mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość. Deser wiśniowo-czekoladowy Składniki: 300g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej(...)ciągle płynnej czekolady, za każdym razem delikatnie wymieszać - do szklanek nakładać kolejno: mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni, mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni, pozostałą masę czekoladową - deser schłodzić, przed podaniem udekorować świeżymi wiśniami Masa czekoladowa ma delikatną strukturę bitej śmietany, nie ma jednak tendencji do opadania, więc deser można śmiało przygotować dzień wcześniej
Smakołyki Berenikiowoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor.Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam muffinki! Są idealne na poprawę humoru w jesienne, szare dni. Ich zrobienia trwa naprawdę kilka minut, a za każdym razem można wyczarować zupełnie inny smak
Zakręcony WidelecPowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne Zdrowe400 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka oliwy pół łyżeczki soli 1 jajko 300 ml wrzątku nadzienie; 300 ml jeżyn leśnych 200 g serka
Gotowanie jest łatwePleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic
Jacob Tastesnajmniej 5 porcji dziennie). W diecie powinno się uwzględniać różnorodne warzywa (m.in. warzywa zielone: np. sałata, brokuły, szpinak czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, pomidory, dynia). Dietę należy wzbogacać w owoce, zarówno świeże, jak i mrożone lub suszone oraz w mniejszej ilości w soki. Wśród soków, wybierać raczej warzywne lub owocowo-warzywne." 6 Produkty mleczne: „Dzieci i młodzież powinny spożywać(...)opakowania serka homogenizowanego (2 x 150 g). W przypadku gdy dziecko nie lubi mleka i produktów mlecznych, można podawać je w formie kakao, budyniu, deseru mlecznego z różnymi owocami oraz jako dodatki do różnych potraw (naleśników, past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina
Atlas Smakówserkach homogenizowanych. Przepis tak prosty ze nawet dziecko zrobi, ale dla tych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak galaretki a otrzymamy za każdym razem inny, pyszny deser. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry, Lubicie połączenie mięsa i owoców? Przyznam się, że mam negatywny stosunek do takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina(...)pieprzu, a kurczaka obtoczyłam w wędzonej papryce. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zapraszam zatem na lekki obiad w letnim klimacie. Jeżeli, jak ja, jesteście sceptycznie nastawieni do połączenia mięsa i owoców, spróbujcie tego dania! Do przygotowania dzisiejszej sałatki zainspirowała mnie Joyce Goldstein, autorka kilku książek o kuchni śródziemnomorskiej. Jak pisze w książce "Mediterranean Fresh", połączenie pomidorów i brzoskwiń wymyślili hiszpańscy
Chilli Czosnek i Oliwamyślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki jak chmurka, delikatny chrupiący na zewnątrz piankowy oraz delikatny w środku. Rozpływa się w ustach, przekonajcie się sami! Pyszna beza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty, Frisco, oraz Stovit Składniki: 6 białek 300 g drobnego(...)wypieków 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej świeże owoce sezonowe np maliny, winogron 6 łyżeki konfitury Babuni z malin W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając
Podróż w kulinariaRzymianie przywieźli je do Brytanii, a stąd trafiły do innych europejskich krajów. To bogate w witaminy i właściwości lecznicze owoce. W Polsce wzmacniający syrop z malin stosowano już w XVI wieku. Właśnie zaczął się sezon na maliny. Ten deser najlepiej smakuje w upalny dzień. Składniki (dwie porcje) 300 g malin 250 ml mleka lub mleka roślinnego 4 łyżki(...)pucharków lub miseczek nakładamy po łyżce puddingu mlecznego, następnie musu malinowego. Czynność powtarzamy. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie i przysypujemy startą czekoladą. Deser malinowy podajemy schłodzony. Działanie przeciwgorączkowe, ścigające, przeciwzapalne, rozkurczowe - to potrafią tylko maliny. Owoce te są także bogate w witaminy C, E i z grupy B. Zawierają potas, wapń, magnez i żelazo. Maliny to źródło kwasów organicznych
My Chcemy Jeśćwłochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był władca Toskanii Cosimo(...)piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Was z pysznymi gelato , ale czy wiedzieliście, że w miasteczko San Gimignano możecie
Chilli Czosnek i Oliwacukrem to nie za bardzo mi się spodobało, ale sam pomysł zrobienia jej na słodko tak! A jak na słodko, to przecież od czego są słodkie owoce? No i powstał deser, który po prosu pochłonęłam, taki był pyszny:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNajlepsze na brak słońca są koktajle, sprawdziłam to wielokrotnie i działa! Co więcej dla mnie są lepsze od najsmaczniejszej czekolady! Poprawiają nastrój, są zdrowe i szybkie
Moja smaczna kuchniaZapraszam na pachnący słońcem, pyszny deser z truskawkami oraz porto. Owoce zanurzone są w lekkiej, aromatycznej galaretce, przykryte puszystym, delikatnie cytrynowym kremem. Wspaniałym akcentem jest migdałowa, maślana kruszonka. Deser jest przepyszny, lekko waniliowy, pełen smaku i aromatu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Apetyt”). Składniki na 5-6 porcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto
Mała Cukierenka