deser - 61894 przepisów (strona:501/4127)

Kokosanki z dzieciństwa 406

Nie wiem ilu z Was pamięta smak kokosanek? Mnie ostatnio zbiera na wspomnienia. Przez ten świąteczny okres, całą rodziną wspominaliśmy smaki z dzieciństwa. Z moim rodzeństwem

Niezły Młynek
Jogurt z dynią i granolą 186

deser wymyśliłam sobie w tamtym roku. Była wtedy jesień. Zapamiętam ją jako piękną jesień bo mimo tego, że ledwo toczyłam się z ogromnym ciążowym brzuchem to często i dużo spacerowaliśmy z chłopcami. Oni albo zbierali kasztany albo tarzali się w złocistych liściach a ja delektowałam się tym widokiem.        Dziś w końcu, po fali choróbsk(...)gorączek i kaszli, wyszliśmy na dwór . Piękna jesienna pogoda przypomniała mi o tym deserze. Idealnie wpisuje się on w aurę na zewnątrz a przy tym jak smakuje! Przepis: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka miodu 1/2 szkl granoli (gotowej lub własnej roboty) 3/4 szkl puree z dyni Puree z dyni bardzo łatwo wykonuje się w warunkach domowych - wystarczy dynie pokroić

happycreatiff.blogspot.com
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 303

owocami. Postanowiłam więc zaspokoić upodobania nas obojga i przygotowałam taki oto czekoladowo - wiśniowy tort. Inspirację znalazłam w kolekcjonowanych przeze mnie ulotkach z Lidla a konkretnie spodobał mi się deser Wiśniowy Sad . Postanowiłam wykorzystać krem z tego przepisu i połączyć go z wiśniami tak jak w oryginale ale nadając deserowi formę tortu.        Tort wyszedł pyszny

happycreatiff.blogspot.com
Zabaglione 254

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione . To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru . Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki : 2 jajka 4 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 80 ml wina marsala  Biszkopty Wykonanie : Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce . Wstaw naczynie do garnka z wrzącą

Sama słodycz i szczypta chili
Cudo malinowo - makowe 327

Kochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest

Niezły Młynek
Torcik w szklance 154

starszych i słabszych ludzi. Szkoda, ze empatia to takie obce dla wielu słowo. Pomyślcie o tym wszystkim zanim odpalicie kolejną petardę. Dla tych, którzy przebrnęli przez moje słowa mam deser: torcik w szklance, mieszanka czekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki.  Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny(...)niego porcję ubitej na sztywno kremówki,  niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu, budyń czekoladowy, nasączony biszkopt, śmietana, pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami. Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnie podawanych przekładanych kremem ciast. O tym, że wygląda atrakcyjniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galaretka żurawinowa z lekką pianką 137

Moje sylwestrowe słodkie 5 minut. Miałam wczoraj wielką ochotę na coś z galaretką. Postanowiłam więc przygotować lekką piankę i przełożyć nią warstwy galaretki. Co z tego wyszło? Deser zniknął w rekordowo krótkim czasie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba pilnować tężejących warstw, a co za tym idzie mieć sporo wolnego czasu. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 1 opakowanie galaretki(...)lodówki i po 15-20 minutach wylewamy resztę galaretki na wierzch. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny żeby dobrze stężało. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch deseru

W poszukiwaniu inspiracji
Cocada czyli kokosowy przysmak 223

słodyczy to zapraszam na Cocada czyli kokosowy przysmak! Cocada to słodycz równie popularna w Brazylii jak feijoada. Korzenie jej również sięgają czasów wielkich plantacji i niewolników. Historia mówi że deser ten był popularny wśród  niewolników chcących w ten sposób osłodzić ciężkie życie i nie chcących zapomnieć o swoich korzeniach (cocada jest popularna również w Angoli). Cocada można w Brazylii(...)momentu gdy zacznie się przypalać.  Gdy już gotowe, przekładamy cocada do blaszki lub formy na ciasto. Wygodnie jest wcześniej wyłożyć ją papierem pergaminowym co zapobiegnie przywieraniu później naszego deseru do podłoża czy ścianek. Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też na 10 minut dodatkowo wstawić do zamrażarki.  Zimne i twardawe kroimy

