Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie słodkiego, ale nie sernik na zimno.Nie wiem ale mam ostatnio lekką awersję do tego typu deserów. I tak po kilku minutach zrodził się w mojej głowie pomysł połączenia kokosa i ananasa. Uwierzcie mi na słowo, że jest boskie. Robiłam to z tego co akurat miałam w domu(...)cotty i wstawiamy najlepiej do zamrażalnika na dosłownie 3 minuty. Reszta stoi w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy i na środek układamy krążek musu ananasowego i zalewamy resztą panna cotty. Taki deser wędruje znów do lodówki. Na moje oko można to jeszcze polać roztopioną czekoladą. Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiKolejne wyzwanie zakończone pieszczącym podniebienie sukcesem. Kolejny deser który przywołuje najpiękniejszą porę roku wiosnę i lato, jest nią i będzie zawsze kiedy się go zrobi. Jedwabiście kremowy, jak dla mnie delikatnie za słodki, ale cukru zawsze można dać mniej lub więcej. Ale nie o to chodzi.Przepis zaczerpnęłam oglądając program Polsat Food Network. Jest to deser Giady
Malinowe PocałunkiPomysł z błękitną gruszką i jej smakiem zainspirował mnie tak, że postanowiłam zrobić kolejną odsłonę tego tak kultowego deseru jakim jest Piękna Helena. Tym razem z dodatkiem czekolady, alkoholu i serka Almette. Serek można śmiało zamienić na inny lubiany przez nas dodatek. Może to być bita śmietana, ulubione lody, czy krem. Połączenie równie godne uwagi(...)powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki
Malinowe PocałunkiUśmiechają się, kiedy podaję deser. Jeszcze bardziej, gdy go konsumują. Raduje mnie ich zadowolenie, gdy cukier działa na nich tak pozytywnie. Wiem, nie powinnam. Ale nie potrafię ich nie rozpieszczać. Studia, a tym samym nowe znajomości. I przyjaźnie. Wydawałoby się, że okres miesiąca to zbyt krótki czas na ukształtowanie się silnej więzi między trójką ludzi. Też tak zawsze myślałam, uważałam(...)likierem. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do szklanek, na dnie których spoczywa galaretka kawowa. Wstawiam całość do lodówki na min. 1-2h. Przed podaniem powinno się wyjąć deser ze szklanek - pominęłam ten punkt. Ozdabiam przed podaniem bitą śmietaną, posypuję kawą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy
Niezły Młyneksłodkie desery mogą być zdrowe ! TAK ... TAK ... TAK ... Ba, nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Nie przekona się ten, kto nie spróbuje. Zachęcam Was do przygotowania jaglanego kremu czekoladowego. Może on stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych musów czekoladowych, ale ... będzie znacznie mniej kaloryczny, przy tym bogaty w składniki odżywcze, czyli ZDROWY ! Ja zaczynam swą przygodę z jaglanką i już wiem(...)wsypać kakao oraz dolać napój czekoladowy, ewentualnie mleko. Całość zmiksować blenderem, aż krem stanie się jednolity i w miarę gładki. Czekoladowy krem jaglany przełożyć do pucharków, miseczek lub szklanek. Deser ten dodatkowo możecie udekorować owocami lub posypać orzechami. Pamiętajcie , kasza jaglana to jedna z najwartościowszych kasz. Warto ugotować jej zawsze trochę więcej i trzymać w lodówce. Na jej bazie możecie
kolorowotorcikowodyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą domeną, tym razem pokusiliśmy się słodki wypiek. Jest to korzenna tarta dyniowa na ciasteczkowym, kakaowym spodzie z kakaową polewą, której użyliśmy do „przyozdobienia” (tak, wiemy, artyści raczej z nas marni) na Halloween party, z motywem
Nerds KitchenHalloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst
Niezły MłynekTo są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w
Niezły Młynekdodatku ma świetny kolor. Mnie się podoba, choć nie byłabym sobą gdybym się nie skrytykowała i patrzę na zdjęcia i widzę co jeszcze mogłabym poprawić, aby estetyka tego deseru była jeszcze lepsza :) A wykonanie tej lazanii to niecałe 20 minut. Gotowi? Pokażecie mi Wasze lazanie? Czekam na Wasze zdjęcia :) Adres mailowy w zakładce Kontakt. Miałam do dyspozycji białą czekoladę (kaletki(...)smakowe przebijają wszystkie produkty czekoladowe dostępne w sklepach, takie jest moje zdanie. Tą i wiele innych fantastycznych produtków do wyrobów nie tylko czekoladek i pralinek, ale i wielu innych deserów znajdziecie w sklepie Patiserka , właściciel to nie tylko koneser, ale i ekspert w dziedzinie czekolady. Składniki na 4 sztuki: 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut
Blondynka GotujeIstnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500 g serka mascarpone 20 dag cukru 4 jajka 1 szkl. mocnej kawy Jacobs ½ szkl Amaretto 5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru 30 dag biszkoptów 1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie
Kulinarny karnet ChristopheraOrange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę(...)galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie
Kulinarny karnet ChristopheraKadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka
Kulinarny karnet Christopherawiększej salaterki lub pojedynczych . Następnie nakładamy warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny
Kulinarny karnet ChristopheraNaszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można
Niezły Młynek