Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek
babka w formieJuż chyba wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z
Quinoa Raz!Kisiele uwielbiałam od zawsze ale odkąd zjadłam taki domowy zrobiony na prawdziwych owocach tego proszku ze sklepu nie używam. Proponuję Wam spróbować i pokochacie kisiele
Moje Małe CzarowanieTe lekkie i delikatne w smaku placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi
Spektrum SmakuOdbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności! Składniki: 3 łyżki białego ryżu
Truskawkowa FiestaPomału stragany zapełniają się kolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej. Na 1,2
Kraina Miodem PłynącaSezon na dania z gruszkami uważam za otwarty! Moje ulubione owoce są teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów
W poszukiwaniu inspiracjiJakoś tak się przyjęło, że Panna Cotta przeważnie podawana jest z owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić
Z miłości do słodkościLubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki jagód3 łyżki wody2 łyżki cukru(...)przygotowania:Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy.Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, zalewamy wodą i posypujemy cukrem. Dusimy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Jeżeli lubicie czuć w sosie owoce, smażcie je krócej, tak aby podczas obróbki termicznej się nie rozpadły.Jeżeli zaś wolicie jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie
Słodkie Przyjemnościchyba nikogo, kto przynajmniej nie słyszał o słodkim ryżowym deserze, który zakupimy w większości sklepów. Z pewnością nie można odmówić mu pysznego smaku, ale przeanalizowanie listy składników nie zachęca do jedzenia. A przecież równie dobrze możemy przygotować to cudo samodzielnie i to bez większego wysiłku. Nie wiem jak Wy, ale ja szczerze przyznam, że uwielbiam ryż na mleku, więc równie(...)tylko w sytuacji kryzysowej. Dlaczego? Niestety jeden kubeczek to często ponad 25g cukru, który jest tam naprawdę zbędny. Ponadto ich wkład- "owocowe" musy mają niewiele wspólnego z owocami. Warto więc zastanowić się czy przygotowanie ryżu na mleku jest aby na pewno tak trudne, że nie możemy sprawić sobie własnego Belriso? Odpowiedź jest zdecydowanie jednoznaczna. Próby przygotowania "uzdrowionych" zamienników
peanutbuttermonstersposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować blenderem (zostaw kilka kawałków do dekoracji). Mleko kokosowe wymieszać mikserem z serkiem mascarpone
W SMAKKwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty biszkopt z pyszną kremową chmurką śmietankowo - agrestową najeżony porzeczkami. Świetnie sprawdzi się na popołudniowy deser z kawką :) Zapraszam! Na blaszkę: 40x25 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki: Biszkopt: 4 jajka EKO Szklanka
Kuchnia PROzdrowotnakremówki – 30%, 1-2 łyżki cukru pudru, skórka starta z 1/2 cytryny owoce W 1926 i 1929 roku rosyjska primadonna Anna Matwiejewna Pavlova występowała w Australii i Nowej Zelandii. Występy uznano za wydarzenie tamtych lat. Mówiono, że unosi się jakby na skrzydłach a nie tańczy. Czy deser został specjalnie dla niej stworzony, czy też istniejący deser tak nazwano... teraz(...)pudrem. Śmietana nie może być ubita do końca, gdyż będziemy ubijać ją jeszcze z serkiem. Śmietanę dodać do serka i bić dodając skórkę cytrynową. Na bezę wyłożyć krem, udekorować owocami. patera kryształowa
królestwo garówSyrop z pigwy jest sporządzony z naturalnych składników, bez konserwantów..a na bazie cukru , soku z owoców pigwy i pigwowca i niewielkiego dodatku alkoholu..Wystarczy odrobina syropu aby poczuć jego smak..Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty..do różnego rodzaju deserów i napojów.. W upalne dni wystarczy woda, kilka kostek lodu, kilka kropel syropu i napój chłodzący(...)polecane są w profilaktyce nowotworów. Razem z pektynami usuwane są z organizmu metale ciężkie i toksyny. Obniżają również poziom cholesterolu i poziom cukru. Właśnie pigwa zawiera najwięcej ze wszystkich owoców pektyn, a ponadto owoce pigwy nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Gdyby nie były tak twarde i cierpkie w smaku byłoby to idealne lekarstwo i pożywienie. Pigwa to owoc
Moje domowe kucharzenieŁadnie wygląda w przezroczystych naczyniach.) Udekorować wg uznania. (Można podawać z sosem czekoladowym, konfiturą, bakaliami, czy np. ulubionymi owocami.) (*) Jeśli chcemy dodać stopioną czekoladę przed wstawieniem puddingu do lodówki - należy użyć mniejsze ilości nasion chia. Czekolada dodatkowo zagęści nasz deser
Di gotujeDzisiaj prezentuję Wam przepis na szybkie do przygotowania ciasto z morelami. Ciasto to doskonały deser dla całej rodziny. Nikt mu się nie oprze. SKŁADNIKI: 15 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 25 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 dag moreli. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję. Morele przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. 3. Ciasto piekę około 65 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: na 4 porcje 4 średniej wielkości jabłka 200 g malin 200 g suszonej żurawiny 0,5 szkl nasion goi 2 łyżeczki miodu lipowego 1 szkl
