Jagody, maliny, jeżyny, poziomki czyli owoce leśne zainspirowały mnie do stworzenia zestawienia z 11 przepisami . Smaczne, mają mało kalorii, a ich zbieranie to przyjemność. Sprawdzą się w sałatkach, lodach, koktajlach, a gofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować. O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaotrzymujemy syrop. Papierówki (najlepsze są te mniejsze) myjemy, wykrajmy szypułki, ogonki pozostawiamy. Owoce układamy ciasno w słoiku i zalewamy syropem. Pasteryzujemy od 3 do 5 minut, nie dłużej, ponieważ papierówki nam popękają popękają. Podajemy jako deser. Smacznego
kgwjanczewoCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aneta Kobielus " Deser blue truskawka"- składniki: galaretka niebieska, galaretka turkusowa, jogurt grecki, truskawki, cukier puder, melon. Podaję warstwy od dołu: galaretka niebieska, na to zmiksowany jogurt z galaretką turkusową, na górę zmiksowane(...)miseczkach dla równowagi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka stężeje kroimy ją na plasterki przypominające kształtem cząstki owocu. Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta. Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką. 3. Małgorzata Niewiadomska Truskawkowe lody jogurtowe z nutą lawendy 3 szklanki
Malinowe Pocałunkiniedzielne przedpołudnie zapraszam Was na tartaletki z truskawkami i galaretką. To pyszny, orzeźwiający deser dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder(...)foremki na babeczki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki płuczę, obieram z szypułek. Owoce układam na upieczonych babeczkach. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do całkowitego stężenia
Tradycyjna kuchnia KasiPo pysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole. Składniki sernik: 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki kakao 25 gr masła 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 5 płaskich łyżek żelatyny owocowy wierzch sernika(...)mieszamy szklankę gorącej wody, z dwiema łyżkami żelatyny (lub z ulubioną owocową galaretką) i dodajemy do brzoskwiń. Całość studzimy, a kiedy masa zacznie tężeć układamy ją na wierzchu sernika. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny a następnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy
Miód i pieprzEkspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek. 0,5 kg wiśni, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych(...)wkładać do mleka. Gotować 0,5 minuty z jednej strony, delikatnie przewrócić na drugą i jeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej małą i ostrożnie kłaść na wiśnie. Deser można przygotować wcześniej i podawać na zimno. Polecam również wersję z musem truskawkowym czy malinowym. Każda jest warta grzechu ,a w tym przypadku niskokalorycznego
Kulinarny karnet ChristopheraPrzygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek
babka w formieJuż chyba wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z
Quinoa Raz!Kisiele uwielbiałam od zawsze ale odkąd zjadłam taki domowy zrobiony na prawdziwych owocach tego proszku ze sklepu nie używam. Proponuję Wam spróbować i pokochacie kisiele
Moje Małe CzarowanieTe lekkie i delikatne w smaku placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi
Spektrum SmakuOdbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności! Składniki: 3 łyżki białego ryżu
Truskawkowa FiestaPomału stragany zapełniają się kolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej. Na 1,2
Kraina Miodem PłynącaSezon na dania z gruszkami uważam za otwarty! Moje ulubione owoce są teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów
W poszukiwaniu inspiracjiJakoś tak się przyjęło, że Panna Cotta przeważnie podawana jest z owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić
Z miłości do słodkości