Jabłuszko z cynamonem ... Połączenie niezbyt odkrywcze, jako, że jabłko i cynamon to jedno z najpopularniejszych połączeń w deserach. Coś, co różni te muffinki od innych, jest miodowo-owsiana posypka z dodatkiem kawy Inki. Daje ona bardzo delikatny, przyjemny posmak. Muffinki są wilgotne, bardzo proste do zrobienia i nie wiadomo kiedy znikają :) Dobrze jest pamiętać, aby składniki do muffinek miały temperaturę
Posadzone i zjedzonemieszkaniu, pod warunkiem, że mamy dostęp do piekarnika :) Tutaj nie potrzeba wagi i miksera. Wystarczy miska i łyżka. Takie ciasto jest nie tylko świetne na drugie śniadanie lub poobiedni deser, ale również jest doskonałe na wprawki kuchenne dla początkujących. Musimy jedynie pamiętać o wcześniejszym ogrzaniu jogurtu i jajek do temperatury pokojowej. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto nie jest suche
Posadzone i zjedzonemurzynka dwa razy, to spokojnie mógłby pretendować do miana tortu :) Tradycyjny sposób wymaga odlania pół szklanki masy kakaowej na pierwszym etapie wykonania ciasta. Masą tą później polewa się gotowy deser. Ja nie odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam jedno jajko, aby konsystencja ciasta i ilość tłuszczu pozostała podobna. Nie dzieliłam też jajek na żółtka i białka ubijane osobno
Posadzone i zjedzonezawsze sporo i połowę zamrażam na później. Sama zjadam około pięciu kostek mięsa plus sos z warzywami. To mi w zupełności wystarczy, zwłaszcza, kiedy po obiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka
Posadzone i zjedzonegruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę cukru i lekki deser gotowy:) Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno
Posadzone i zjedzonepieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukratkę i studzimy. Analogicznie postępujemy z drugą blaszką bułeczek. Po przestudzeniu smarujemy lukrem (cukier puder + wrzątek) lub posypujemy cukrem pudrem (stevią w proszku). Bułeczki francuskie z migdałami – wyśmienite na deser, śniadanie, do szkoły, czy też do pracy. Przepis autorski i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych wypieków z ciasta francuskiego, a upiekłam ich już niemało. Masa serowo
mojewypiekiinietylkoKlasyczne powidła są przygotowywane najczęściej z węgierek. Do swoich domowych powideł dodałam w tym roku borówki i miód. Są pyszne, słodkie, owocowe, umilą niejeden jesienno - zimowy deser czy śniadanie. Oczywiście zanim wszystkie trafią do mojej domowej małej spiżarni to jeden słoiczek zawsze dziwnym zbiegiem okoliczności znika po drodze zanim go tam zaniosę... Robię je w małych
Zasmakuj KuchniPyszny deser na ostatnie ciepłe dni. Tak podany melon jadłam w portugalskiej knajpie przy targu. I był pyszny. Przygotowanie zajmie przysłowiowe pięć minut. Polecam! składniki ( 2 porcje) 1 dojrzały melon Cantaloupe 2 kieliszki Porto przygotowanie. Melon włożyć na parę godzin do lodówki aby był dobrze schłodzony. Zimny przekroić na pół, usunąć pestki. Łyżeczką wykroić część miąższu. Zostawić w owocu
Stare Garylekko zmienionej proporcji (na większą blachę, bo nawet taka znika u nas w okamgnieniu) licząc, że stanie się ulubioną pozycją w Waszym repertuarze, obok bardzo docenianego przez niektórych deseru z malinami . SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 6 żółtek 300 gramów zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 2 łyżki zimnej
Patchworkmaliny, borówki itp. Przygotowanie: Graham Nuts przygotować zgodnie z przepisem . Jogurt naturalny wymieszać z miodem. W razie potrzeby dodać go troszkę więcej, jeśli lubicie słodsze desery :) Owoce umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę (nie dotyczy to oczywiście jagód i malin). Do 2 szklanek nakładać naprzemiennie jogurt, Graham Nuts i owoce. Podawać
Nastoletnie WypiekaniePieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/placek-drozdzowy-warstwa-serowa-sliwkami/ BosowKuchni Artykuł Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusięgnę. A w przerwie między jednym rozdziałem a drugim przygotowałam dla moich bliskich owocowy serniczek na zimno. Podstawą był przepis znaleziony w Internecie (nie zapisałam strony, przepraszam), który zmodyfikowałam. Deser okazał się pyszny: niezbyt słodki, wyraźnie owocowy, doskonały na upalne dni. Może zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka
W mojej kuchniGdy słyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi
Moja Delicja