Smaki Brazylii
Brazylijski krem z sosem z śliwek suszonych 135

Dzisiaj czas na ulubiony deser Brasileiro. To takie wspomnienie dzieciństwa. Mama Brasileiro przygotowywała go dla niego każdej soboty. Gdy grzecznie zjadł obiad, otrzymywał w nagrodzie przepyszny deser. Składniki na 1 porcję (ale duuuużą): Składniki na krem: - 200 ml mleka kokosowego - 100 ml wody - 3 łyżki skrobii kukurydzianej - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka czekolady w proszku Przygotowanie kremu

Smaki Brazylii
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 149

Kuskus , to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną.   Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)lubi, można podać z bitą śmietaną. W zależności od sposobu podania kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną może być, jako śniadanie, do obiadu, czy na deser. Jeśli ktoś lubi, może zjeść też na kolację. Bogactwo smaków zadowoli najbardziej wybrednych. Kuskus, to potrawa lekkostrawna i sycąca. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną

mojewypiekiinietylko
Kruchy blok ryżowo-czekoladowy 220

jasną, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskając. Formę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po godzinie możemy już kroić. Kruchy blok ryżowo-czekoladowy, to kolejna propozycja na „Słodki prezent na Dzień Matki”. Deser, który nie wymaga wiele pracy, a przygotowując go sprawimy wiele radości. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia

mojewypiekiinietylko
Carpaccio z ananasa z solą waniliową 148

Carpaccio z ananasa z sola waniliową, to deser Gordona Ramsaya . Genialny i prosty. Właśnie do niego potrzebna jest sól waniliowa . Przyznam, że w oryginalnym przepisie są dodane owoce granatu. Niestety trafiłam w zły okres. Prędzej zdobyłabym prawdziwy granat, niż owoce. Ale od czego jest kreatywność. Co prawda smak mojego zamiennika jest zupełnie „z innej bajki”, ale… Składniki: - 1 dojrzały ananas(...)czerwonym pieprzem (lub, jak w oryginalnym przepisie owocami granatu) oraz posiekanymi listkami mięty. Carpaccio z ananasa dzięki dodatkowi soli waniliowej ma niepowtarzalny, bardzo intensywny smak. Sól wydobywa całą słodycz, deser jest nieziemsko soczysty i orzeźwiający, a czerwony pieprz wprowadza nutkę pikanterii. Carpaccio zdobędzie niejedno serce i podniebienie wytrawnych smakoszy. Dla takiej chwili… warto szukać nowych smaków. Do przybrania użyłam kwiat

mojewypiekiinietylko
Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami 201

Pierwszą myślą, gdy zobaczyłam na blogu Majki ten deser, było moje zdziwienie. Arbuz smażony? Nie, tylko nie to. Początkowe odczucia były identyczne, jak Majki – „arbuz najlepiej smakuje schłodzony”. Ale…, no właśnie. Zaczyna się od ale, a potem… na talerzu ląduje smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami. Jakby tego było mało, to przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a. To kolejny atut(...)bynajmniej dla mnie, aby jednak pokusić się na ten mały eksperyment. Na jeden składnik musiałam poszukać zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił.   Składniki: - arbuz - cukier puder - odrobina oliwy (dałam olej arachidowy) - jogurt grecki (u mnie mascarpone) - 100g orzechów włoskich - 15g masła - 65g miodu   Pierwszą rzeczą jaką musimy

mojewypiekiinietylko
Mus brzoskwiniowy 144

Zaletą tego deseru jest jego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy.   Składniki: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej - ok. 200ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - krokant migdałowy Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej(...)Posypać krokantem migdałowym . Udekorować według uznania. Mus brzoskwiniowy możemy podać z bitą śmietaną i krokantem migdałowym lub wersji light – do wyboru. Jedna i druga forma podania tego deseru umili popołudnie, czy też wieczór. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Mus brzoskwiniowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Blok kokosowo waniliowy 169

dodatkiem ekstraktu wanilowego. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki, do zastudzenia masy. Blok kokosowo waniliowy jest deserem dla smakoszy. Ten kto lubi kokos, w pełni doceni bogactwo jego smaku i aromatu. Deser jest bardzo prosty i zrównoważony smakowo. Nie ma w nim nic w nadmiarze, ani niczego więcej

mojewypiekiinietylko