desery na zimno - 3823 przepisów (strona:144/255)

"Bez cukru" Katarzyna Burzyńska - Sychowicz 150

zimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj znajdziemy przepisy na naleśniki i placuszki, ale nie na te tradycyjne, tylko ciekawe i oryginalne jak naleśniki z batata, które przykuły moją uwagę :-). Przekąski - zdrowe gofry, fit pralinki, jagielniki, czyli zdrowe i szybkie desery :-) Ciasta i basta

kruche babeczki
Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado (wegańska nutella) 140

deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki:200 g daktyli (bez pestek)1 dojrzałe awokado100 g orzechów laskowych30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)2 płaskie łyżki

Food Square
Quiche z kurczakiem i mascarpone 471

Chodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam

Ania i Marcin gotują
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 294

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany

Oryginalny smak
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 145

taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia . W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest

Mała Cukierenka
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 160

najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny.     W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama(...)degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia .     W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie.     W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel

Mała Cukierenka
Słodkie środy - Gwiazdki z cukrem 130

W cyklu Słodkie środy publikujemy nasze ulubione słodkie przepisy. Ja nie znam osoby, która by nie znała i nie lubiła takich ciasteczek. Dla mnie to smak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik cytrynowy 181

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Torcik jogurtowo-jagodowy 207

desery gdyż nie trzeba grzać się  przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych. Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec takie torciki na zimno

Smakołyki Asi
Sernik na zimo z galaretką owocową, arbuzowo - truskawkową 321

W śród wypieków, sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygotowywany.   Niektórzy sztukę wypiekania idealnie opanowali, a niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali

Moniki Smakołyki
Mus czekoladowy z chili 140

"Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat, ja wysiadam..." Za dużo. Za szybko. Za mało czasu. Tak można określić mój poprzedni tydzień. W dodatku problemy z internetem znacznie

My simple kitchen
Muffinki z powidłami śliwkowymi 183

Pyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy

Kolizje Smaków
Lody stracciatella (Gelato alla stracciatella) 131

Zapraszam Was na lody stracciatella, najpopularniejszy włoski deser lodowy, który powstał w Bergamo w 1961 roku. Wynalazcą  lodów był Enrico Panattoni, cukiernik, pasjonat gotowania i słodyczy, który chciał stworzyć lody uwielbiane i doceniane przez Włochów, wyróżniające sie od innych smakiem i konsystencj ą . Po wielu eksperymentach udało(...)stworzyć lody jedyne w swoim rodzaju. Do śmietanowej bazy dodał rozpuszczon ą  czekoladę , która pod wpływem zimna zamieniła  si ę  w nieregularne, chrupiące kawałki. St ą d nazwa lodów  "stracciatella", która pochodzi od włoskiego słowa "stracciare", co oznacza "rozrywać, drzeć na kawałki". Oryginalna receptura lodów stracciatella przewiduje użycie

La grande e la piccola cuoca