiej kolacji lub zdrowej wersji deseru. Uwielbiam takie pyszne pucharki. Nasiona chia, musli i garść owoców prosto z drzewa i krzaczków… nic tylko jeść. Spróbujcie. Moje musli dostałam w ramach kontynuacji współpracy z firmą
Słodkie okruszkiquinoy miksujemy z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki i łyżeczką miodu. Dokładamy do salaterek. Następnie 6 łyżek ricotty mieszamy dokładnie z 3 łyżkami dżemu i przykrywamy nią wierzch deseru. Jeszcze tylko kilka kuleczek zmrożonej porzeczki do przybrania i można konsumować
Quinoa Raz!masę mieszamy z roztopioną czekoladą i ponownie miksujemy. Powstały w ten sposób gęsty czekoladowy krem nakładamy do pucharków i odstawiamy do przestudzenia. Polecam wstawić na godzinę do lodówki, aby deser nabrał konsystencji musu. Gdy już się schłodzi posypujemy go uprażonymi orzechami arachidowymi i ozdabiamy owocami miechunki (można je również podpiec na suchej patelni). Na koniec skrapiamy wszystko olejem arachidowymi
Quinoa Raz!takim dniu musi być dynia ;) Proponuję bezglutenowy, bezlaktozowy, wegański deser :) Quinoę ugotowałam z dynią przełożyłam gruszką, doprawiłam utartymi nasionami tonki i przykryłam kokosową kruszonką :) Jeśli się Wam nie uda kupić tonki (która ma wspaniały aromat przypominający słodki macepan) proponuję zastąpić ją startymi migdałami wymieszanymi z wanilią i gałką muszkatołową. Składniki: 1/2 szklanki białej quinoy 100 gram miąższu dyni 1 zielona
Quinoa Raz!jest skazany na dietę bezglutenową, lub ma nietolerancję laktozy wie, jak trudno kupić, lub zrobić "bezpieczny" tort na specjalną okazję. Przygotowałam więc recepturę na całkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą
Quinoa Raz!widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Muszę przyznać, że gdy tworzyłam ten deser, przyświecał mi jeden cel. Wcale nie był to smak, lecz kolor. Uzyskanie eleganckiej szarości było priorytetem, nie do końca wyszło tak jak miało, ale będę próbować nadal. Tym większe było
Quinoa Raz!Dziś na deser sałatka, użyłam takich owoców, jakie akurat miałam w kuchni, połączyłam je z czerwoną quinoą i świeżymi listkami tymianku i wyszło bardzo aromatycznie i orzeźwiająco :) Poza tym taka dawka witamin chyba każdemu się przyda na przednówku ;) Sładniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 jabłko 1 pomarańcza 1 kiwi 10 miechunek peruwiańskich 5 kumkwatów świeży tymianek Wykonanie
Quinoa Raz!owsianej i płatków quinoa. Pieczemy, aż kruszonka się zrumieni - około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, nie radzę zabierać się zbyt szybko do tego deseru, bo grozi poparzeniem
Quinoa Raz!blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pokroić ciasto na kawałki takiej wielkości jakiej mają być ciasteczka. Piec ok. 20 min. w temp. 170-180*C. Idealne jako deser do szkolnej śniadaniówki, lub z mlekiem na śniadanie
Lubię to gotujęuwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam
Wędrówki po kuchni