Chyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie - gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet
Kardamonovyporzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu. Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki można podawać na ciepło (Wtedy krem nieco się rozpływa) lub na zimno. Sos z czarnej porzeczki można zamienić
Pociąg Do KuchniSzarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną to propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się surowym smakiem wybornych, pierwszych tego lata jabłek w tego
Poezja Smaków - blog kulinarnyJak raz spróbujecie koktajlu z kawą zbożową Inka, to nie będziecie potrafili go przestać pić. Bardzo pyszny koktajl, który można pić na trzy sposoby: na zimno
Passions hobbies lifeserników z kaszy jaglanej - pieczonego i tego na zimno - nadszedł czas na nową, ulepszoną wersję. Tym razem powstał budyniowy sernik jaglany z musem truskawkowym na wierzchu. Jest jeszcze bardziej kremowy i jeszcze smaczniejszy niż jego poprzednicy. Dosłownie rozpływa się w ustach. A na dodatek jest zdrowy. Można go jeść na deser, ale także na śniadanie - kasza jaglana to świetny pomysł
two broke sistersApetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyutracić, zdecydowałam się przygotować szybki i zdrowy deser kolacyjny. Jak dla mnie pyszne jedzonko z niewielkim wkładem czasu w jego przygotowanie. Składniki: 1 dojrzały ananas 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 - 2 szklanki wody 2 łyżki masła dodatkowo: gorąca i zimna woda do przelania suchej kaszy Przygotowanie: Ananasa obrać
Kuchcik gotujeSmakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić
Ugotowaćnadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno. Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki/czarne porzeczki/aronia - zawierają silne przeciwutleniacze, a dzięki niskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej(...)bakteriobójcze i antyseptyczne, zwiększa odporność organizmu (zalecany przy przeziębieniach), poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu. Można nim słodzić napoje (byle nie gorące), smarować pieczywo i dodawać do deserów (ale niepoddawanych obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko . Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka
Qlinarnie i Qlinarniesię coś co nie “strzyka” co chwilę pomiędzy zębami Zwłaszcza, że moja chałwa miała w sobie całe migdały, więc jednak było co chrupać. Składniki na 3-4 desery w szklance: Frużelina malinowa : – 500 g malin świeżych – 0,5 listka żelatyny (można pominąć jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej konsystencja będzie dla was odpowiednia) – 3 łyżki cukru (można dać(...)zależności od tego jak słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej wody Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Pozwoliłam moim sie calkowicie rozgotować. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy
Relaxtimemogę was zapewnić, że jeszcze kilka takich będzie. Zastanawiam się nawet nad nową kategorią na blogu. Proste i szybkie ciasta już są, ale może stworzyć coś podobnego odnośnie deserów? A wracając do dzisiejszego przepisu. Na wierzchu czekoladowego kremu jest frużelina. Jeżeli nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, możecie spokojnie wykorzystać dżem lub po prostu świeże owoce. Jest to propozycja(...)Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Owoce wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili (nie do wrzątku) wrzucamy do owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Studzimy Pyszny deser Biała czekolada
RelaxtimeSkładniki: NALEŚNIKI: mleko 0,5% 500 ml, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, cukier 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa(...)deser a osiem na krokiety na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijając brzegi zwijać nalesniki w rulony jajka dobrze roztrzepać, maczać w jajku dokładnie rulon naleśnika, obtaczać w tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem
W Mojej Kuchni LubięPowoli rozpoczyna się truskawkowe szaleństwo, uwielbiam ten czas gdy na straganach robi się czerwono, a woń truskawek po prostu nie pozwala na to aby ich nie
RAROSSACena truskawek spada z dnia na dzień. Wracając któregoś dnia po popołudniu do domu zakupiłam całą łubiankę niedużych, ale intensywnie czerwonych owoców. Najbardziej lubię truskawki same
Smaczna Pyzatruskawkami. Deser to po prostu mus z truskawek i serek homogenizowany z dodatkiem galaretki a na wierzchu kleksik z bitej śmietany. Taki zwykły a cieszy oko i podniebienie. Deser można przygotować w różnych wersjach smakowych i użyć dowolnych sezonowych owoców. składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 350 truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 ml śmietanki 30 % Serek homogenizowany przygotować wcześniej(...)pokojowej. Galaretki rozpuścić osobno, każdą w 250 ml wody. Odstawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Do musu dodać jedną rozpuszczoną galaretkę (nie musi być tężejąca wystarczy że będzie zimna) i dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Do szklaneczek rozlać połowę musu, do każdej szklaneczki po trochu, starałam się aby było w miarę po równo. Szklaneczki wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujerozwiązaniem najbardziej optymalnym - podany na zimno zaspokaja głód, a przy tym daje energię do działania. Poniższy przepis na chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym przyszedł mi do głowy, gdy wspominałam swoje dzieciństwo. Nie, nie jadłam chłodników ;) u nas się ich nie robiło. Ale pamiętam, że uwielbiałam takie ugotowane jabłko jako deser, Mama często nam gotowała, a potem(...)koncentrat barszczu (jeśli lubisz delikatniejszy smak, dodaj ciut mniej-dostosuj do siebie), jogurt naturalny i do smaku sok z limonki, ponownie blendujemy, aż całość stanie się jednolita. Podjemy na zimno, dlatego składniki jak jabłka, jogurt, mleko kokosowe czy arbuz powinny być schłodzone, można dodatkowo schłodzić przed podaniem. Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym Chłodnik buraczkowy z gotowanym
Kolorowy Przepisownik