wyjątkowo dobrze. Szczególnie w postaci szarlotki lub zapiekane z bakaliami. Pycha! W moim domu nigdy nie brakuje orzechów i rodzynek. Dlatego, gdy tylko nagle najdzie mnie ochota na słodki deser, to wydrążam kilka jabłek. Napełniam je bakaliami, przyprawiam cynamonem, kardamonem oraz miodem i zapiekam. W tym czasie nie spuszczam oczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się(...)niego wydobywa. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser. * SKŁADNIKI na 4 porcje Jabłka pieczone z bakaliami: 4 duże jabłka 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu Sos waniliowy: 125 ml śmietany kremówki 36% 125 ml pełnotłustego mleka
Food SquareDrożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Artykuł Drożdżowa strucla makowa pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl .
Pogotujmy.plPrzepis na szybki piernik, który zawsze się udaje, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę. Jeśli zadajecie sobie dzisiaj odwieczne pytanie “Co słodkiego przyrządzić kiedy
Pogotujmy.plSernik na zimno z galaretką – prosty, błyskawiczny w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle pyszny! Ciasto to jest moją propozycją przygotowaną z okazji Światowego Dnia Pieczenia z
Pogotujmy.plSierpień to miesiąc, w którym z każdej strony otaczają nas dorodne sezonowe owoce. Jeśli więc nie wiecie jak je wykorzystać, poznajcie koniecznie mój przepis na tę
Pogotujmy.plJak przyrządzić najlepsze ciasto ucierane z borówkami? Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na naprawdę szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem borówek amerykańskich. Sezon na
Pogotujmy.plJeśli poszukujesz sprawdzonego i prostego przepisu na idealne domowe lody – ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Poznaj mój przepis na lody, które przygotujesz z zaledwie
Pogotujmy.plPoznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie
Pogotujmy.plPoznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam
Pogotujmy.plCzekoladowe ciasto z burakami to dosyć niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie tych czerwonych warzyw, jednak naprawdę warto go wypróbować! Buraki doskonale sprawdzają się w wypiekach tego typu
Pogotujmy.plwiem, czy mi uwierzycie, jeśli zacznę tymi słowami, ale ta panna cotta z marakują jest wprost obłędna! Pewnie każdy z Was zna ten włoski deser. Kremowa śmietankowa galaretka aromatyzowana wanilią jest moim zdaniem jednym z lepszych przysmaków. Uwielbiam podawać ją z musem truskawkowym albo malinowym, jednak marakuja to jest dopiero strzał w dziesiątkę. Dzięki lekko kwaskowemu miąższowi passiflory panna cotta(...)dostała porządnego kopa i stała się fajnie orzeźwiająca. Jeśli kochacie ten włoski deser, to musicie przygotować go według tego przepisu. Szczególnie teraz, kiedy sezon na marakuję trwa w najlepsze! Jeśli nawet nie znajdziecie świeżych owoców passiflory, to z powodzeniem możecie użyć gotowej pulpy. Gorąco polecam o każdej porze roku. ;) * SKŁADNIKI na 8 porcji panna cotty Panna cotta: 500 ml śmietany
Food SquareWitajcie w Nowym Roku! Rozpoczynając go, weszliśmy też w okres karnawałowych, wielobarwnych zabaw i smakowitych przekąsek, słodkich bądź wytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść
W kuchni Karmel-itkiWciąż nie mogę nacieszyć się widokiem z okna. Wszędzie biało,czysto wręcz bajkowo,dlatego też uwieczniłam kawałek zimy i przekazuję Wam wraz z deserem owocowym. Deser prosty,kilka owoców ale jakże pięknie kontrastujących się z białym krajobrazem. Takich witaminek o tej porze roku nam potrzeba. na dwie porcje: 1 gruszka 1 pomarańcza 1 kiwi pestki z połówki granatu
Kolorowa kuchnia ElkiW ostatni dzień roku wypada Was ugościć czymś naprawdę fajnym i ... czekoladowym! Na święta przygotowałam tylko jedno ciasto takie typowo "do kawy". Pomimo dużej blaszki rozeszło
Kuchnia w czekoladzieCiasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne, gdyż nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze. Pomimo dodatku masy krówkowej, która jest dość słodka, ciasto nie jest przesłodzone. Deser wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić
Kuchcik gotuje