Odkąd c iasto JADĄ GOŚCIE pojawiło się na blogu, cieszy się ogromną popularnością. Stwierdziłam że na jego podstawie zrobię ciasto kakaowe. Wyszło wspaniałe i
Pani na deserPrzepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe
RelaxtimeW ciągu roku nie piekę dużo ciast, zazwyczaj tylko na święta. Z okazji Wielkanocy przygotowałam dla Was zestawienie wszystkich ciast na blogu, nie zapomniałam także o
Moja smaczna kuchniaMałe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze(...)dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier
Dieta bez mlekaRolada bezowa z mascarpone i owocami Rolada bezowa z mascarpone i owocami Rolada bezowa z mascarpone i owocami. Deser to pyszny i prosty, tak prosty wbrew pozorom, tylko uwaga uzależniający ;) puchowa beza, pyszny krem i owoce – czy można chcieć czegoś więcej ? Rolada bezowa z mascarpone i owocami 5 białek + szczypta soli 250 g cukru 2 łyżeczki mąki(...)ziemniaczanej 125 gram serka mascarpone 250 ml śmietany 30 % + 4 łyżki cukru dowolne owoce – u mnie garść borówek i kilka truskawek ( świeżych nie mrożonych ) papier do pieczenia + 1 łyżeczka oleju rzepakowego Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już będą lekko ubite dodajemy po łyżce cukru a a na koniec
Kuchnia na wzgórzubezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem
Kuchnia na wzgórzubiałka i mąkę. Całość dobrze mieszamy trzepaczką. Około dwie łyżki masy przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy do niej kakao. Naleśniki pieczemy tradycyjnie, dwustronnie na teflonowej patelni bez tłuszczy. Podczas pieczenia na białych naleśnikach robimy wzorki kakaową masą. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy. Truskawki obieramy, myjemy i kromy na połówki. Zimne naleśniki przekładamy ubitą śmietanką i truskawkami
Smakowy Rajniej do granic możliwości. Tym razem Pavlovą przygotowałem z soczystym i słodkim mango oraz solonymi pistacjami , które niesamowicie podkręcają smak całego deseru. Musicie tego połączenia koniecznie spróbować, to p rawdziwa rozkosz dla podniebienia!!! Składniki na bezę: 5 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Białka ubij na sztywno ze szczyptą(...)soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny . Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem, u mnie 24 cm. Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 ° C . Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 ° C i susz przez 70-80 minut . Gotową bezę
Food SquareJesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g(...)margaryny,1/2 szklanki cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki śmietany 12%,mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę
Z miłości do słodkościmojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez
moj przepis naPianka malinowa to ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła
Smakołyki BerenikiNajlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy
Healthy food explorerCiasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim
Smakołyki Asi