10 pomysłów na świąteczne napoje 170Nie tylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco
Moja smaczna kuchnia
Muffiny z czarną porzeczką 218Składniki: 250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat
The Sweet Damsel
Tarta owocowa 173Za oknem szaro, ponuro, krople deszczu spadają z nieba. Ciało tęskni za gorącym powietrzem, oczy marzą o słońcu i pięknych widokach, a
Mój Smak na Życie
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 331Wyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca
SzczyptaSmaQ
Racuchy z jabłkami 217Racuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli
Pasja Smaku
KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM - ZDROWE ŚNIADANIE 256zszarzałymi chodnikami. To co, że ludzie się gapią. Gdyby dało się każdemu dać garść pozytywnej energii, szczyptę radość i kilka gram miłości, świat stałby się tak apetyczny, jak słodki deser jedzony w towarzystwie ukochanego. Brzmi zbyt różowo? Lepiej tak niż myśleć tylko odcieniami szarości. Nie, nie jestem zakochana ;) Po prostu odpowiednio czekoladowe śniadanie jest lekiem na całe zło codzienności(...)Gotuję na małym ogniu pilnując, aby mleko nie wykipiało. W połowie gotowania dodaję wiórki kokosowe, gałkę muszkatołową i sól. Gdy kasza będzie gotowa, mieszam ją ze startą czekoladą. Posypuję owocem granatu. I zajadam. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 285zalewie Kapary wybrałam ze względu na mojego męża, który jest ich niezmiennym wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk(...)zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody pomarańczowe 204męczyły mnie o lody... Maszynka stała od dawna nieużywana, przyszła więc pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś(...)garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż trochę się rozpadną, a sok nieco odparuje. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Pomarańcze możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem. Żółtka ubijamy
Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 220Ta pizza ma wszystko, co ma tradycyjna pizza, a w dodatku jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Spód jest bezglutenowy, zrobiony na mące z quinoy i
Quinoa Raz!
Jabłka pieczone z bezą 196Jabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt. Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez nadzienia
Kuchnia na wzgórzu
Cudownie owocowe lody jogurtowe 224Tak jak obiecałam, słowa dotrzymuję i dziś dla Was mam kolejny przepis na upalne dni. Dodam tylko, że jest śmiesznie prosty i chyba najłatwiejszy ze wszystkich
Garniec Magalie
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 292robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie(...)jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym, zależnym od miejsca, od rzeczy i osób
SzczyptaSmaQ