deser - 61894 przepisów (strona:503/4127)

Semifeddo by Giada De Laurentiis. 198

Kolejne wyzwanie zakończone pieszczącym  podniebienie sukcesem. Kolejny deser który przywołuje najpiękniejszą porę roku wiosnę i lato, jest nią i będzie zawsze kiedy się go zrobi.  Jedwabiście kremowy, jak dla mnie delikatnie za słodki,  ale cukru zawsze można dać mniej lub więcej.  Ale nie o to chodzi.Przepis zaczerpnęłam oglądając program Polsat Food Network. Jest to deser Giady

Malinowe Pocałunki
Piękna błękitna Helena . 319

Pomysł z błękitną gruszką i jej smakiem  zainspirował mnie tak,  że postanowiłam zrobić kolejną odsłonę tego tak kultowego deseru jakim jest Piękna Helena. Tym razem z dodatkiem czekolady, alkoholu i serka Almette.   Serek można śmiało zamienić na inny lubiany przez nas dodatek. Może to być bita śmietana, ulubione lody, czy krem. Połączenie równie godne uwagi(...)powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki

Malinowe Pocałunki
KAWOWA PANNA COTA. 906

Uśmiechają się, kiedy podaję deser. Jeszcze bardziej, gdy go konsumują. Raduje mnie ich zadowolenie, gdy cukier działa na nich tak pozytywnie. Wiem, nie powinnam. Ale nie potrafię ich nie rozpieszczać. Studia, a tym samym nowe znajomości. I przyjaźnie. Wydawałoby się, że okres miesiąca to zbyt krótki czas na ukształtowanie się silnej więzi między trójką ludzi. Też tak zawsze myślałam, uważałam(...)likierem. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do szklanek, na dnie których spoczywa galaretka kawowa. Wstawiam całość do lodówki na min. 1-2h. Przed podaniem powinno się wyjąć deser ze szklanek - pominęłam ten punkt. Ozdabiam przed podaniem bitą śmietaną, posypuję kawą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Strucla czekoladowo - orzechowa 220

Moje największe  uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy

Niezły Młynek
Czekoladowy krem jaglany ( jaglany mus ) 218

słodkie desery mogą być zdrowe ! TAK ... TAK ... TAK ... Ba, nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Nie przekona się ten, kto nie spróbuje. Zachęcam Was do przygotowania jaglanego kremu czekoladowego. Może on stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych musów czekoladowych, ale ... będzie znacznie mniej kaloryczny, przy tym bogaty w składniki odżywcze, czyli ZDROWY ! Ja zaczynam swą przygodę z jaglanką i już wiem(...)wsypać kakao oraz dolać napój czekoladowy, ewentualnie mleko. Całość zmiksować blenderem, aż krem stanie się jednolity i w miarę gładki. Czekoladowy krem jaglany przełożyć do pucharków, miseczek lub szklanek. Deser ten dodatkowo możecie udekorować owocami lub posypać orzechami. Pamiętajcie , kasza jaglana to jedna z najwartościowszych kasz. Warto ugotować jej zawsze trochę więcej i trzymać w lodówce. Na jej bazie możecie

kolorowotorcikowo
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 233

dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą domeną, tym razem pokusiliśmy się słodki wypiek. Jest to korzenna tarta dyniowa na ciasteczkowym, kakaowym spodzie z kakaową polewą, której użyliśmy do „przyozdobienia” (tak, wiemy, artyści raczej z nas marni) na Halloween party, z motywem

Nerds Kitchen
Jabłka na patyku 171

Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst

Niezły Młynek
Pierożki serowe z jabłkami 378

To są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w

Niezły Młynek
Lazania Czekoladowa z Kremem Herbacianym i Malinami 287

dodatku ma świetny kolor. Mnie się podoba, choć nie byłabym sobą gdybym się nie skrytykowała i patrzę na zdjęcia i widzę co jeszcze mogłabym poprawić, aby estetyka tego deseru była jeszcze lepsza :) A wykonanie tej lazanii to niecałe 20 minut. Gotowi? Pokażecie mi Wasze lazanie? Czekam na Wasze zdjęcia :) Adres mailowy w zakładce Kontakt. Miałam do dyspozycji białą czekoladę (kaletki(...)smakowe przebijają wszystkie produkty czekoladowe dostępne w sklepach, takie jest moje zdanie. Tą i wiele innych fantastycznych produtków do wyrobów nie tylko czekoladek i pralinek, ale i wielu innych deserów znajdziecie w sklepie Patiserka , właściciel to nie tylko koneser, ale i ekspert w dziedzinie czekolady. Składniki na 4 sztuki: 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut

Blondynka Gotuje
Tiramisu. 230

Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500 g serka mascarpone 20 dag cukru 4 jajka 1 szkl. mocnej kawy Jacobs ½ szkl Amaretto 5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru 30 dag biszkoptów 1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura pomarańczowo -imbirowa. 149

Orange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę(...)galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie

Kulinarny karnet Christophera
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 214

Kadayif - knafeh -  kunafa.  Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka

Kulinarny karnet Christophera
Wiejskie dziewczę w welonie. 195

większej salaterki lub pojedynczych . Następnie nakładamy  warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 301

Naszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można

Niezły Młynek
Tarta limonkowa 223

Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania