utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać cienkim strumieniem do utartych żółtek i mieszać do zgęstnienia. Mannę wyłożyć do salaterki, obłożyć pokrojonymi owocami, polać sosem waniliowym. Deser możemy podawać na zimno i na ciepło
Tradycyjna KuchniaLubicie śliwki? Ja uwielbiam. Są pyszne i bardzo zdrowe. W okresie letnim kiedy jest ich dostatek można stworzyć z nich pyszne ciasta, desery i doskonałe koktajle
Gotuję TestujęLody z warzyw? Właściwie dlaczego nie, jeśli za główny produkt nadający smak całości kompozycji weźmie się rabarbar. Jeśli nie jesteście przekonani co do tożsamości rzewienia
Szybko Tanio SmacznieGenuss” to jeden z moich ulubionych (niemieckich) magazynów kulinarnych. W ostatnim numerze znaleźć można dużo przepisów z cytrusami – zarówno w wersji wytrawnej jak i deserów w towarzystwie tychże owoców. Jeden zaintrygował mnie szczególnie. Przepis pochodzi z tego magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka
Szybko Tanio SmacznieDziś na deser sałatka, użyłam takich owoców, jakie akurat miałam w kuchni, połączyłam je z czerwoną quinoą i świeżymi listkami tymianku i wyszło bardzo aromatycznie i orzeźwiająco :) Poza tym taka dawka witamin chyba każdemu się przyda na przednówku ;) Sładniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 jabłko 1 pomarańcza 1 kiwi 10 miechunek peruwiańskich 5 kumkwatów świeży tymianek Wykonanie
Quinoa Raz!ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie
Zakątek rozkoszy kulinarnychPogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem nie zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście
Grunt to przepis!W pierwszy dzień astronomicznej wiosny wybrałam się na targi Bliżej zdrowia, bliżej natury do Katowic . To było dla mnie nowe doświadczenie, także kulinarne, od tej zdrowszej
Moja smaczna kuchniaDojrzała jesień to dania z dynią w roli głównej, ale można z niej wyczarować nie tylko rozgrzewające zupy i dania typu curry, albo smaczne
Bon appetit mon amiedobre) na warzywach duszonych oraz mozzarellę zapiekaną z warzywami. Krem z białej czekolady ze świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię. Do niego wino likierowe Santo Spirito , produkowane z suszonych winogron w wersji wzmocnionej spirytusem gronowym (16 % alkoholu!!) jest doskonałym zakończeniem kolacji – często używamy mocnych
królestwo garówZima kojarzy mi się z cynamonem i wyjadaniem zapasów ze spiżarki (w końcu po coś się je robi). Postanowiłam połączyć jedno i drugie. Cytryńcowe pestki doskonale
Życie zamknięte w smakuOstatnio przeżywam muffinkową fascynację. Bardzo chyba spóźnioną względem innych blogów, ale i tak się z niej cieszę. Dzisiaj banany i masło orzechowe - pycha! :) MUFFINKI BANANOWE Z
Życie zamknięte w smakuLeniwa majówka spędzona w domu, bo za oknem szaro, buro i nieprzyjemnie. Nic tylko poprawić sobie humor jakimś wypiekiem. Szybkim wypiekiem, dodajmy, co by się za
Życie zamknięte w smakuCały ostatni tydzień spędziłam w rozjazdach, a weekend na Festiwalu Fantastyki Pyrkon w Poznaniu. Zabawa była przednia, chociaż jako gżdacz miałam cały ogrom pracy. Jeżeli zaś
Życie zamknięte w smaku