razem postawiłam na połączenia smakowe słodkiego z kwaśnym i to był super pomysł😎i BEZ DODATKU JAJEK. Tutaj nie dawałam konkretnego źródła tłuszczu do masy, żeby dać wybór konsumentom. Sposobem na podbicie tłuszczu będzie np.posypanie startą gorzką czekoladą po upieczeniu😊i mamy kolejny pełnowartościowy deser.💪😇 Ja dodatkowo posypałam cukrem pudrem na wierzchu, ale zapomniałam, że to mokre ciasto(...)masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pozostałe 2 szt. kiwi kroimy w talarki i wciskamy w ciasto. Pieczemy 45 min. 180 stopni. Po upieczeniu możecie posypać startą czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: z czekoladą 1090 kcal B 42 g W 193 g T 20 g bez czekolady 924 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzugrubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-12 minut w 180ºC (bez termoobiegu) , aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy(...)mąki! Gdy będzie jej za dużo, ciasto zacznie się kruszyć. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki Pomysłsztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlewamy na białkach i mieszamy robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy na około 10 minut. Krem kawowy: Kawę zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku(...)fusami oraz opcjonalnie wódkę. Masę ucieramy, aż składniki się połączą. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na połowie bez i przykrywamy pozostałymi bezami. Smacznego #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant To też może Cię zainteresować: Tort Babci Semifreddo czekoladowo-kawowe Deser jaglany z jagodami i bezą Kawa z czekoladą i bitą śmietaną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakPrzepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to
RAROSSATo ostatni dzwonek, żeby zdobyć świeże truskawki z polskich sadów. Nie jest tajemnicą, że jestem ich zagorzałą fanką! Dlatego dzisiaj przepis, którym połączę moich dwóch kuchennych
Ania i Marcin gotująWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chcę z Wami podzielić się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś
Kuchnia ŁukaszaLekkie jak piórko gofry kokosowe, które mnie osobiście zachwyciły nie tylko lekkością, ale i smakiem. Przyznam, że jeszcze nigdy gofry nie wyszły mi tak nieziemsko chrupiące
MamaOskarkaBanany lubię te jeszcze zielone- ale kiedy owoc dojrzeje to znajduje swoje zastosowanie w placuszkach bananowo - jogurtowych . To wersja bezglutenowa. Dodajcie mąki jaką lubicie. banan 1
AZgotuj!Sernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników –
Poezja smakuMoje śniadanie, trochę późno dodaję przepis, ale od rana jestem na nogach i padam na twarz, dopiero teraz znalazłam czas (podczas oglądania UGOTOWANYCH;) ) Składniki: 2 jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKocham te wiosenno- letnie klimaty kiedy mamy w zasięgu ręki wszystkie najlepsiejsze owoce i warzywka prosto z ogródka tym razem prosto z ogródka babci... Rabarbar
NaKońcuJęzykaBabbo Natale otwiera się w Boże Narodzenie rano lub po świątecznym obiedzie. Świąteczne słodkości Po świątecznym obiedzie przychodzi czas na słodkości, a Włosi mogą poszczycić się wspaniałą tradycją bożonarodzeniowych deserów, które spożywa się zarówno w Wigilię, jak i pierwszy dzień Świąt. Niech chociaż wspomnę o struffoli – małych pączuszkach z Neapolu, cenci – przypominających nasze faworki, czy il torrone – nugacie zrobionym(...)kolorowych, ozdobnych pudełkach i stanowi częsty podarunek świąteczny dla pracowników we Włoszech. Myślę, że żaden Włoch nie wyobraża sobie bez niego Świąt.Sambuca i inne anyżowe likiery, jak również espresso, to napoje często podawane razem z deserami, doskonale przełamujące ich obezwładniająca słodycz. Święto Trzech Króli – La Festa dell’Epifania Bardzo ważnym we Włoszech dniem jest Święto Trzech Króli
Chilli Czosnek i Oliwaczasem zaczęto wykorzystywać inne owoce, orzechy, czekoladę, a do bezy dodaje się kakao, kawę. W lutym 1999 roku Muzeum Narodowe Nowej Zelandii Te Papa Tongarewa świętowało pierwszą rocznicę otwarcia nowego budynku tortem Pavlova o długości 45 metrów, jednak w 2005 roku rekord ten pobili studenci z Hawke’s Bay, prezentując deser o długości 64 metrów. Do jego przygotowania użyli(...)lśniącej piany. Pod koniec ubijania dodać ocet i skrobię, zmiksować krótko. Piekarnik nagrzać do 150stC. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20cm, papier odwrócić na drugą stronę, ułożyć na blaszce. Pianę wyłożyć na papier do narysowanego okręgu. Boki bezy za pomocą łyżki lub szpatułki podnieść do góry. Bezę wstawić do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 110stC
Obiad gotowyprzygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie(...)mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu, na którym smażyliśmy jabłka to przykrywamy jabłka ciastem w tym naczyniu. Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka do wysmarowanej masłem formy. Delikatnie przyciskamy jabłka szpatułką. Dbamy, żeby pokrywały
W kuchni wieczoremSernik bez sera? Nie wierzyłam, że to możliwe. A jednak;-) Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik. Mało kto się domyśli, że sernik
Passion of Cooking