Luźna Kuchniawraca do korzeni i ponownego odkrywania pełnej gamy smaków i aromatów kuchni polskiej. W restauracjach coraz częściej obok wyszukanych potraw z kuchni światowej pojawiają się rodzime gatunki warzyw i owoców, rośliny dziko rosnące i regionalne produkty. Z dużą przyjemnością przyjęłam zaproszenie Wojciecha Modesta Amaro do natury kuchni polskiej przekazane za pośrednictwem jego książki o tym samym tytule(...)naturze będę przedstawiała własną domową wersję znakomitej "Natury Kuchni Polskiej" :). Na pierwsze danie (choć to deser) pójdzie pospolita pokrzywa, wszystkim znana, niedoceniana i nadal wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy
SzczyptaSmaQDziś zapraszam Was na coś pysznego, słodkiego i bardzo szybkiego… Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananem , to dosłownie niebo w ustach Deser wymyśliłam i przygotowałam
Słodkie okruszkiulubiony (występuje również w wersji smakowej kokos albo straciatella) Jogurty, które na pewno nie są EKO: I coś na deser... Podsumowując, jedzmy jogurty naturalne, z pełnowartościowego mleka bez żadnych dodatkowych ulepszaczy. Jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, dodajmy świeżych owoców. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także dodatek łyżeczki miodu albo konfitury. Moją ulubioną alternatywą jest jogurt naturalny z kawałkami
Moja Mama GotujeSkładniki 1 awokado 2 banany 2 kiwi sok z 2 mandarynek lub 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 (lub do smaku) łyżki miodu Przygotowanie Awokado
OliveandThymeCi, którzy kaszę jaglaną kojarzą wyłącznie pod mało atrakcyjną, rozgotowaną i gorzkawą postacią mogą przeżyć nie lada szok. Oto bowiem kasza w wydaniu wytwornym i eleganckim
Even Better FoodKolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem. Składniki Fioletowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatycholesterolu, za to aż 1218 mg kwasów omega-6! To już tyle na temat czekolady teraz czas na szybki deser lub przekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy) Owoce pokroić na kawałki (banan może być pokrojony
Fit & Healthy Lifekawałeczki i dodaje do sera. Dosładzam do smaku i blenduję delikatnie, aby zostały w całości kawałeczki owoców. Z gotowego ciasta smażę cieniutkie naleśniki, smaruje nadzieniem i składam. Można przed podaniem oprószyć cukrem z wanilią. A na deser polecam WIELKIE LODY :) KLIK Zajrzyjcie do gazetki, od dzisiaj super ceny, za super produkty
Takie tam pichcenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernikowa owsianka z jagodami zapiekana w piekarniku ostatnio króluje u mnie na śniadania :-D. Jest przepyszna, w
Marta Gotujenapój możemy traktować jako deser? Oczywiście, że tak! Idealnym przykładem jest (smoothie) zmiksowany napój o gęstej i kremowej konsystencji, w których główną rolę stanowią owoce lub warzywa. Poniżej umieszczam przepis na zielone smoothie - koktajl szpinakowo-truskawkowy! Składniki: 150 g mrożonego szpinaku 250 g mrożonych truskawek miód 125 ml jogurtu naturalnego
UgotowaćBłyskawiczny domowy shake to świetny deser na cieplejsze dni, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Ten smaczny lodowy przysmak możemy modyfikować według własnych upodobań dodając owoce lub rozpuszczoną czekoladę. składniki na 3 porcje 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych 1 szklanka mleka 2 łyżki posypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko podgrzane mleko
Smakowite DaniaJaki deser jest najlepszy na weekend? Oczywiście ciasto. Wymaga więcej przygotowań, ale cieszy każdego. Najwspanialsze dla mnie są te z pięknymi owocami zatopionymi w pysznym kremie. Ale czy, aby na pewno przygotowanie ciasta czy tortu wymaga od nas, aż tak dużego wysiłku? Nie. Są takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam
Słodkie okruszkizachować je na dłużej? Dodane do ciasta lub deseru nie przetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona powoli nalewka z białej porzeczki rozgrzeje nas ciepłym aromatem lata. Macerując owoce mogę cieszyć się ich widokiem przez kilka tygodni. Ich smakiem
KUCHARNIAmoim dotykiem, a kropla słodkiego syropu wycieka na zewnątrz, lśniąc w wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc. W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym figi na deser przez cały październik. Dojrzała jesień smakuje tam figami, winogronami i truskawkami. ... gdybym mogła zatrzymałabym złocisty październik na dłużej
KUCHARNIAzdrowo, to jeszcze smacznie. Musze przyznać, że żaden obiad nie smakuje tak dobrze jak te z grilla, a deser? Deser też jest niczego sobie! dziś przygotowałam dla Was owocowe szaszłyki z grilla. Do ich przygotowania można skorzystać z dowolnych owoców, choć bardziej polecam te twardsze odmiany. Polane roztopioną czekoladą smakują wyśmienicie! Zamiast czekolady można użyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego
Słodkie Przyjemnościmoreli, które jakimś cudem dostrzegłam w sklepie. Wiem, że to nie sezon, ale taką już mam ochotę na letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam kilka śliwek, samotną morelę i garść borówek amerykańskich, jak również pomarańczę. Wszystko to wymagało jak najszybszego spożycia, bo czas dojrzałości się kończył. Niewiele myśląc wyjęłam
Zdrowa Kuchnia SowyCoś dla tych na diecie. Zdrowy i szybki deser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie? Składniki na dwa pucharki : * duży jogurt naturalny * posiekane orzechy, musli * 2 owoce kiwi * 4-6 orzechów włoskich w miodzie Przygotowanie : W pucharkach układać warstwami : jogurt, orzechy lub musli, jogurt, kawałki kiwi oraz orzechy w miodzie. Schłodzić
Magiczne Życie Marty