deser - 61894 przepisów (strona:1412/4127)

Limonkowa ricotta z pikantną salsą truskawkową. 160

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Domowa wersja limonkowej Ricotty. Jest to bardzo popularny deser we Włoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Truskawkowa fantazja Weroniki. 763

Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry,  jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek  należy jej się dedykowany deser.  Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko.  Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka  3 łyżki cukru

Malinowe Pocałunki
Grillowane banany – pyszny sposób na zakończenie każdego grillowania 343

Słodkie, przyprawione maślane grillowane banany są pysznym sposobem na zakończenie każdego letniego grilla. Składniki: 4 banany, obrane i przecięte wzdłużnie ¼ szklanki roztopionego masła 2 łyżki brązowego

naRuszcie
Tarta banoffee czyli banoffee pie 208

tych co się nie odchudzają, bo jeżeli liczycie kalorie to nie czytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i mega uzależniające ciasto. Banoffee pie jest to angielski deser z bananów, śmietany i toffi z gotowanego mleka skondensowanego (lub dulce de leche) na bazie ciasta z pokruszonych ciastek i masła. Jego nazwa to połączenie słów "banan

Bernika - moj kulinarny pamietnik
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 211

niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie nie są za słodkie! Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową czy też inne przyjęcie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością się skusi , a potem może nawet sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Cobbler z rabarbarem 191

Cobbler to szybki pomysł na ciepły owocowy deser. Warstwa rabarbaru przykryta ciastem podawana podobnie jak crumble z lodami lub bitą śmietaną. Przepis pochodzi ze strony food.com z moimi modyfikacjami.  Składniki: na spód: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru na ciasto: 1 i 1/4 szkl. mąki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g zimnego masła

wyzwania kuchenne
Zupa NIC 160

dodatkowo wzbogaci zupę swoim aromatem. Jeżeli nie zależy Wam na klasycznej wersji tej zupy, to jak najbardziej można dodać ugotowany makaron lub ryż- wtedy będzie bardziej pożywna. Ten prosty deser najlepiej smakuje na zimno i na pewno ucieszy zarówno najmłodszych jak i najstarszych! :) 2 porcje: * mleko- 2 szklanki * jajka- 2 szt. (białka i żółtka oddzielnie) * cukier- 2 łyżki * wanilia

Kraina Miodem Płynąca
Pavlova z truskawkami 228

Blueberry Corner by "jagodzianka" Beziki robiłam już kilkadziesiąt razy w życiu i zawsze mi wychodzą. Od dawna przymierzałam się do zrobienia tego wspaniałego deseru. … Przeczytaj cały artykuł Post Pavlova z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem 129

moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć bywa on zaskoczeniem dla degustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser.  Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru

Szefowa kuchni
Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą 139

Pyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone :) Składniki na 6 pucharków: 2 duże jabłka 1,5 banana 250g mascarpone 235 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru

Kolorowy Przepisownik
Bakława 227

Bakława to deser kuchni tureckiej, ormiańskiej i bułgarskiej. Zjeść można go także na Bałkanach. W wersji klasycznej bakławę przygotowuje się z bardzo cienkich plastrów ciasta listkowego, które u nas można kupić pod grecką nazwą "filo". Warstwy ciasta przekłada się siekanymi orzechami - włoskimi, laskowymi, migdałami - i zapieka. Po upieczeniu ciasto kroi się na kawałki, polewa syropem z miodu i cukru

W SMAK
Tarta banoffee czyli banoffee pie 230

tych co się nie odchudzają, bo jeżeli liczycie kalorie to nie czytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i mega uzależniające ciasto. Banoffee pie jest to angielski deser z bananów, śmietany i toffi z gotowanego mleka skondensowanego (lub dulce de leche) na bazie ciasta z pokruszonych ciastek i masła. Jego nazwa to połączenie słów "banan

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 176

nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2 porcje) Masa Fudge-nadzienie gruszki: (na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki) 280 g cukru

KreatywnePiny
Tapioka - prosta bubble tea + opis produktu 146

mąki. O wiele bardziej popularne są perełki (o średnicy 2-3 mm, 5 mm oraz 8 mm) dostępne w różnych kolorach (najczęściej białe). Tapioka używana jest do wypieków oraz deserów. Szczególnie popularna ze względu na brak glutenu oraz nietypowy wygląd. Perełki zazwyczaj moczy się w wodzie a następnie gotuje (w zależności od wielkości i przepisu) od 15 do 40 minut

Pora na pora i pomidora
Tiramisu 198

Przed podaniem oprószyć kakao.  Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 sztuki. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać też alkohol - likier kawowy lub rum. Deser podałam na porcelanie z kolekcji  Daria z Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje