Warto, abyśmy na co dzień pamiętali, że zapylają one większość zjadanych przez nas roślin. Tym razem użyłam miodu do dosłodzenia lodów truskawkowo-rabarbarowych, nie ma nic lepszego niż domowy deser, szczególnie jeśli skład jest prosty i zdrowy. Składniki: 4 łyżki ekspandowanej quinoy 300 g truskawek 200 g rabarbaru 2-3 łyżki miodu kilka truskawek do ozdoby Wykonanie: Rabarbar kroimy
Quinoa Raz!powietrzem i naturalnym jedzeniem. Już pierwszy dzień po powrocie przyniósł ze sobą tęsknotę za zielonymi lasami i śpiewem ptaków... W formie rekompensaty dodaję trochę tego liściastego koloru do mojego deseru! Zapraszam wszystkich na brzoskwiniowe lody ze spiruliną! Pogoda na reszcie pozwala nam na niepohamowaną konsumpcję lodów! Aby podczas tego szaleństwa nie zapomnieć o zdrowiu, polecam abyście złapali mikser w dłoń
Gawron w rosolePyszny, orzeźwiający i bardzo zdrowy deser lub śniadanie na letnie upały. Kilka składników wystarczy aby przygotować coś pysznego. 30 dag truskawek + kilka do dekoracji duży jogurt naturalny lub kefir 3 łyżki nasion chia łyżka miodu do smaku Truskawki umyć, obrać i przełożyć do blendera. Dodać jogurt, miód i nasiona chia. Wszystko dokładnie zmiksować. Przelać do szklaneczek, odstawić
Smakołyki Asilepszego niż rozpoczęcie dnia pysznym, owocowym śniadaniem. Myślę, że ten przepis sprawdzi się także jako deser, zwłaszcza dla tych najmłodszych! Wszyscy dobrze znamy kasze manną na mleku czy na wodzie, pora urozmaicić ten przepis. Wiosna inspiruje, korzystajmy z darów natury! Przygotowałam dzisiaj wersję z dodatkiem musu z brzoskwini, który bardzo pasuje do tego przepisu. Propozycji na dodatek do kaszy manny
Moja smaczna kuchniaTegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany
CiastkozercyPogoda piękna więc sezon na lody uważam za otwarty! Mam już kilka sprawdzonych przepisów LCHF na różne warianty pod kątem składników oraz smaków i systematycznie będę
Ola la LCHFmasa. Dodać cynamon i czekoladę jeśli używamy i dynamicznie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć do naczyń. Na suchej patelni prużyć grubo posiekane orzechy. Po przestudzeniu drobno posiekać i ozdobić deser ulubionymi dodatkami. Podawać najlepiej w tym samym dniu, wcześniej schłodzić w lodówce
Calzonella.comPrzed nami lato i pierwszy z serii chłodzących i zarazem zdrowych deserów – sorbet z kiwi. Zaczynam od tego sorbetu, bowiem kiwi praktycznie dostępne jest cały rok, a przygotowanie sorbetu to pestka. Możesz też spróbować przygotować moje sushi bananowe . Do przygotowania sorbetu niezbędny jest blender. ja używam kielichowy, bowiem świetnie rozdrabnia owoce. Zatem bierzemy się do dzieła. Przed rozpoczęciem warto
Kuchennyviral.plDeser na zdrowie. Pudding na bazie tak popularnych od jakiegoś czasu nasion szałwii hiszpańskiej. O co tyle szumu? Sprawcą zamieszania są maleńkie, niepozorne nasionka chia, które po pierwsze, stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Poza tym mają korzystny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają
Fitsweet.menormalnego bo zatyka. Trzeba jeść BARDZO KULTURALNIE czyli mega małymi gryzkami niczym rodem z najlepszej szkoły dobrych manier. Mówiąc krótko wydajne ciasteczka, które uczą dobrego zachowania... 😁 P.S. Oczywiście jako deser po posiłku węglowodanowym by wszystko było zgodne z dietę rozdzielną. Składniki: 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 2 łyżki skórki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiespacerować po jakimś malowniczym nadmorskim miasteczku. Kąpać się w słońcu, odpoczywać, delektować się letnimi zapachami i smakami. Wakacyjny czas jeszcze przed nami jednak dzisiaj postanowiłam wybiec nieco w przyszłość. Desery podobne do tego, który dziś proponuję, zawsze zabierają mnie w rozkoszne przestrzenie mojej pamięci, przywołują cudowne wspomnienia, a przy tym, oczywiście, są po prostu pyszne. Czytaj więcej
PichceniomaniaKoktajle wiosną i latem to moje ulubione desery, chociaż przyznam, że równie często przygotowuję je na drugie śniadanie. Dzisiaj klasyka truskawka, która zagościła już na naszych bazarkach. Koktajl ten idealnie smakuje dobrze schłodzony jednak można podawać go od razu po przygotowaniu. Koktajl truskawkowo miętowy na maślance Składniki : 600 g truskawek spora garść listków mięty - świeżej około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRyż na mleku i śmietance, to propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Idealnie sprawdzi się również, jako drugie śniadanie do pracy. Słodki, pachnący wanilią, z karmelizowanymi jabłkami z nutą cynamonu. Składniki warstwy ryżowej (4 porcje): 300 ml mleka 200 ml śmietanki 30% cukier brązowy do smaku (ja dałam 50 g) 100 g białego ryżu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
Smak mojego domuDeser z kuchni amerykańskie. Dodatki dowolne. U nas syrop klonowy ;) Składniki 1 szklanka mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżka cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie Wymieszałem w misce suche składniki. W drugiej misce połączyłem maślankę, jajko i masło (nie powinny
R'n'G Kitchenszybko dla ochłody czyli deser lodowy. Brzoskwinia, biszkopty, sos kiwi oraz trufle a do tego lody śmietankowe to fajne połączenie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni