Cudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić
Kuchenne zapiski Edytyobłędnie kokosowa (jeśli pudding rano będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę mleka i wymieszać) i niezbyt słodka. Mi zasmakowała bardzo. I na podwieczorek się nada, a nawet na zdrowy deser. Czego chcieć więcej...? Kokosowy pudding chia z jeżynami Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu dodatkowo: chipsy kokosowe jeżyny Mleko kokosowe, miód
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosem czekoladowym, konfiturą, bakaliami, czy np. ulubionymi owocami.) (*) Jeśli chcemy dodać stopioną czekoladę przed wstawieniem puddingu do lodówki - należy użyć mniejsze ilości nasion chia. Czekolada dodatkowo zagęści nasz deser
Di gotujewzględu na duże zainteresowanie chałwowcem bez pieczenia chciałam zaproponować deser z chałwą
Ugotujmy Cośnowością, a raczej ponownie odkrytym produktem jest kasza jaglana. Jest bardzo zdrowa,nie zawiera glutenu, ale jest też bardzo uniwersalna. Można ją dodawać praktyczne do wszystkiego: do deserów; jogurtów i owoców; zapiekanek czy mięs i sosów. Ostatnio zaczęłam poszukiwać śniadaniowych inspiracji, w końcu ile można jeść to samo. Dzisiejszą śniadaniową inspiracją stała się Pam . Acha i jeszcze
Bon appetit mon amiePomysł na smaczne i szybkie, ale niebanalne śniadanie weekendowe. Niby proste płatki śniadaniowe połączone z jogurtem,ale musicie przyznać, że wyglądają jak deser rodem z najlepszej restauracji. PARFAIT Z GRANATEM I AMARANTUSEM Składniki: 1 jogurt grecki 2-3 łyżki ugotowanego amarantusa 4 łyżki płatki śniadaniowe(u mnie cheerios) 1 granat 1 łyżka miodu Przygotowanie: Schłodzony
Bon appetit mon amieZanim wpadniemy w szał zakupów i wypieków typowo świątecznych i zaczniemy to całe przedświąteczne szaleństwo, polecam małe co nie co do porannej albo przedpołudniowej kawki. Dzisiaj na deser mamy słodkie, pachnące i chrupiące ciasteczka z orzechami. ŻYTNIE CIASTECZKA Z ORZECHAMI I POMARAŃCZĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 30 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
Bon appetit mon amieWiosna już zawitała u nas na dobre, a cieplejsze dni skłaniają do wprowadzenia nie tylko lżejszej kuchni, ale też deserów, których nie trzeba piec. Jak tylko robi się ciut cieplej od razu nachodzi mnie ochota na różne serniki na zimno. W dzisiejszym i kolejnym wpisie zdradzę Wam przepisy na dwa cudowne i zaskakujące serniki, których nie trzeba piec. Dzisiejszy sernik
Bon appetit mon amiespróbujecie. Teraz elementem zaskakującym jest matcha, czyli zielona sproszkowana herbata. Ma ona bardzo wyrazisty smak, a dodana do herbatników i wiórków kokosowych w połączeniu z mango tworzy naprawdę zdumiewający deser. SERNIK MANGO MATCHA (przepis autorski) Składniki: spód: 3 opakowania herbatników typu Petit 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki matcha 120 g masła masa serowa: 4 opakowania serka homogenizowanego
Bon appetit mon amieCzerwiec to miesiąc truskawek. Chętnie sięgamy po nie, dodając je do deserów, ciast, przetworów czy koktajli. Zapewne najbardziej znanym każdemu, jest miks truskawek ze śmietaną i cukrem. Ja ten tradycyjny miks dzisiaj nieco odmieniłam. Do zblendowanych truskawek dodałam ananasa. Wyszło świeżo, lekko i bardzo orzeźwiająco. Spróbujcie! KOKTAJL TRUSKAWKOWO-ANANASOWY Składniki: 2 szklanki truskawek 3 plastry ananasa (najlepiej świeżego
Bon appetit mon amieZaprzyjaźniłam się bardzo z małymi niepozornymi nasionkami chia (o ich właściwościach pisałam trochę tu ). Mała porcja tych nasionek może być podstawą smacznego deseru, albo jak to ostatnio u mnie dość często bywa, śniadania (zamiennie z jaglanką, bo za owsianką, mimo, że zdrowa i sycąca, nie przepadam) Pudding z chia można robić z jogurtu, mleka czy mleka kokosowego wzbogacając jego
Bon appetit mon amierazem połączyłam kawę i praliny nadziewane masłem orzechowym. Smak kawy, czekolady i lekko słonawy posmak masła orzechowego rewelacyjnie łączą się w tym pudding. Taki pudding można zjeść zarówno na deser albo jako słodkie śniadanie. PUDDING CHIA z KAWĄ i PRALINKAMI Składniki: 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 szklanki gotowej kawy na zimno (do kupienia w marketach) garść płatków migdałowych
Bon appetit mon amieBaklava to dość prosty do zrobienia deser, który kojarzy się głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Bon appetit mon amieuwielbia wszelkie deserki, leguminki (budynie, puddingi) i tym podobne. Taki z niego słodki pamper. Ja zasadniczo też lubię takie słodkości. Dzisiaj chcieliśmy Was zaprosić do naszej kuchni na szczególny deser. Ryż
Szybko Tanio Smacznie