Świąteczne kulki z suszonych owoców. 199Do świąt został niecały miesiąc. To wbrew pozorom naprawdę bardzo mało, dlatego pomyślałam, że już dziś zacznę wrzucać dla Was pomysły na potrawy świąteczne w nieco
Powiedz dietom nie
Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie 156Cudowne dojrzałe brzoskwinie w kolorze słońca :), to jak zamykanie lata w słoikach!. Całe dzisiejsze przedpołudnie spędziłam w kuchni, aby moje słoiczki mogły spokojnie powędrować na zimę
Apetyczna babeczka
Niby lody, niby śniadanie czyli serowo-kefirowo-bananowe danie! :) 192Niby deser... niby śniadanie... może przekąska... a nawet kolacja w upalne dni.. Co sprawia, że danie jest tak uniwersalne ? Otóż jego składniki, które są tak sycące, że śmiało mogą pełnić funkcję posiłku! Duży zastrzyk energii pochodzącej z banana + białko idealnie się komponują ! Składniki: -> 1 zamrożony banan -> Sok z 1/3 limonki + skórka -.> 200g gęstego kefiru naturalnego(...)użycia blendera dokładnie ze sobą łączymy. Do tak powstałej masy wsypujemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do naczynia i ponownie mrozimy przez około 1h. Dekorujemy owocami. Można przygotować polewę z owoców np. wiśni. Wbrew pozorom danie jest bardzo sycące i wystarcza jako kolacja bądź śniadanie. Można również podawać ze świeżymi maślanymi bułeczkami. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 273owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze bardzo inspirująco. Wróciłam z głową pełną pomysłów, które teraz z chęcią wykorzystuję oraz z równie inspirującymi podarunkami, które kryją(...)poniżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu
KUCHARNIA
Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa 227Jeżeli tartę będziemy jedli tego samego dnia, którego ją przyrządzimy to spód będzie chrupiący. Natomiast jak poczekamy 1 dzień to spód zmięknie od masy
IMPRESJA SMAKU
Crumble z nektarynkami 180Chrupiąca i słodka kruszonka z dodatkiem zmielonych migdałów i płatków migdałowych, a pod nią miękkie i soczyste nektarynki. Przepyszne... Składniki: 8 nektarynek 1/2 cukru waniliowego garść
wyzwania kuchenne
Mięsko z patelni grillowej 202mięsnym przygotowywanym na ruszcie czy patelni. Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie(...)ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym atutem przy sporządzaniu deserów. Macerata Grillowa to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw. Przygotowana macerata zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu nada wyszukanego smaku i aromatu oraz niezwykłej kruchości naszym daniom mięsnym
Moje domowe kucharzenie
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 198urzekła mnie od pierwszej chwili. Okładka od razu zadziała jak magnez, przepiękna fotografia autora Brenta Parkera Jones'a, na której dumnie prezentuje się tort czekoladowy przyozdobiony płatkami kwiatów i owocami. W jednej chwili sięgnęłam po tą pozycję i już jej nie wypuściąłm z rąk. Z każdą kolejną kartą tej książki zachwycałam się bardziej, fotografie to na prawdę małe arcydzieła(...)prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy (ilość porcji), składniki, poziom trudności i sposób
SMYKWKUCHNI
DOMOWY JOGURT NATURALNY 422W dzisiejszych czasach gdy wiele rzeczy uznawanych za zdrowe, okazuje się tak naprawdę niczym nie różnić od innych, oraz z racji tej, że w rodzinie mam
Smaczne Zdrowe
Dietetyczne domowe lody jogurtowo-kokosowe 204przy nich naprawde niewiele,lecz zdatne do spozycia sa dopiero po kilku godzinach spedzonych w zamrazarce.Posypane uprazonymi wiorkami kokosowymi i podane z jagodami i truskawkami sa naprawde idealnym deserem na gorace dni lata.Skladniki:350 g jogurtu greckiego100 g mleka kokosowego-gesta czesc4 lyzki cukru pudru1-2 lyzki malibu-opcjonalnie1-2 lyzki wiorkow kokosowychjagody i truskawki do przybraniaWykonanie:skladniki na lody(...)pojemnika i wstawic do zamrazarki.Jesli spedza noc w zamrazarce,wyjmij je 30 minut przed podaniem,by daly sie porcjowacUpraz wiorki kokosowe na suchej patelni bez tluszczulody podawaj z owocami i posypane wiorkami kokosowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szpajza i trzy znaki smaku 169tymi "znakami smaku"? Już wyjaśniam. "Trzy Znaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW oraz ARR, która ma na celu między innymi promowanie regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. W moim deserze wykorzystałam trzy takie produkty, a mianowicie: miód drahimski, wiśnię nadwiślankę i miód pitny Dwójniak.Miód drahimski jest miodem pszczelim naktarowym, pochodzącym z obszaru kilku gmin na Pojezierzu Drawskim. Nazwa "drahimski" wywodzi(...)sierpnia jechać przez pas nadwiślański od Ożarowa do Lipska, koniecznie rozglądajcie się za rolnikami sprzedającymi wiśnie. Rosnące w tym rejonie są wyjątkowe. Nadwiślanka to typ wiśni sokowej, ma owoce wyraźnie mniejsze niż te innych odmian, ich barwa jest też bardziej intensywna. Ma lekko cierpki i wyraźnie kwaskowaty smak, a także bardzo intensywny aromat. Posiada oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia.Mi
Smakowity Blog Kulinarny
Clafoutis z truskawkami 220robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj . W tamtym roku gdy robiłam je po raz pierwszy zrobiłam(...)rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec
Monia miesza i gotuje
Ciasto z rodzynkami i owocami z kompotu – ekspresowe 164Ciasto dokładnie jest ekspresowe. Jego wykonanie od początku do końca ( razem z pieczeniem ) to jakieś 40 minut. Produkty użyte do zrobienia ciasta zawsze są w domu
Smaki Ewy
Ciasto otrębowe z morelami 154Składniki: ok. kilograma moreli 3 duże jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ekologicznej pół szklanki otrębów żytnich lub pszennych płaska
AZgotuj!
Arbuzowo waniliowy sernik nazimno. 387Upał, upał, upał i jeszcze raz upał.... Ale narzekała nie będę. Wspominam tylko chwilę, kiedy w zimne wręcz mroźne dni brakowało mi tego,
Malinowe Pocałunki