Rabarbar to pyszne warzywo, które tworzy wprost idealny duet z jabłkiem. Wykorzystujemy go głównie w daniach słodkich, czyli ciastach czy też deserach, ale jest on także przepyszny jako dodatek do mięs. Rabarbarowy chutney z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Na blogu sa też inne pyszne przepisy(...)których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem Parę słów o Jabłkach Grójeckich Jabłka Grójeckie to owoce o iście królewskim rodowodzie
Kulinarne przygody Gatitymalin i jagód. Na samym początku nie zachwycił, dopiero po drugim "kęsie" przyzwyczaiłam się do tego smaku i stwierdziłam, że chętnie sięgnę po więcej. Konsystencją przypomina gęsty pudding na zimno, taki pudding niosący ukojenie w upalne dni. Jestem na tak. 2. DayUp Pearls COCOA Skład: puree owocowe 76,5% (jabłko 29,5%, banan 25%, morela 22%), śmietanka kokosowa(...)obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%. Tym razem wersja z kakao. Jako wielbiciela czekolady byłam ciekawa, czy tym razem trafię na zdrową alternatywę dla swoich smakołyków. Deser okazał się jednym z lepszych jakie jadłam! Delikatny, naturalnie słodki, z dominującą nutką czekolady. Nasycił i zaspokoił potrzebę na "słodkie". 3. DayUp Pearls MANGO Skład: puree owocowe
Kuchnia ElliePropozycja na wykonanie pysznego deseru. Potrzebujemy 8 białek, szczyptę soli, mikser, 2 szklanki cukru, budyń waniliowy, łyżkę octu. Białka ubijamy ze szczypta soli, potem cały czas miksując dodajemy... cukier, następnie budyń i na końcu ocet. -- Napełniamy papilotki do babeczek, ozdabiamy lub nie :) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min/ 180 st.C i dopiekamy 20 min. 160 st.C(...)wyjęciu studzimy minimum 30 min. Potem serwujemy na zimno :) . Smacznego
chleba naszegoDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na sernik na zimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój(...)ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu
Aga w kuchnimojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naMakaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na
Kuchnia MagdaLenyPojawiły się pierwsze truskawki, a u mnie już od tygodnia trwa truskawkowy zawrót głowy 😁 Dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej
Kuchnia MagdaLenygranulkach, efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, w dodatku owsianka była przepyszna. Kawowa, kremowa i bardzo syta, z powodzeniem nadaje się jako śniadanie lub drugie śniadanie, a nawet i deser do pracy. Na ciepło jest według mnie najlepsza. Owsianka kawowa / 2 porcje Składniki: 300 ml mleka 5 łyżka płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki kawy rozpuczalnej w granulkach, wybrałam moją ulubioną(...)smaku, można pominąć Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i kawę rozpuszczalną. Zagotowujemy i mieszamy. Czekamy, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Podajemy na ciepło lub na zimno z np. filecikami z pomarańczy
Moja smaczna kuchniaTęsknisz za latem? Ja bardzo, już nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak
Book of spellsCały rok czekam na ten czas, kiedy pojawią się truskawki. Pachnące, słodkie i tak lubiane nie tylko przez najmłodszych. Za kilka dni Dzień Matki, później Dzień
Moja smaczna kuchniaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i
moj przepis naBardzo lubię czarną porzeczkę a kisiel z niej zrobiony pamiętam z dzieciństwa. Moja wersja tego deseru jest bardziej kwaśna ale równie pyszna Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Porzeczki umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki(...)wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących sie porzeczek cały czas mieszając. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło
Mama Gotujeowoców, nie, nie. Poszłam o krok dalej i truskawki zmiksowałam. W sumie i tak miksuje je codziennie na pyszne koktajle, więc to nic odkrywczego. Taką galaretkę wykorzystywałam już do deseru kilka lat temu, ale nigdy nie robiłam jej jako samodzielnego dania i to był błąd, bo wszyscy się nią zachwycają, a to przecież tylko dwa składniki. Galaretka truskawkowa: składniki(...)wody 200 g zmiksowanych truskawek wykonanie: Galaretkę przygotowujemy według przepisu z tym, że rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody, 350 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie już zimna wlewamy do niej zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Następnie powstałą miksturę przelewamy do miseczek lub foremek i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Przysmaki KarolkiIdziesz chodnikiem i ani się nie spostrzeżesz, już leżysz. Sól, piach czy popiół nie mają racji bytu, ślisko jak na lodowisku. Samochody na zakrętach kręcą się
W kuchni Karmel-itkiprecyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość przepisów z przeróżnymi pomysłami i ostatecznie zadecydowałam, że moją bohaterką będzie truskawka. Wybrałam przepis na bazie serków waniliowych i postanowiłam(...)galaretka się zetnie to już koniec pracy i można pałaszować. Przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz, faktycznie, rozciąga się w czasie, ale myślę, że warto spróbować. Przyjemny, typowo letni deser
Pichceniomania