Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam! Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami
paapilotkaajerzyków. W brew pozorom, choć mieszkam w mieście, mam tu bardzo cicho i spokojnie. W takie ciepłe popołudnia na moim balkonie lubię raczyć się czymś dobrym. Tym razem to deser znany i nieznany. Dla mnie to kolejna odsłona mojego ulubionego crème patissière. Ponieważ tym razem zrobiony na mleku ryżowym, dla moich dzieci okazał się wyzwaniem. Nauka nowych smaków czasem idzie
Przysmaki KarolkiOrzeźwiający letni deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie
Tradycyjna Kuchniababci, podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :) Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak . Składniki: 1 jajko 300 ml kefiru 1/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej
Wanilia i Kardamonbazarze) nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Zmiksowane i lekko doprawione truskawki w połączeniu z kremowym serkiem i płatkami czekolady to prawdziwa eksplozja smaku, wręcz idealna na letni deser. Potrzebne nam: - około 60 dag truskawek - 3 łyżeczki miodu - spora szczypta imbiru - 1/2 szklanki wody - pół laski wanilii - serek homogenizowany o smaku waniliowym (ale może też być np. kokosowy) - odrobina
W poszukiwaniu inspiracjiTruskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
W kuchennym oknie EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tarta z truskawkami i budyniem. Prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na deser, szczególnie w upalne dni gdy nie mamy ochoty długo stać przy kuchni Ja użyłam budyniu z paczki, oczywiście jeśli chcecie możecie zrobić swój domowy, bo taki zapewne najlepiej smakuje. Ja niestety nie miałam
Marta GotujeDawno temu mama przyniosła od sąsiadki sadzonkę malin. Gdy pojawiły się pierwsze owoce byłam zaskoczona. Były to czarne maliny ogrodowe. Każdy kto próbuje u mnie deseru lub wypieku z tymi malinami jest pewny że to tradycyjne leśne jeżyny ale od razu tłumaczę że to czarne maliny Kolor i kształt mają jak jeżyna za to w smaku są pomiędzy czerwoną maliną
Kuchenne Wariacjetorcik jest ulubionym deserem mojego męża Mówi że smakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny
Kuchenne Wariacjestudzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę przekładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy do lodówki. Przed podaniem deser dekorujemy truskawkami. Smacznego
Kuchenne WariacjeCreme brulee to jeden z tych deserów, który pomimo dużej słodyczy możemy jest non stop Zaproponowana przez Bartka wersja jest o smaku jaśminu więc coś innego niż standardzik Składniki: - 5 żółtek - 1 łyżka herbaty jaśminowej - 350 ml śmietanki 36% - 60 g cukru - 100 ml wody Składniki na 5 porcji. Herbatę zaparzamy w 100 ml wody. Śmietankę gotujemy. Do żółtek dodajemy
Kuchenne Wariacjeborówki nam się rozgotują to możemy je trochę rozgniatać widelcem. Sos możemy podawać wedle upodobań czyli na zimno lub gorąco. Na talerz wyciągamy semifreddo i obok dajemy nasz sos. Deser możemy ozdobić całymi borówkami. Smacznego
Kuchenne Wariacjeczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód
Kuchenne Wariacjenutą miodu to bardzo fajne i przede wszystkim smaczne połączenie. Przygotowuję takie koktajle na upalne dni kiedy schłodzony idealnie nadaje się na deser chociaż osobiście zabieram go również na II śniadanie kiedy podaję go z płatkami owsianymi lub otrębami. Koktajl truskawkowo czereśniowy SKŁADNIKI : 300 g świeżych truskawek 150 g czereśni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóry zrobi magię za Ciebie :) Creme Brulee ma mocno spieczoną skorupkę karmelową z brazowego cukru, zaś w środku pozostaje kremowy i aksamitny i delikatny, czasami lekko płynny. Piekąc ten deser należy uważać by krem się nie ściął, gdy tak się stanie powstanie pianka. Jest on wymagający i trzeba na niego długo czekać, ale efekt i smak rekompensuje wszystko :) Do dzieła
KreatywnePiny