deser - 61894 przepisów (strona:54/4127)

Smerfny deserek - delikatny niczym chmurka 217

Dziś zapraszam Was na smerfny deserek. Mojej kruszynie, aż się oczy cieszyły i już w fazie przygotowania miała ochotę go zabrać i szybciutko zjeść. Deser jest smaczny, lekki, a co najważniejsze niezwykły, bo niebieski niczym bajkowy smerf. A wszystko, to powstało jak zwykle za sprawą mojej kulinarnej wyobraźni. Chyba mam w sobie jeszcze sporo z dziecka, bo i mnie niezwykle(...)lekkiego przestudzenia, po czym dodajemy do niej cały jogurt tupu greckiego z truskawkami. Mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką, aż do połączenia składników i lekkiego "napuszenia". Tak przygotowaną niebieską część deseru przelewamy do pucharków lub szklaneczek, zostawiając miejsce na białą warstwę deseru. Do każdej szklanki wsypujemy po 1 1/2 łyżeczki jagód. Deser wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia. Gdy niebieska warstwa

Słodkie okruszki
Truskawkowa pokusa 178

codziennie milion pomysłów co by tu zrobić...Najchętniej znikają podane w miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych(...)cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia. 1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek. W czym przygotujecie Wasz deser, zależy od Waszej fantazji. Może to być duża forma na babkę, może to być duża miska, bądź zwykła tortownica. Formę na deser należy wysmarować oliwą, lub opłukać zimną wodą, następnie

na moim stole...
Szybki deser kakaowo-kokosowo-wiśniowy z daktylową chmurką, która smakuje jak KARMEL! 143

dzisiaj na deser?” – usłyszałam od siostry paręnaście godzin po powrocie do domu rodzinnego, do którego uciekłam z zatłoczonej i pełnej pokus Warszawy, by w spokoju pisać pracę magisterską. Moja kochana siostra wie, że wcale nie mam ochoty pisać tej pracy i wolałabym godzinami siedzieć w kuchni. Uznałam więc, że siostra i jej potrzeby (tj. potrzeba deseru) ważniejsza od każdej pracy(...)książki na blender, a klawiaturę na aparat fotograficzny. I tyle na dziś było pisania magisterki. Ale jak to mówią, jutro też jest dzień. Czyż nie? Dzisiaj mam dla Was deser, którego wykonanie jest szybkie, choć nie super-szybkie, ale 30 minut spokojnie Wam wystarczy! Najfajniejszy w tym deserze jest karmel, daktylowy. Chociaż wiśnia ‚zabielona’ nerkowcami też jest warta grzechu

Fill The Bowl
Czekoladowa pokusa pod cytrynową chmurką 241

Dziś zapraszam Was na pyszny deser, który z powodzeniem może zastąpić Wam śniadanie. Połączenie słodyczy czekolady przełamane cytrynowym akcentem zwieńczone przysłowiową wisienką ;) Choć w przypadku tego deseru zamiast wisienek mamy wspaniałe, czerwone i delikatnie słodkie czereśnie. Spróbujcie, bo naprawdę ten deser jest wart grzechu. A jego składniki wbrew pozorom nie są niezdrowe - pyszne owoce, gorzka (,a więc pełna magnezu) czekolada(...)pożywna mleczna kasza manna. Deser idealny również dla najmłodszych domowników. * przepis i pomysł własny  ... deser znikł równie szybko jak się pojawił Składniki: 1/2 szklanki mleka 14-15 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej około 40 g gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1 średni banan sok wyciśnięty z 1 cytryny kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem (u mnie garnek

Słodkie okruszki
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 139

Resztę konfitury zmieszać z drugą połową śmietanki i układać na warstwie konfitury. Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki Wyjmowanie deserów z foremek: Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki(...)wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest bardzo uparty, można na moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :) Dekoracja: 1. Do śmietanki

KreatywnePiny
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 182

który chodzi u nas dzień w dzień. Córka przeboleć nie może, że ma zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana(...)wypuszczała i nie pochłaniała zapachów, a przy tym będzie ładnie wyglądać i nie porysuje się czy nie popęka po chwili użytkowania. Raz, że na myśli miałyśmy śmietanowca i inne desery, które zawsze robimy w misce (i dotąd bawiłyśmy się w oklejanie folią spożywczą przed wstawieniem do lodówki) dwa, że chciałyśmy móc robić w takim 'naczyniu' ciasto, aby sobie pod przykryciem

Wypisz Wymaluj
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 473

Kiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki(...)koniecznie. Bije wszystkie inne na głowę :) Podaję Wam mój ulubiony przepis na Tiramisu w formie, z idealnie dobranym przeze mnie stosunkiem kawy do amaretto, które są kluczowe w tym deserze. Deser Tiramisu polecam na wszelkie rodzinne imprezy, szczególnie że deser ten można przygotować do dwóch dni wcześniej. Po prostu z każdym dniem staje się lepszy :) Składniki ciasta: 280 ml gorącej

Moja Delicja
Deser z Tofu z Herbatą Matcha i Truskawkami 161

zjadło się coś zdrowego! Cudownie! Dlaczego akurat to, skąd? To wszystko przez truskawki! Tak. Dostałam koszyczek pięknych truskawek, które nie dawały mi spokoju. Po prostu widziałam je na deserze i już. Oczywiście, żeby nie było tak łatwo, znowu gościłam lenia, a brak czasu jak zwykle doskwierał. Deser chciałam już teraz i natychmiast. No to lodówka, szafki i ta taaam! Tofu(...)głowie było tylko ooooesssuuu! Ale to wygląda. Dobra następnym krokiem było, "Blondynko weź to spróbuj" więc spróbowałam. Ooooeeeesuuuuu! Brrr. No i się zaczęło, cytryna, cukier i Matcha. Teraz konsystencja. Deser, to deser, łyżeczka powinna w nim stanąć. Agar? Nie było czasu. Żelatyna! Zmiksowałam , zamieszałam i co chwilę coraz przyjemniej było wyciągać łyżeczkę w stronę herbacianej masy tofu. Na końcu

