Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao
PychotkaaaSkładniki: Ciasto: 1 jajko, 150g serka homogenizowanego ( ja miałam o smaku bananowym), 90g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-4 łyżki mleka ( w
W kuchni u MonikiBabka bez tłuszczu miała być tak naprawdę babką z tłuszczem. Przyznam się jednak szczerze- zapomniałam o nim :) Roztopiłam masło, a dokładnie margarynę i zostawiłam do
Kuchnia w czekoladzieDawno tu nic nie publikowałam, zajmuje się głównie swoim osobistym blogiem BlondynkaPrzedTrzydziestką...ale gdy tylko goście się pojawiają to i przepis również ;) Dzis zapraszam na ciasto
NaKońcuJęzykaPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko
Oryginalny smakMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto
RAROSSAgołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek(...)ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także
mojewypiekiinietylkoCiasto to piekłam będąc jeszcze nastolatką, smakowało zawsze wszystkim gościom. Teraz naszła mnie tak wielka ochota i upiekłam znowu, smak i aromat nie do pobicia. Polecam
Moje Małe CzarowaniePropozycja na wykonanie pysznego deseru. Potrzebujemy 8 białek, szczyptę soli, mikser, 2 szklanki cukru, budyń waniliowy, łyżkę octu. Białka ubijamy ze szczypta soli, potem cały czas
chleba naszegoMamy dzisiaj dla Was pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe. Odkryliśmy je przez zupełny przypadek i robiliśmy już chyba z 5 razy! Wystarczy mieć tylko 5 składników
Plate of JoyZe świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami
Wanilia i Kardamonpieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na środku możemy narysować okrąg o średnicy ok. 24 cm - ja odrysowałam od tortownicy. Przy pomocy dużej łyżki wykładamy masę na okrąg, możemy przy pomocy szpatułki podnieść trochę brzegi do góry, a środek troszeczkę "spłaszczyć" - wtedy powstanie fajne wgłębienie na krem :). Wkładamy bezę do piekarnia i pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut(...)temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin. Kiedy mamy gotową bezę robimy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zimną (!) kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem. Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku
SMYKWKUCHNIRogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako
Dieta bez mlekaorzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny, chłodzący deser w formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję ;) Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr lodów śmietankowych 300 g truskawek(...)termoobieg z temperaturą 120*C. Piec przez 1,5 godziny. Bezy studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Bezy obkroić nożem wokół formy, rozpiąć rant i odkleić papier. Przestudzoną czekoladą posmarować wierzch i spód blatów bezowych. Kiedy czekolada zastygnie można składać tort. Do formy włożyć pierwszą bezę, wyłożyć 2/3 lodów śmietankowych, wyrównać
https:KKuchniaMniam