wanilii i jej laskę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do osiągnięcia gęstej masy. Pozbyć się laski wanilii, przełożyć do pojemniczków, przyozdobić przygotowaną posypką. Deser smakuje na gorąco jak i na zimno. Smacznego
Wino Francja KuchniaCRUMBLE - owoce pod złocistą kruszonką - w sam raz gdy mają przyjść niespodziewani goście. Szybki, rozpływający się w ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki
Fiołkowe Talerzewanilii i jej laskę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do osiągnięcia gęstej masy. Pozbyć się laski wanilii, przełożyć do pojemniczków, przyozdobić przygotowaną posypką. Deser smakuje na gorąco jak i na zimno. Smacznego
Wino Francja KuchniaLatem moim ulubionym deserem jest sernik owocowy, który przygotowuję na zimno bez pieczenia. Sernik z dodatkiem owoców ma bardzo delikatną kremową konsystencję i umiarkowaną słodycz. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak z jedzeniem trzeba zaczekać i pozwolić, aby ciasto stężało. Sernik owocowy przygotowałam z dodatkiem nektarynek, truskawek i borówek, ale można zastąpić je innymi ulubionymi
Kuchcik gotujedelikatny omlet z karmelizowanymi jabłkami. W zasadzie taki omlet można przygotować z każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka cukru * odrobina
Zrób to smacznieSezon truskawkowy trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia. Zimny deser, idealny na ciepłe dni. Składniki masy śmietankowej: 400 ml mleka 6 płaskich łyżek nasion chia 400 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe z cukrem 140 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30% 2 łyżki syropu waniliowego Ponadto
Smak mojego domudeser podczas upałów polecam kolejny sernik na zimno. Sernik łączy dwa smaki - czekoladowy i truskawkowy. Do masy czekoladowej można dodać ulubioną ciemną czekoladę, ja dałam deserową ale może być też mleczna lub gorzka. składniki: spód 200 g herbatników 120 g masła masa czekoladowa 700 g zmielonego sera 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny masa truskawkowa
Monia miesza i gotujeczasu po czasu. Gdy marchew już zmięknie dodaj pozostałe składniki i duś kolejne 15 minut. Gotowy pudding przełóż do pucharków, udekoruj płatkami migdałowymi i pistacjami. Deser smakuje na ciepło jak i na zimno (jeżeli nie zjesz od razu, w co wątpię to przechowuj w lodówce). Smacznego! Artykuł Gajjar halwa, czyli indyjski pudding marchewkowy w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu
greenscarfukładamy w naczyniach żaroodpornych. Cukier, masło i mąkę siekamy przy pomocy noża. Tak przygotowaną kruszonką, posypujemy gruszki. Zapiekamy 25-30 min w temperaturze 180°C. Taki deser smakuje na ciepło, jak i na zimno. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenZdejmujemy z ognia, dodajemy cukier (miód) i masło, dokładnie mieszamy. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek. Układamy na niej konfiturę i posypujemy ziarenkami granatu. Deser możemy jeść na ciepło i na zimno, wedle naszego gustu
Kulinarne przygody Gatitygotujemy przez około 8 min. Kaszę przekładamy do misek. Morele razem z zalewą zagotowujemy, dodajemy wymieszaną w zimniej wodzie, mąkę. Całość zagotowujemy, przekładamy owoce na kaszę. Deser idealny na ciepło, jak i na zimno. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchentruskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny
Życie zaczyna się w kuchnikajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec drożdżowy 34. Dietetyczny sernik na jogurtach 35. Lekki sernik dyniowy
Czerwona Porzeczkaczęść tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno. Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka
Kuchnia u Krysigotujące mleko i intensywnie mieszamy gotując na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu. Budyń przelewamy do pucharków, nakładamy mus, podajemy z listkami mięty. Deser możemy podawać na ciepło i na zimno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigalaretki postanowiłam wylać mus z truskawek i tu pomyślałam, że dodam bazylię. Tak więc ze zwykłego sernika zrobił się dość fajny i niezwykle smaczny sernik na zimno. Aromatyczny biszkopt nadał fajny akcent całemu deserowi, a bazylia w truskawkach to strzał w dziesiątkę. Jak dla nas rewelacja. Potwierdzeniem tego wszystkiego był widok dziecka jak w ciągu dwóch dni pożarł prawie cały
