szklanka do rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka do mieszania blender bądź blender ręczny opcjonalnie widelec mikser 2 filiżanki- bądź specjalne pół okrągłe foremki do deserów. Przygotowanie: Mus truskawkowy: 1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru 2. Truskawki + truskawki z nadzienia zblendować na gładki masę. Odłożyć na bok 4-6 łyżeczek do nadzienia
KreatywnePinyczasie na powierzchni bezy mogą pojawić się kropelki rosy – nie panikujcie, tak ma być PODANIE Tarta najlepiej smakuje po kilkugodzinnej wizycie w lodówce – wtedy nabiera puszystej, kremowej konsystencji. Deser idealny nie tylko dla fana wirtualnej symulacji życia! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
Nerds KitchenMoja córcia ostatnio zażyczyła sobie omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym . Muszę przyznać że wyszły pyszne :) Taki deser szybko się przygotowuje , super sprawdza się szczególnie teraz gdy jest ciepło na dworze i szkoda czasu na siedzenie w domu . Z dodatków wystarczy bita śmietana i dowolne owoce lub musy które zapewne macie w swoich zamrażarkach
Sama słodycz i szczypta chiliSłoneczny deser na słoneczne popołudnie :) Powstał dosłownie w kilka minut, gdy tylko zauważyłam, że ananas jest wystarczająco dojrzały. Mus jest delikatny, puszysty i doskonale komponuje się ze smakiem jogurtu naturalnego :) Składniki: 3/4 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę pół opakowania jogurtu naturalnego orzechy włoskie Ananasa zmiksować na gładkie puree. W wysokiej szklance układać naprzemiennie jogurt i mus ananasowy. Udekorować orzechami włoskimi
Chocolate Muffin BlogJakoś tak ostatnio mam ogromnego smaka na słodkie. To chyba jeszcze pozostalość po ciąży. Dlatego też mój dzisiejszy przepis znów będzie dotyczył pysznego deseru. Po moim ostatnim wpisie, zostało mi w lodówce trochę truskawek. A jak już kiedyś wspominałam, nie przepadam za nimi w formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie
W mojej holenderskiej kuchniZdecydowanie mój ulubiony letni przysmak! Mogłabym taką kawkę pić i pić bez końca :) Stanowi nie tylko pyszny napój, ale też jednocześnie elegancki deser do zaserwowania gościom - wierzcie mi, takiej kawusi nikt się nie oprze :) SKŁADNIKI: (na 1 porcję) 1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej / w wersji bezkofeinowej - 2 łyżeczki kawy Inki 1 łyżeczka cukru 2/3 szkl zimnego mleka 1 gałka
Kto ugości moich gości?rabarbaru (6-7 oczyszczonych z liści łodyg) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki zwykłego cukru (może być też trzcinowy) płatki / słupki migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie
Poezja smakuDelikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę rewelacyjnie orzeźwiający deser! :) Według informacji podawanych przez firmę E.Wedel nazwę "Ptasie Mleczko" wymyślił Jan Wedel w 1936 r. Ptasie mleczko zatem jest naszym polskim wyrobem... i do tego jakim pysznym ;) Na dodatek warto wiedzieć
Jedzeniomaniaczas. Z podanych składników wychodzi tyle sezamków, że starczy mi na niejeden serial. Jeśli trafi się gość to na pewno będę mogła go spokojnie poczęstować takim deserem, bo sezamki pyszne są :) Składniki : 150 g cukru 60 g miodu 15 ml wody szczypta soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 g sezamu 30 g masła 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie
Proste PotrawyDoskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego
BullioLekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody
BullioJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne
BullioBiszkopty, warstwa czekoladowa i zmiksowane brzoskwinie. Szybki do wykonania deser (tylko 5 składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje. 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby) kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam
BullioNiby deser... niby śniadanie... może przekąska... a nawet kolacja w upalne dni.. Co sprawia, że danie jest tak uniwersalne ? Otóż jego składniki, które są tak sycące, że śmiało mogą pełnić funkcję posiłku! Duży zastrzyk energii pochodzącej z banana + białko idealnie się komponują ! Składniki: -> 1 zamrożony banan -> Sok z 1/3 limonki + skórka -.> 200g gęstego kefiru naturalnego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!