Jesienią krucha szarlotka z krupczatki jest u mnie obowiązkowym ciastem na deser. Połączenie jabłek z kruchym ciastem smakuje rewelacyjnie i pozwala, choć na chwilę zapomnieć o zimnie i szarości za oknem. Szarlotka na kruchym cieście wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowanym ciastem do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud. Ciasto
Kuchcik gotujeStaram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit. Składniki : 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sody aromat 3 łyżki ciemnego kakao 1 banan Przygotowanie: fasolę przełóż
Oka w rosole czyli KaFka gotujezapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe i bardzo eleganckie, jak na wersję fit! Dodałam kakao dla koloru i wyszło
Moja smaczna kuchniapojemności Waszego słoika. Na dno słoika nakładamy porcję płatków ekspandowanych a na nie wykładamy jogurt, który posypujemy owocami. Czynność powtarzamy. Polecam zjeść od razu, wtedy płatki nie rozmokną i deser będzie smaczniejszy
Mania WypiekaniaPrzed nami lato i pierwszy z serii chłodzących i zarazem zdrowych deserów – sorbet z kiwi. Zaczynam od tego sorbetu, bowiem kiwi praktycznie dostępne jest cały rok, a przygotowanie sorbetu to pestka. Możesz też spróbować przygotować moje sushi bananowe . Do przygotowania sorbetu niezbędny jest blender. ja używam kielichowy, bowiem świetnie rozdrabnia owoce. Zatem bierzemy się do dzieła. Przed rozpoczęciem warto
Kuchennyviral.plzłoto z obu stron. Gotowe. Zalecam racuchy drożdżowe z jagodami posypać cukrem pudrem, albo po prostu możecie zrobić też słodki jogurt z jagód i polać nim nasz deser. Koszt: 9 zł (5 zł gdy jagody zbierzemy sami) dla 3 osób Przygotowanie: 80 minut Racuchy drożdżowe z jagodami Racuchy drożdżowe z jagodami Racuchy drożdżowe z jagodami Artykuł Racuchy drożdżowe z jagodami
Kuchennyviral.plchyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić
Lena Gotujeśmietana.Jabłuszka myje wycinam gniazdka i kroje w drobna kosteczkę,prażę na patelni z cukrem trzcinowym i ostudzone kładę na śmietanę,dekoruję obranym winogronem i resztą prażonego słonecznika. Schładzam deser i podaję. Pyszny i jeszcze raz pyszny
Różowa kuchniapoświęcać trylionów godzin, tysięcy PLNów, ani też być artystą. Wystarczy kilkanaście minut, kilka złotych, trochę chęci i mamy pyszne, sycące śniadanie na dobry początek dnia, zdrową przekąskę lub fit deser, który zjemy bez wyrzutów sumienia, a do tego estetycznie i wygodnie podany. Składniki (2 porcje): Pudding: 3 łyżeczki nasion chia 1 banan 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka
Fitsweet.meRisotto robiłam niedawno po raz pierwszy, ze szparagami a teraz polecam risotto na słodko. Jako deser z dodatkiem bananów jest przepyszne. Polecam spróbować. składniki: 3/4 szklanki ryżu do risotto ok 3 szklanek mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka masła 2 duże banany sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów 2 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii ( może być
Monia miesza i gotujeMoja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin z jabłkami jeszcze zdążę zrobić, bo jabłka dostępne przecież przez cały rok. Przepis pochodzi od znanego francuskiego cukiernika osiadłego w Szwecji Sébastien Boudet . Przepis dostosowałam do moich potrzeb, bo zamieniłam jabłka na brzoskwinie. Francuską
codojedzeniamożna sobie wymarzyć lepszy deser na tę wczesną jesień? Listopad we wrześniu daje pełne rozgrzeszenie na wieczory pod kocem, duże ilości ciepłej herbaty i czekoladę bez limitów ;) Suflet, który chciałam Wam zaproponować przygotujecie dosłownie z kilku składników i naprawdę nie jest to skomplikowane ciacho! Moje ceramiczne miseczki, w których piekłam suflety mają średnicę 10 cm, z podanych składników zrobicie
CiastkozercyOstatnio czytałem, że blogi paleo schodzą na psy bo kręcą się tylko wokół słodkości i wypieków. Co o tym myślicie? Więcej słodkiego? Mniej? Obiady? Desery? Boczek? Poniekąd to Wy decydujecie co pojawi się na blogu. Jeśli chcecie czegoś innego to dajcie znać w komentarzach na blogu albo na facebooku, na naszym instagramie (jak jeszcze nie obserwujecie to zapraszam TUTAJ najładniejszy
PaleoLifeRzeszowie ciapie od rana, w domu ciemno niestety. Mam nadzieję, że to minie i będzie jeszcze piękna słoneczna jesień. Na pocieszenie mam dla Was dzisiaj przepis na pyszny deser a'la szarlotka, tylko że w pucharku. Miłej środy Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: około 24 sztuki słomki ptysiowej z cynamonem Brześć 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka
kruche babeczkimiodem możemy taki budyń podać po ukończeniu 1 roku życia. Do przygotowania tego budyniu użyłam domowego mleka owsiano-daktylowego , przygotowanego z bezglutenowych płatków owsianych. Świetnie sprawdza się ono do deserów, bo jest gęste i lekko słodkie. Takie mleko nawet bez dodatku skrobi ziemniaczanej zaczyna gęstnieć w rondelku, więc udany budyń murowany. Jeśli jednak macie w domu inne mleko roślinne, także
Dieta bez mleka