Blondynka Gotujeciasto kocha każdy. Tort przygotowuje na bazie jogurtu greckiego dzięki czemu nie jest tak bardzo kaloryczny, a zachowuje w sobie kremowość i subtelny smak. Tort na zimno z truskawkami to idealny pomysł na deser na długi weekend! Zapraszam! SKŁADNIKI: MASA NR 1. - 400 ml jogurtu greckiego - 200 ml mleka 3,2% - 350 g truskawek jak najbardziej czerwonych - 5 łyżek żelatyny
SMYKWKUCHNIjajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze na ciepło i na zimno
Wrzosowa Polanapucharkach na dnie układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta. Deser można podawać na gorąco i na zimno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepyszny, lekki, orzeźwiający... taki jest kruchy ananasowiec! Ciasto częściowo pieczone, częściowo robione "na zimno". Na liście moim ulubionych ciast i deserów znajduje się zdecydowanie na podium. Odkryłam go na stronie mojeciasto.pl . Uwielbiam w nim to, że pomimo, że pomysł jest bardzo prosty: spód, stężały jogurt, a na to galaretka z owocami (cóż prostszego można wymyślić) to jest to ciasto niesamowicie
Jedzeniomaniatemperatura! Jako, że mamy lato i (miejmy nadzieję) upalnych dni przed nami jeszcze sporo - nie chce się stać przy piekarniku, garnkach i patelniach. Idealnym pomysłem na deser w takie dni jest... sernik na zimno! A jeszcze lepiej - mini serniczki, idealne na jeden raz! :) Jeśli nie macie foremek, w których można by zrobić małe serniki - można z podanych poniżej proporcji
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zimnego mleka wsypujemy otręby, słodzik i kakao. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dość często mieszając. Gdy otręby się rozgotują, dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Deser jest gotowy. Pyszny na ciepło i zimno. Idealna przekąska także do pracy. Pyszne także jako odmiana śniadaniowej, tradycyjnej owsianki. Jeżeli ktoś woli rzadsze musi skończyć wcześniej gotowanie
Humanistka w kuchnidzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki
charlotte gotujezwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :)) Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy. Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki:(na 4 pucharki) 0,5 kg dojrzałych jeżyn 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 0,5 l wody Wykonanie: Jeżyny opłukać.Włożyć
Walijskie PichcenieEkspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to
Kulinarny karnet ChristopheraAngielski Dzień Ojca już jutro. Zapytałam więc pana M co by sobie życzył. Życzył sobie sernik na zimno z truskawkami. Proszę bardzo ... na zimno, z truskawkami, dietetyczny, więc można jeść bez wyrzutów sumienia. Bez jajek i śmietany kremówki. Lekki i kwaskowaty. Pyszny. Sernik zrobiłam w metalowych obręczach- 4 sztukach. Możecie zrobić w małej tortownicy(...)przelać na truskawki. Włożyć do lodówki Polewa 300 gram truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mascarpone Truskawki zmiksować z łyżką cukru pudru i mascarpone. Polać schłodzone desery. Udekorować. Przechowywać w lodówce. Wszystkim Tatusiom tych małych bobasów i tych całkiem dużych, życzę samych radości i słonecznych dni jak dzisiaj
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDni są coraz cieplejsze, więc nie ma się ochoty włączać piekarnika i zjeść "coś" na zimno. Doskonałą alternatywą jest serniczek na zimno z sokiem gruszkowo-lawendowym
Truskawkowa FiestaKilka dni temu moja serdeczna koleżanka poprosiła mnie o sprawdzony przepis na sernik na zimno. Wiosna i (już za chwilę) obfitość świeżych owoców skusi chyba każdego
Garniec MagalieZaskakujące, na ile sposobów można przyrządzać jaglaną, a uważam, że królowa kasz szczególnie dobrze sprawdza się w deserach. Poniższy mus jest niezwykle prosty, składa się z niewielu składników i, co najważniejsze, ma głęboki czekoladowy smak. W większości użyłam czekolady zawierającej 85 % kakao, ale jeżeli nie odpowiada Ci jej mocny smak, możesz użyć(...)tylko tej o zawartości 70 %. Mus najlepiej smakuje po schłodzeniu, ale oczywiście możesz go też jeść od razu po przygotowaniu. Jednak cierpliwość popłaca, ponieważ na zimno czekoladowy smak jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny. Ten deser jest pyszny i jeżeli uwielbiasz czekoladę, z pewnością Ci posmakuje. To nie ulega wątpliwości. Ale watro mieć też na uwadze, że kasza jaglana jest bogata żywieniowo
Roślinna - blog wegański