Przepis na łatwy, efektowny deser z bardzo zdrowym awokado, orzechami oraz daktylami. O właściwościach awokado już pisałam przy paście kanapkowej z awokado <klik> , teraz troszkę o samym kiwi (; Dlaczego warto jeść kiwi? Wzmacnia odporność, zapobiega depresjom i miażdżycy, jest dobre dla cukrzyków i jest jednym z niewielu owoców, które zawiera wapń
Pora na pora i pomidoraskładniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny
Domowy Smak JedzeniaBiuso "Lato bez końca" i oczywiście zakochałam się w pomyśle na takie zaczarowanie bzu. Jak pisze Julie granita to "mrożony puchar puszystego, aromatycznego lodu" i chyba nie można tego deseru nazwać lepiej. Moją granitę zrobiłam zupełnie inaczej, przede wszystkim rezygnując z cukru i gotowania go z wodą. Myślę jednak, że dzięki temu "zapach" bzu jest jeszcze lepiej zachowany. Uwierzcie
KUCHARNIAPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy
Kuchnia Ellienależy mi się odrobina "smakowego szaleństwa". Zapraszam i Was na mój śmietankowy serniczek nadziany truskawkami. Oczywiście u Was nie musi on być śniadaniem, doskonale się sprawdzi jako deser. Spróbujcie. Składniki: 150 g serka homogenizowanego waniliowego (może być również naturalny) garść dojrzałych truskawek 1/4 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie możecie ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym - zwiększcie wówczas jego ilość
Słodkie okruszkisię z dzieciństwem. Przepis jest banalnie prosty, ale nie wyobrażam sobie, aby nie pojawił się na blogu. Ceny truskawek znacznie poszły w dół, tak więc zachęcam do truskawkowego deseru, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa długo, a czekam cały rok! Zobaczcie także inne pomysły na koktajle: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl
Moja smaczna kuchniadodajemy jajka i przyprawiamy cukrem wanilinowym. W szklanym naczyniu żaroodpornym piętnujemy naleśniki z owocami i całość zalewamy sosem waniliowym. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Deser podajemy na zimno lub ciepło z bitą śmietaną
Tradycyjna KuchniaWeekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru waniliowego Torebka drożdży suchych (8 g) 30 dag masła Masło i wiórki kokosowe do formy Lody waniliowe Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukry i drożdże- dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, rozcieramy rękami i robimy kruszonkę
Tradycyjna KuchniaCiekawy, smaczny i zdrowy deser na Walentynki i nie tylko :) Składniki: 1 jabłko duże czerwone 1 jabłko duże zielone 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu Pół łyżeczki przyprawy do piernika Płatki migdałowe Wykonanie: Miód ,rum ,przyprawę do piernika zagotować. Następnie ściąć górę jabłek od strony ogonka i wlać po łyżce gorącego syropu. Ponownie przykryć jabłka. Foremką w kształcie serca wytłoczyć
Tradycyjna KuchniaSkoro już pozostajemy w temacie kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka musli z orzechami 1 łyżka mielonego lnu 2-3 łyżki miodu szczypta soli 1 łyżeczka masła lub oleju Wykonanie: Kaszę zalać jedną szklanką wody, lekko posolić, dodać łyżeczkę masła lub oleju
Tradycyjna KuchniaDeser serowy z alkoholem i czekoladą :) Składniki: 40 dag białego zmielonego sera 1 tabliczka czekolady mlecznej ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki mocnego naparu z kawy 1 łyżka wódki 1 łyżka kakao Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i zmiksować z serem i cukrem pudrem. Wlać alkohol, kawę i dokładnie wymieszać. Krem rozłożyć do pucharków, wstawić do lodówki i przed podaniem oprószyć
Tradycyjna Kuchnialekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. (źródło: www.poradnikzdrowie.pl) Polecam także: Deser z kaszy jaglanej Paluchy jaglane z selerem Sałatka z kaszą jaglaną Tarta z kaszy jaglanej ze śliwkami Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 dag masła lub margaryny
Tradycyjna KuchniaSmaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną
Tradycyjna KuchniaWydawać by się mogło, że majonez i słodkie desery nie idą w parze. Nic bardziej mylnego :) Każdy kto wypróbuje to ciasto zmienia zdanie na ten temat- wypróbowałam już to na znajomych, którzy byli niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki
Tradycyjna KuchniaSzybki deser z tegorocznych truskawek Składniki: ½ kg truskawek, 4 łyżki cukru, 2 łyżki zmielonych migdałów, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka cukru pudru. Wykonanie: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę, a w międzyczasie umyć truskawki, obrać z szypułek i posypać dwoma łyżkami cukru. Zagotować jedną szklankę wody z pozostałym cukrem i żelatyną. Truskawki zmiksować i wymieszać z przygotowanym płynem
Tradycyjna Kuchnia