Jeżeli lubicie brownie, jeżeli nie boicie się, że czekolada ogarnie Was w 100% i pochłonie malinowo- porzeczkowym szaleństwem to zdecydowanie pokochacie te babeczki. Proste w wykonaniu
ChilliJemySkładniki na ciasto 1,5 szklanki mąki tortowej 125 g masła lub margaryny, zimnej 1 łyżka cukru pudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała proszku do
w mojej kuchniPo raz kolejny pokusiłam się o przygotowanie ciasta z gotowej mieszanki, którą otrzymałam do testowania. Co prawda w oryginale miało to być ciasto, ja jednak upiekłam
Z miłości do słodkościPamiętam wszystko jakby to było wczoraj. 2 kreski na teście ciążowym, miesiące oczekiwań... A tu mój synuś kończy 7 lat. A córcia skończyła 4
Malinowe PocałunkiPyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie
Wypieki ReneLato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba
Smakowity Blog Kulinarnyregionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie. W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach do zapiekania wielkości 20 x 15. Clafoutis z malinami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniezadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe nie zawsze były takie jak bym sobie tego życzyła(...)cukru – 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – 0,5 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – owoce: u mnie borówki i maliny Samo szykowanie bezy nie zajmuje bardzo dużo czasu, ale jej pieczenie to już przynajmniej kilka godzin. Na początek najlepiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Jeżeli potrzebujecie narysujcie okrąg o średnicy około
RelaxtimeWarstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na sok owocowy) , kremem angielskim (tzw. custard) i bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę
Domowa Cookierenka AgiKruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego
Kuchnia Pani Wiosnyczekolady, z wytłoczonym napisem "made by Blondynka Gotuje". Nie mogłam się powstrzymać aby nie przetestować mojego nowego wałka z firmy STODOŁA . Marzyło mi się, aby moje czekoladowe czekoladowe mini desery były podpisane nazwą mojego bloga. Wszystko się udało. Serniczki bardzo smaczne, zniknęły jeszcze tego samego dnia. Lubię jak moje fantazje okazują się wykonalne w rzeczywistości :) MASA CIASTECZKOWA: 10 sztuk ciastek(...)połączenia się składników. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam go do lodówki. DODATKOWO: 2 okrągłe blaty z mlecznej czekolady 2 okrągłe blaty z białej czekolady garść malin (ja użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka listków świeżej mięty Serniczki wyciągnęłam z obręczy, ułożyłam na desce z łupka, możecie na zwykłym talerzu. Jak widać na zdjęciach masę porzeczkową wycisnęłam szprycą
Blondynka GotujeTo ciacho samo się broni. Biszkopt cudowny, owoce genialne – po prostu polecam. Biszkopt: Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki
MojaQchnia.plRewelacyjne ciasto, świeże, kremowe, kuszące wyglądem. Ambrozja, która zniewala zmysły. Składniki: Ciasto kruche. 4 żółtka 200 g mąki 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki
Malinowe PocałunkiEklerki to deser rodem z Francji. Te małe ciastka wypełniane są bitą śmietaną lub tradycyjnym, waniliowym creme patissiere, który wykorzystywany jest na szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem(...)lodówki do całkowitego wystudzenia. UWAGA : Krem będzie bardzo rzadki, ale po wystudzeniu bardzo gęstnieje i nadaje się do nakładania łyżką. Eklerki przekroić na pół. Nadziewać kremem i malinami. Przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem. Ciastka najlepiej przygotowywać niedługo przed podaniem. Gotowe przechowywać w lodówce
Chocolate Muffin BlogPodstawowa definicja podaje, iż środek to miejsce jednakowo oddalone od krawędzi, wnętrze oraz coś co ułatwia działanie . W życiu nie raz szukamy złotego środka . Najlepszego
KUCHARNIA