Oryginalne tureckie lokum jadłam tylko raz. Teraz spróbowałam odtworzyć ten deser w mojej kuchni. Na początku miałam obawy, czy w ogóle wyjdzie, czy konsystencja będzie odpowiednia. Zapoznałam się z kilkoma przepisami na różnych blogach. Wyszło mi z tego, że kluczowe jest użycie skrobi kukurydzianej i nie należy zastępować jej ziemniaczaną. Pognałam, więc do sklepu, by tą zakupić. W koszyku znalazła
zadanie-gotowaniebreton (fr. " bretoński far") t o jeden z typowych bretońskich deserów, którego nazwa wywodzi się z łacińskiego, w którym far oznacza « mąkę » , ponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzygotować ją samodzielnie) 400 ml śmietany 30% 2 banany łyżeczka śmietan-fixu Bananowa tarta z bitą śmietaną – dodatkowe składniki 2 banany kakao do posypania ZOBACZ inne pomysły na DESERY Bananowa tarta z bitą śmietaną – przepis Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i mieszamy je z masłem, cynamonem i kakao. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyda się jakaś rozgrzewająca zupa, najlepiej oczywiście grzybowa , ale potem chętnie zawsze wypiję dobrą kawę. Wcale nie musi być gorąca, przecież dni jeszcze ciepłe. Może być jednocześnie napojem i deserem, bo czasami można pozwolić sobie na więcej przyjemności niż zwykle i nie myśleć ciągle o kaloriach. Te zresztą doskonale spala się w lesie zbierając grzyby więc utracone można uzupełnić, prawda
Smaczna PyzaProsty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm: 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 300 ml śmietanki 30 % Na polewę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju 1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam
Gotowanie...to proste !chłodne jesienne dni, gdy za oknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w towarzystwie ciepłej herbaty. Ja dziś polecam Wam serowo limonkowe pączki i wyborną herbatę RICHMONT , którą podałam w przeuroczym porcelanowym zestawie DUO Ten zestaw zachwycił nie tylko mnie, ale też i całą moją rodzinę oraz przyjaciół
Słodkie okruszkiJesienią warto przygotować pyszny dżem z jabłek, który zimą świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, śniadań i kolacji. Wykonanie takiej aksamitnej marmoladki jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Najsmaczniejszy dżem jabłkowy wychodzi z bardzo dojrzałych i soczystych jabłek, które dostępne są właśnie jesienią. U mnie dżem z jabłek powstał z bardzo słodkich antonówek z dodatkiem
Kuchcik gotuje320g mąki (2 szklanki) 250 g cukru (1 szklanka) 250g masła 4 jajka sól 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek mleka Sprawdzone pomysły na DESERY Ciasto ze śliwkami – przepis W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, połówki (zależy jakiej są wielkości). Jajka ubijamy z cukrem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jesienią krucha szarlotka z krupczatki jest u mnie obowiązkowym ciastem na deser. Połączenie jabłek z kruchym ciastem smakuje rewelacyjnie i pozwala, choć na chwilę zapomnieć o zimnie i szarości za oknem. Szarlotka na kruchym cieście wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowanym ciastem do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud. Ciasto
Kuchcik gotujeStaram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit. Składniki : 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sody aromat 3 łyżki ciemnego kakao 1 banan Przygotowanie: fasolę przełóż
Oka w rosole czyli KaFka gotujezapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe i bardzo eleganckie, jak na wersję fit! Dodałam kakao dla koloru i wyszło
Moja smaczna kuchniapojemności Waszego słoika. Na dno słoika nakładamy porcję płatków ekspandowanych a na nie wykładamy jogurt, który posypujemy owocami. Czynność powtarzamy. Polecam zjeść od razu, wtedy płatki nie rozmokną i deser będzie smaczniejszy
Mania WypiekaniaPrzed nami lato i pierwszy z serii chłodzących i zarazem zdrowych deserów – sorbet z kiwi. Zaczynam od tego sorbetu, bowiem kiwi praktycznie dostępne jest cały rok, a przygotowanie sorbetu to pestka. Możesz też spróbować przygotować moje sushi bananowe . Do przygotowania sorbetu niezbędny jest blender. ja używam kielichowy, bowiem świetnie rozdrabnia owoce. Zatem bierzemy się do dzieła. Przed rozpoczęciem warto
Kuchennyviral.plzłoto z obu stron. Gotowe. Zalecam racuchy drożdżowe z jagodami posypać cukrem pudrem, albo po prostu możecie zrobić też słodki jogurt z jagód i polać nim nasz deser. Koszt: 9 zł (5 zł gdy jagody zbierzemy sami) dla 3 osób Przygotowanie: 80 minut Racuchy drożdżowe z jagodami Racuchy drożdżowe z jagodami Racuchy drożdżowe z jagodami Artykuł Racuchy drożdżowe z jagodami
Kuchennyviral.plchyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić
Lena Gotuje