Blondynka Gotuje
Riskrem - prosty deser norweski 246

dalszym ciągu staram się eksperymentować z kuchnia norweską dlatego tym razem moim "łupem" padł przepis na najbardziej charakterystyczny deser norweski,  Risgrøt. Jak cała kuchnia również i deser nie należą do skomplikowanych w przyrządzeniu. Jest to bowiem nic innego jak risotto na mleku z masłem i cynamonem. Norwegowie zajadają się nim w okresie świąt Bożego narodzenia jak również sięgają(...)niego w niedzielne popołudnia.  Deser nie jest trudny w przygotowaniu. Przede wszystkim potrzebny jest specjalny ryż, który jest bardzo kleisty. Myślę, że z jego dostępnością nie będzie problemu również w Polsce.    Tradycyjnie jak już wspomniałam deser ten (Risgrøt) Norwedzy jedzą z cynamonem a riskrem z sosem malinowym jednak ja dodałam coś o siebie i oczywiście pozmieniałam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Deser truskawkowy a'la tiramisu 447

Wiem, że lubicie desery, tak samo jak ja. Dlatego dziś witam Was nową propozycją na deser . Może zrobicie taki dla ukochanej osoby, na zbliżające się walentynki ? Albo już dziś, po co czekać cały tydzień ! Truskawkowe tiramisu , bo tak deserek nazwać można, z uwagi na fakt podobnych warstw co w klasycznym tiramisu, to połączenie słodyczy kremu, z kwaskowatą nutą truskawek. Składniki(...)Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem. Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów. Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób. Deser truskawkowy, nasze

kolorowotorcikowo
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 184

się za dużo, człowiek nie umie sobie poradzić z nadmiarem :) Rozsądek podpowiadał jednak, żeby świeże kasztany zostawić na święta, upiec i popijać grzanym winem, a krem kasztanowy zamienić w deser. I posłuchałam tej rady. Smak pieczonych kasztanów jest niepowtarzalnie dobry i z wielką chęcią powrócę do niego za kilka dni. Ale już go znam. Czymś nowym był za to krem(...)kasztanowy. Zawsze miałam wielką ochotę, by go spróbować. I w końcu nadarzyła się odpowiednia okazja. Wybrałam deser, który łączy w sobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser

KUCHARNIA
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 146

ciszę ze śniegiem też, sam na sam z zimą, jej szeptem o życiu codziennie tak innym, niezwykłym, jak każdy spadający na wyciągniętą dłoń płatek śniegu. I na deser. I na napisanie o nim, po przerwie dłuższej niż planowałam.  Deser w tonacji bieli z zimowym owocem pełnym energii, do którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu(...)mleku.  Taka wariacja na temat popularnego ryżu na mleku.  Persymona z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy to moje styczniowe odkrycie, które bardzo Wam polecam. Podobnie jak ten deser. Możecie zamknąć go w słoiczku i zabrać do pracy albo po prostu zjeść w domu po powrocie z sanek;) I tu i tam będzie Wam na pewno smakował! KOKOSOWY PUDDING

KUCHARNIA
Desery 240

Jabłka zapiekane Galaretka z pianką Figa z miodem i migdałami Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie(...)sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki z musem truskawkowym Eton mess z rabarbarem Deser w błękicie z granolą Czekoladki z wiśnią Pyszny mus z białej czekolady Tęczowy deserek na szybko

Ala piecze i gotuje
Deser z mrożoną cytryną 150

Każdy w domu ma coś, z czego może szybko przygotować deser. Mogą to być bezy, ciasteczka, śmietana… itp. Oprócz tego, co najważniejsze, ja zawsze mam… zamrożone cytryny . Z takich składników błyskawicznie zrobimy deser z mrożoną cytryną. Składniki: - 250ml śmietanki fresh cream - 1 łyżeczka cukru pudru - bezy (mogą być gotowe) - ciasteczka amaretti (gotowe) - mrożona cytryna - do ozdoby kawałek świeżej cytryny(...)śmietanki, pokruszone bezy, ponownie śmietankę, ameretti, rozetkę ze śmietanki. Polewamy sosem malinowym i posypujemy startą na tarce mrożoną cytryną i przybieramy listkiem mięty. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje nawet 10 minut, a ile można sprawić nim przyjemności, możecie się przekonać sami. Oczywiście poświęcając chwilę na deser z mrożoną cytryną, dzięki której deser zyskuje świeży, aromatyczny, naprawdę

mojewypiekiinietylko
Deser malinowy z nutką cytryny 254

Maliny się kocha, malin się pożąda, dla ich smaku oraz zapachu, który jest niepowtarzalny, i przywołuje wiele wspomnień. Deser malinowy z nutką cytryny.   Składniki: - 250g świeżych malin - 450ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki cukru (do sosu malinowego) - 1 łyżka cukru pudru (do śmietany) - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z cytryny (starta i wykrojona(...)sitku. Odkładamy kilka ładniejszych sztuk do dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej

mojewypiekiinietylko