deser z owocami - 5670 przepisów (strona:256/378)

Czekolada z pistacjami 130

Po Nowym Roku wracam do Was z czymś słodkim. Już dawno zrezygnowałam z postanowień noworocznych typu dieta :) Czekolada jest jedną z tych rzeczy, bez których nie

Pink Envelope
Najprostszy deser świata 151

Świetna alternatywa dla kremiastych ciast, biszkoptów, kruchych i innych wytworów. Na szybko, z minimalnej ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z

Cakes By Kejt
Ekspresowe i zdrowe lody jagodowe 189

Uwielbiam jagody. W sezonie korzystam z nich maksymalnie. Przygotowuje pierogi, ciasta oraz najróżniejsze desery. Oczywiście lubię je też zjeść solo, bez żadnych dodatków. Ale dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe lody jagodowe. Moja mała pociecha zażyczyła sobie lodów. Na przygotowanie tradycyjnych lodów trzeba czekać (czas mrożenia), dlatego wymyśliłam ekspresową wersję lodów na już. Smakowały wybornie, a do tego były(...)około 5 gałek) 1 szklanka mrożonych jagód 5-6 czubatych łyżeczek jogurtu naturalnego 2 1/2 łyżeczki płynnego miodu lipowego rożki do podania Przygotowanie: Wyciągamy zamrożone jagody, odmierzamy szklankę owoców i wsypujemy ją do misy blendera. Następnie dodajemy miód i 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego. Miksujemy krótko, sprawdzamy strukturę lodów i opcjonalnie dodajemy resztę jogurtu. Ze względu

Słodkie okruszki
Pieczone jabłka 113

Pewnie znacie to powiedzenie, że jedno jabłko dziennie uchroni przed wizytami u lekarza i zapewni szczupłą sylwetkę. Pewnie coś w tym jest;)  Jabłko poprawia odporność

Moja Galeria Smaku
ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i świeżymi owocami 1493

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt idealny 159

Tak jak obiecałam, przepis "ze starego zeszytu", przekazywany z pokolenia na pokolenie ... Takie przepisy mają w sobie coś magicznego, prawda?  Ciasto idealne, wychodzi zawsze i

Garniec Magalie
Tort lodowy z porzeczkami 154

próbowanie z uśmiechem tego, co czasem wydaje się (lub jest) niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc na "wyjeździe". Do dyspozycji miałam chyba najgłośniejszy na świecie i bardzo retro mikser, o oszałamiającej mocy 140W. Przy(...)Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów Piekarnik rozgrzać

Pełny talerz
Czarna fasolka ze śliwkami i żurawiną 217

Czarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczone jabłka - szybki, prosty i zdrowy deser 267

Poniższą propozycję trudno chyba zakwalifikować w kategorii przepisu kulinarnego - ot, z nagłej potrzeby podniesienia cukru w organiźmie zapakowałam żurawinę do jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym 341

U mnie ostatnio gofrowo. Goferków dawno nie było bo stara gofrownica zakończyła swój żywot ale już nowy sprzęcik mam i zaległości gofrowe trzeba nadrobić. składniki: 4

Monia miesza i gotuje
Imprezowy drink pełen witamin 226

Alkohol to nieodłączny element imprez, dla jednych mogłoby go nie być dla niektórych jest niezbędny. Można nie lubić jego smaku czy jego przykrych konsekwencji ale w

Kuchnia PROzdrowotna
Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi 141

wszystkie sama w kilka minutek ;). Obłędny pudding ryżowy z sezonowymi owockami- borówkami i truskawkami oraz wczorajszą pastą sezamową tahini . Dawno nie jadłam tak pysznego i zdrowego deseru! Nie zastanawiajcie się nawet, od razu róbcie z podwójnej, a nawet potrójnej porcji! Polecam :)     Składniki: (na 3 małe porcje)   50 g białego ryżu 300 ml mleka(...)grudki. Gdy pudding zgęstnieje zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodać do niego miód oraz tahini, wymieszać.       Owoce umyć, osuszyć. Borówki zmiksować na puree (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Truskawki przekroić na mniejsze części.   Do 3 malutkich słoiczków (u mnie o pojemności 125 ml) nałożyć kilka

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie trufle bakaliowe - bez glutenu, bez cukru 195

Dzisiaj deser, który na pierwszy rzut oka nie dla wszystkich wydaje się kuszący. Ale mam niespodziankę - pomimo braku cukru, trufelki są naprawdę słodkie! Dodatkowo możemy je spożywać praktycznie bez wyrzutów sumienia ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: szklanka migdałów szklanka orzechów pekan 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki nasion sezamu 2 szklanki daktyli bez pestek rodzynki do smaku Dodatkowo: mielone migdały(...)godzinę, a następnie odsączamy. Migdały, orzechy pekan i pestki dyni umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na drobny proszek. Mieszamy z sezamem, daktylami i kilkoma rodzynkami lub innymi suszonymi owocami (np goji). Przekładamy do malaksera i miksujemy na w miarę jednolitą masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia

My Culinary Art
CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 78

szczęście trochę się ohłodziło. Z czystym sumieniem mogę włączyć piekarnik, nie zastanawiając się, czy temperatura w domu dodatkowo podskoczy o kilka stopni. Deser przygotowałam dla mojej córki i jej koleżanki, na nocne pogaduchy. Mam nadzieję, że będzie im smakował. SKŁADNIKI: 300 g borówki amerykańskiej 100 g cukru 2 duże jajka 1 żółtko 100 g mąki pszennej szczypta soli(...)żółtko razem z cukrem, aż powstanie jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami! 185

Zamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie

SMYKWKUCHNI