kojarzy przede wszystkim z truskawkami. Miałam małą puszkę moreli, pomyślałam, że do czegoś mogę ją wykorzystać i jest. Deser pyszny, lekki, tuczący. Zdecydowanie masa jest słodka, ale morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam! Składniki: - 15 dag mascarpone; - 1 cytryna; - 5 płaskich łyżek cukru; - 2 łyżki żelatyny; - 125 ml kremówki; - mała puszka moreli; - melisa, rurki waflowe(...)odrobinie letniej wody, domieszaj do niej 2 łyżki mascarpone, a następnie zmiksuj z resztą serka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z tężejącą masą. Foremki wyłożyć folią, napełnić masą, zostawić do całkowitego stężenia, usunąć folię. Morele zmiksować z odrobiną zalewny na sos. Deser wyłożyć na talerze, polej sosem, ozdób rurkami i miętą
dom-agi.plPyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu! Skladniki: 125 g serka mascarpone 2 jajka podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk 2 łyżki cukru 3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki 100 g czekolady mlecznej kakao do posypania 2-3 kieliszki rumu Przygotowanie(...)połamane biszkopty. Nasączamy delikatnie rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy nią wierzch naszego deseru, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki
Lena GotujePrzełom roku to czasem statystyk, podsumowań i planów na przyszłość. Wiele działo się w tym ostatnim roku w moim życiu, prywatnie oraz na blogu. Poznałam nowe
dolcevitainmykitchenTorcik na zimno z truskawkami i mascarpone oraz biszkoptami to orzeźwiający deser w sam raz na upalne dni, doskonały smakołyk na wyjątkowe okazje, świetna propozycja dla wielbicieli truskawek. Taki torcik to delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który błyskawicznie znika z talerzy. Składniki na tortownicę 19 cm : 25 szt podłużnych biszkoptów 600 g truskawek 500 g serka
Smakowite Daniadwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy liśćmi mięty, oraz
Miód i pieprztarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany
Miód i pieprztego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają :) Obowiązkowe „must have
Moja Delicjagodziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty
Miód i pieprzpyszny deser. Składniki podane w przepisie wystarczą na dwa desery. Serek z truskawkami najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach, co nada deserowi eleganckiego wyglądu i z pewnością możemy podawać go naszym gościom. Składniki: Truskawki 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Herbatniki Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Owoce kroimy na pół. Herbatniczki(...)Następnie do tego dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość miksujemy ze sobą. Do szklanki/pucharka dodajemy kolejno: herbatniki, serek, pokrojone truskawki i na koniec serek mascarpone. Na górę dodajemy jeszcze pokrojone truskawki i deser gotowy. Artykuł Warstwowy deser z truskawek, herbatników i serka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepyszny deser. Składniki podane w przepisie wystarczą na dwa desery. Serek z truskawkami najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach, co nada deserowi eleganckiego wyglądu i z pewnością możemy podawać go naszym gościom. Składniki: Truskawki 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Herbatniki Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Owoce kroimy na pół. Herbatniczki(...)Następnie do tego dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość miksujemy ze sobą. Do szklanki/pucharka dodajemy kolejno: herbatniki, serek, pokrojone truskawki i na koniec serek mascarpone. Na górę dodajemy jeszcze pokrojone truskawki i deser gotowy. Artykuł Warstwowy deser z truskawek, herbatników i serka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 250 g truskawek przygotowanie Truskawki umyć, odciąć szypułki, odłożyć kilka do przełożenia i przybrania deseru
Stare Garynadzieniem. Sprawdzą się również zwykłe kakaowe herbatniki;) Kolejną warstwą deseru jest kokosowa „pianka” oraz owoce przykryte przezroczystą galaretką. Niesamowicie mi się taka galaretka podoba. Dzięki niej owoce są ładnie wyeksponowane, a takie „lewitujące” borówki od razu przyciągają wzrok. Na około 6-7 pucharków: 500 g mascarpone 400 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek cukru pudru(...)czasu aż zacznie się rozpuszczać (nie gotujemy). Lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Miksujemy wszystko na średnich obrotach miksera, do połączenia. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę od razu przelewamy do pucharków (dość szybko tężeje). Deser wstawiamy do lodówki na około pół godziny (do całkowitego stężenia). Po tym czasie
Smaki Na Talerzurozpieszcza, z chęcią sięgamy po słodkie smakołyki czy też szukamy rozgrzewających orientalnych smaków. Dlatego, zamiast objadać się ładnie zafoliowanymi słodyczami, zróbmy coś fantastycznego! Zainspirowany tureckimi smakami w deserach zrobiłem dla Was banalnie prostą słodką przekąskę. To co w niej pokochacie to nietypowe połączenia smakowe!, z racji tego że można go zrobić w 10 minut, może nie będzie piękna(...)ciasteczek maślanych Łyżka masła Szczypta mielonego lub rozkruszonego anyżu Szczypta mielonych lub rozkruszonych gozdzików Szczypta mielonego kardamonu 3 cm obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru 1 opakowanie małego serka mascarpone 15g cukru z PRAWDZIWĄ wanilią Kilka dużych listków świeżej mięty Szczypta mąki ziemniaczanej Sok z 1/3 małej cytryny 3-4 łyżki konfitury z płatków róży Przygotowanie: 1/ Rozłóż ciastka
Kuchnia PROzdrowotnałtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%, dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru) Przełożenie : 1 słoiczek niskosłodzonego(...)nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy po łyżce ubitej śmietany (jednak nie miksujemy ale mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką). Ważne jest, aby masy dokładnie się
cucinarełtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%, dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru) Przełożenie : 1 słoiczek niskosłodzonego(...)nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy po łyżce ubitej śmietany (jednak nie miksujemy ale mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką). Ważne jest, aby masy dokładnie się
cucinare