resztę cukru, mieszamy, a następnie dodajemy całą bitą śmietanę, delikatnie łączymy i wykładamy na biszkopty. Dekorujemy truskawkami, tężejącą galaretką i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie deser wyjmujemy z formy, wykładamy na paterę, a stawiając na stół mówimy głośne TA DAAA!!! i zbieramy liczne pochwały
Rozpustne gotowanieprzygotowujemy babeczki dla dzieci to można użyć kawy inki lub po prostu ją pominąć. Jeśli chodzi natomiast o czekoladę, to ja używam dobrej czekolady gorzkiej, lecz jeśli lubicie słodsze desery to można użyć czekolady mlecznej, białej, z orzechami, a nawet takiej z nadzieniem, np.toffi. Babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada swobodnie się rozlewa po babeczce, tworząc czekoladową
Rozpustne gotowanieminuty, uważając żeby nie przypalić karmelu. Po tym czasie wyłączamy grzanie i gotowe. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy jako składnik musli lub jako chrupiąca posypka do deserów. Pyszności
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanieGasi pragnienie, orzeźwia, a po drugiej szklaneczce świat jakby piękniejszy, bardziej słoneczny... Jest idealna na letnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak również jako owocowy deser dla dorosłych. Polecam!!! Składniki na Sangrię: 750 ml czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka
Rozpustne gotowanieczekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 150 g zimnego
Rozpustne gotowaniePyszne, mięciutkie, letnie muffiny nadziane soczystymi brzoskwiniami, idealne na deser lub słodką przekąskę. Polecam!!! Składniki na muffiny z brzoskwiniami na 12-14 sztuk 2 brzoskwinie SUSZE SKŁADNIKI: 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego skórka z 0,5 cytryny MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju
Rozpustne gotowaniemama układała słoiczki w spiżarni i na jakiś czas zapominałam o nich. Och jaka była radość, gdy mama nam o nich przypomniała. Mama przygotowywała z nich ciasta, pierogi lub desery. Moim ulubionym była bita śmietana polana właśnie takimi jagodami lub kasza manna z jagodami. Mówię Wam delicje!!! Składniki na jagody na zimę na 4 słoiczki o pojemności
Rozpustne gotowaniesadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty
Rozpustne gotowanieDziś zaserwowałam niesamowicie smaczny deser. Były to pieczone jabłka, ale w wersji na bogato ;) Wypełnione dżemem truskawkowo-różanym, przykryte waniliowym kremem, zapieczone pod delikatną pianką... pyszne!!! Najlepsze na ciepło. Polecam!!! Składniki na jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką na 4 porcje: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 l wody 4 łyżki dżemu truskawkowo-różanego lub innego NA WANILIOWY
Rozpustne gotowanieDziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią i cynamonem. Pycha! W sam raz na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam! Składniki na ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Berliso z pieczonym jabłkiem) : 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki mleka ziarenka z połowy
Rozpustne gotowaniepotrzeby. Goście wpadli bez zapowiedzi, a w domu pustka. Przygotowania zajęły mi równo 8 minut, później już tylko 25 minut w piekarniku i nim się goście rozsiedli na kanapie, deser był gotowy. Wypiek był tak dobry, że zniknął w całości podczas jednego popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki
Rozpustne gotowaniekarmelowy ma intensywny, wyrazisty smak i jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Jest przygotowywany na bazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo
Rozpustne gotowaniepyszne co nieco, a mianowicie soczyste babeczki jagodowe z rabarbarem. Niebo w buzi! Kompozycja słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru bardzo nam smakuje, do tego jeszcze czapa bitej śmietany i deser gotowy ;) U nas jednak cieszyły się tak ogromnym wzięciem, że znikały bezpośrednio z foremki, bez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek
Rozpustne gotowanieDziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie może się nie udać. Polecam, póki sezon na rabarbar jeszcze trwa. Składniki na clafoutis z rabarbarem: 600 g umytego, osuszonego, pokrojonego w 2-3 cm kawałki rabarbaru 100 g cukru
Rozpustne gotowanie