Były pyry z gziką na obiad, teraz czas na małe co nieco do kawy. Deser z mojego regionu, po poznańsku. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka. Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach. Zapach roznosi się po całym domu! Pachnie pięknie!!! :) Zapraszam na przepis! :) Składniki na rozczyn
TrufelkowoDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze śmietaną i z jogurtem, w koktajlu i na śniadanie w naleśnikach :). A kiedy jest najlepsza cena, kupuję większą ilość, myję, usuwam szypułki i mrożę. Zapraszam na sernik, z truskawkami w roli głównej. Składniki: opakowanie biszkoptów
Trufelkowostwierdziła, że to jedne z lepszych ciast jakie w ogóle przygotowałem. Wiem, że jej opinia może być mało obiektywna, więc zabrałem je do znajomych, którzy ze zdrowymi i bezglutenowymi deserami mają tyle wspólnego co ja z dzierganiem na drutach. Ale też byli zachwyceni i w pełni zdziwieni, że dynia ma takie możliwości. Może dlatego, że to ciasto jest naprawdę dobre
PaleoLifeBanoffee pie to smaczne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów i masy krówkowej (kajmak) oraz bitej śmietany. Pyszny deser, który gotowy jest do jedzenia praktycznie od razu po przygotowaniu. Do podstawowej wersji banoffee dodawana jest tylko śmietana, ja jednak, aby ciasto dłużej zachowało formę, połączyłam ją z serkiem mascarpone. Co więcej, zamiast kakao, do posypania wierzchu
Kuchcik gotujeSzybki i prosty deser, do którego możemy użyć dowolnych owoców. Dodajcie to co lubicie najbardziej. Ja zapiekłam truskawki z jabłkiem i śliwkami i polecam takie połączenie :) Przepis na kruszonkę pochodzi z książki „Na zdrowie” Elizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe. 0/5 kg truskawek duże jabłko 7-8 śliwek kruszonka: 150 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g płatków
Mienta blogbitą śmietaną. Zobacz także: Naleśniki po węgiersku Naleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa - najlepsza, bardzo wilgotna Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika
Poezja smakuUwielbiam sprawiać mu przyjemność z jedzenia, aż miło na serduszku się robi. Z racji tego, że nadszedł okres jesienny, wszędzie mamy pełno śliwek. Zróbmy z nich pyszny i zdrowy deser, który świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, który możemy zabrać ze sobą w słoiku do pracy lub szkoły, który poprawi nam humor podczas jesiennej pogody. Szybki i prosty
Be Fit Be StrongOryginalne tureckie lokum jadłam tylko raz. Teraz spróbowałam odtworzyć ten deser w mojej kuchni. Na początku miałam obawy, czy w ogóle wyjdzie, czy konsystencja będzie odpowiednia. Zapoznałam się z kilkoma przepisami na różnych blogach. Wyszło mi z tego, że kluczowe jest użycie skrobi kukurydzianej i nie należy zastępować jej ziemniaczaną. Pognałam, więc do sklepu, by tą zakupić. W koszyku znalazła
zadanie-gotowaniebreton (fr. " bretoński far") t o jeden z typowych bretońskich deserów, którego nazwa wywodzi się z łacińskiego, w którym far oznacza « mąkę » , ponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzygotować ją samodzielnie) 400 ml śmietany 30% 2 banany łyżeczka śmietan-fixu Bananowa tarta z bitą śmietaną – dodatkowe składniki 2 banany kakao do posypania ZOBACZ inne pomysły na DESERY Bananowa tarta z bitą śmietaną – przepis Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i mieszamy je z masłem, cynamonem i kakao. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyda się jakaś rozgrzewająca zupa, najlepiej oczywiście grzybowa , ale potem chętnie zawsze wypiję dobrą kawę. Wcale nie musi być gorąca, przecież dni jeszcze ciepłe. Może być jednocześnie napojem i deserem, bo czasami można pozwolić sobie na więcej przyjemności niż zwykle i nie myśleć ciągle o kaloriach. Te zresztą doskonale spala się w lesie zbierając grzyby więc utracone można uzupełnić, prawda
Smaczna PyzaProsty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm: 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 300 ml śmietanki 30 % Na polewę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju 1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam
Gotowanie...to proste !chłodne jesienne dni, gdy za oknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w towarzystwie ciepłej herbaty. Ja dziś polecam Wam serowo limonkowe pączki i wyborną herbatę RICHMONT , którą podałam w przeuroczym porcelanowym zestawie DUO Ten zestaw zachwycił nie tylko mnie, ale też i całą moją rodzinę oraz przyjaciół
Słodkie okruszkiJesienią warto przygotować pyszny dżem z jabłek, który zimą świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, śniadań i kolacji. Wykonanie takiej aksamitnej marmoladki jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Najsmaczniejszy dżem jabłkowy wychodzi z bardzo dojrzałych i soczystych jabłek, które dostępne są właśnie jesienią. U mnie dżem z jabłek powstał z bardzo słodkich antonówek z dodatkiem
Kuchcik gotuje320g mąki (2 szklanki) 250 g cukru (1 szklanka) 250g masła 4 jajka sól 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek mleka Sprawdzone pomysły na DESERY Ciasto ze śliwkami – przepis W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, połówki (zależy jakiej są wielkości). Jajka ubijamy z cukrem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!