Babeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki
Z miłości do słodkościMałe co nieco , dla milusińskich i nie tylko. Prosty deser z galaretek i owoców z dodatkiem pysznej, domowej, bitej śmietany. Mrożone truskawki szybko zastygają, więc przygotowuję je na końcu. Można oczywiście użyć też świeżych owoców, lecz czas oczekiwania nieco się wydłuży. A już za tydzień super ceny, między innymi blenderów, polecam KLIK(...)Deser z galaretek - kolorowy deser 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 40-50 dag mrożonych truskawek 300 ml kremówki + łyżka cukru pudru podłużne biszkopty Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam aby zastygła. Truskawki wsypuję do miski, jeśli są posklejane to je oddzielam. Zalewam je gorącymi galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku
Takie tam pichceniePyszny deser, zdrowy i pożywny. Słodziutkie i dojrzałe mango zmiksowane z mlekiem kokosowym. Do tego łyżeczka nasion Chia, których popularność w Polsce rośnie z dnia na
Moja DelicjaFigi można przyrządzić na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej
Oryginalny smakNaszła nas ostatnio ochota na jakiś fajny deser. Po przeszukaniu kuchni okazało się, że z owoców mamy tylko kilka brzoskwinie i nektarynki. Postanowiłyśmy je wykorzystać i upiec w piekarniku, a następnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 3 brzoskwinie 3 nektarynki 3 łyżki cukru waniliowego Kilka kropli soku(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i podajemy koniecznie na ciepło, najlepiej z lodami. Smacznego. *Jeśli chcemy podać deser dzieciom warto po upieczeniu obrać owoce ze skórki
Kolizje Smakówdrugie śniadanie :) Składniki : 1słoiczek Deseru s ł oneczna pomarańcza z ziarnami zbóż Primavika 1/2 szklanki płatków kukurydzianych koraliki do dekoracji , lub owoce Wykonanie : Do pucharka włożyć 1 łyżkę deseru , następnie wyłożyć troszkę płatków kukurydzianych , deser, płatki itd. aż do wykończenia składników. Udekorować koralikami lub owocami
Sama słodycz i szczypta chiliangielski, zwany też kremem custard , jest jednym z klasycznych dodatków do deserów. Znany był już w średniowiecznej Anglii, z czasem jego receptura przedostała się na drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane(...)przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów
Smakowity Blog KulinarnyPyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda
Oryginalny smakLekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 100 g herbatników, drobno pokruszonych 70 g roztopionego masła Składniki na masę piankową: 70 g pianek JoJo 250 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżeczki cukru
My Culinary ArtUwielbiam desery. A te, w których rolę główną odgrywają jogurt i owoce upodobałam sobie w szczególności. Deser nie musi zawsze oznaczać bomby kalorycznej, pełnej czekolady i dodatków z bitej śmietany czy innych słodkości. Może być prosty. Bo najważniejsze, by spełniał swoje główne zadanie jakim jest "radowanie" naszego podniebienia. Aż szkoda, że przed podaniem nie zdążyłam zrobić zdjęcia wspaniałego środka
Słodkie okruszkiedycji Masterchef'a pokazywał uczestnikom jak go przygotować wiedziałam, że muszę jak najszybciej wykorzystać to co zobaczyłam i usłyszałam:) Deser jest po prostu boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały
Magiczna kuchnia Dariiczymś przywitać. Nie mam jeszcze pomysłu czym dokładnie, ale coś wymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób
Słodkie Przyjemnościswoje smoothie innymi owocami, np. bananem, zaś w sezonie malinami, jagodami, jeżynami, brzoskwiniami, ... lub kilkoma łyżeczkami dżemu, ale należy uważać, by nie stanowił bazy deseru i ostrożniej wówczas dozować cukier. Gdy owoce są bardzo zmrożone, jaku użyte przeze mnie nie mieszają się i nie rozdrabniają dynamicznie, przy ostrzach tworzy się zmrożony kluch, dlatego od czasu do czasu należy(...)zrobić przerwę i przemieszać je łyżką, by lepiej się mieliły. Gotowy deser przekładamy do naczynia. możemy przyozdobić np. bitą śmietaną, polewą owocową lub czekoladową, rurkami waflowymi, herbatnikami, owocami o innymi składnikami. Moja wersja poniżej
Taste Of My DayPróbowaliście kiedyś pieczonych owoców? Jeśli nie, to polecam serdecznie. Przepis jest wprost banalny, a efekt zaskakujący. Pieczone owoce są doskonałe na deser lub drugie śniadanie. Z rana potrzebne s ą nam podwójnie, dodają energii na cały dzień i oczyszczają organizm z toksyn. Owoce muszą być dojrzałe i jędrne, w przeciwnym razie podczas
Mia Cucina SofietaBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne owoce, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Niech Was tylko nie przestraszy sama beza; jej wykonanie jest dziecinnie proste!Składniki na bezę:5 białek300 g drobnego cukru(...)malin200 g borówek lub jagód100 g czerwonych porzeczekgarść czereśniZimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu.* Sam przepis na bezę zaczerpnąłem z Moich Wypieków
Food Square