Sernik tak idealny, że chyba bardziej idealnego w życiu nie jadłam ;). Przygotowany z gotowego sera z wiaderka. Składniki: 200 g ciastek zbożowych 100
Malinowe PocałunkiKwaśno- słodki deser Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną SKŁADNIKI: mrożone maliny pierniczki śmietana 30% lub 36% cukier kakao Malinki powolutku zagotować. Jeśli są zbyt kwaśne można dodać łyżeczkę cukru. Pierniczki zmiksować a śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do dużej szklanki wsypać zmiksowane pierniczki, dodać gorące maliny a na sam wierzch ułożyć bitą śmietanę. Całość posypać kakao
MarciochaKucharzysię tym, że składa się z bezowego spodu i bitej śmietany, a całość udekorowana jest świeżymi owocami. Związku z tym, że jest luty, a miałam ochotę na ten deser - użyłam mrożonych malin, które wyśmienicie pasują do słodkiej bezy. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 210 g cukru pudru (tj. 12 dosyć sporych łyżek) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą
UgotowaćOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i
Słodka Stronamalinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sycylijskie cannoli z ricottą - przepis z bloga Moje wypieki i nie tylko Tiramisu (klasyczne) - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Trumnamisu... deser z malinami - przepis z bloga Szczypta słodyczy Napoje: Vin Santo a casa - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Banerek podsumowania: Przygotowałam dla Was banerek kierujący do tego podsumowania. Zachęcam Was do zamieszczenia
Chilli Czosnek i OliwaTo jest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je
Bernika - moj kulinarny pamietnikkieliszków. W robocie kuchennym miksujemy pozostałe składniki. Połączone ze sobą wlewamy do kieliszków na maliny. Całość dekorujemy malinami i miętą. Porcja na 4 duże kieliszki. Ja podałam w małych i wyszło 12 mini deserów
Niezły MłynekTegoroczne lato to szał na lody . Pogoda wciąż dopisuje, więc dzisiaj proponuję przepis na proste lody z arbuza i malin. Mało tego lody są zamrożone w połówce wydrążonego arbuza. Taki deser lodowy bardzo ładnie się prezentuje. Lody arbuzowe są delikatnie słodkie z wyczuwalną malinową nutą. Poza(...)dodałam do nich grecki jogurt, lekko posłodziłam ksylitolem i gotowe. Jak to gotowe nie mroziłam? Lody trzeba zamrozić! Po prostu zamroziłam rozdrobniony arbuz i maliny, a potem zmiksowałam. Lody arbuzowe to świetny deser na lato. Słodki arbuz i słodko kwaśne maliny świetnie do siebie pasują. Lody z arbuza są orzeźwiające zresztą jak sam arbuz. Jest to wersja light do tradycyjnych
codojedzeniaPyszny, kremowy, jesienny deser z nutą lata w postaci malin. Idealny pomysł na przemycenie kaszy w deserze, a wiecie doskonale, że lubię to robić! Do tego aromatyczny cynamon i od razu jesień staje się przyjemniejsza! Składniki na 2 porcje: Masa z kaszy: 5 łyżek kaszy manny 500 ml mleka (u mnie bez laktozy) 2 łyżki erytrolu 1 łyżeczka cynamonu(...)Przygotowanie: Składniki na masę z kaszy wsypujemy/wlewamy do garnka i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Maliny lekko rozmrażamy i blendujemy z erytrolem. Masę z kaszy przelewamy do pucharków i studzimy. Polewamy musem malinowym i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy do lodówki aby deser się schłodził
CzarnawisienkaMrożony deser śmietanowy z malinami pokocha każdy łasuch. Delikatny, kremowy, pyszny! Składniki: 1 litr śmietany 30% cukier puder do smaku 250 g mascarpone sok z cytryny- 2 łyżki Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, sok z cytryny, cukier puder do smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy na ok godzinę(...)malin cukier puder do smaku listki mięty Wykonanie: Maliny blendujemy ( odkładamy kilkanaście sztuk do dekoracji), powstały mus podgrzewamy, dosładzamy do smaku. Gotowy schłodzony deser kroimy w plastry, nakładamy na talerze, polewamy musem malinowym, dekorujemy całymi malinami oraz listkami mięty
Z Majeczką w kuchniSmakowite ciasto na kruchym spodzie z budyniem i malinami to wspaniały deser dla naszych milusińskich. Lekko kwaskowaty smak malin doskonale komponuje się z słodkim budyniem . Zapraszam do wypróbowania przepisu . składniki na formę do tarty ciasto 2 szklanki mąki
Smakowite Daniaśmietaną 30%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka opcjonalnie, ale bardzo na miejscu w wersji dla dorosłych jest kilka łyżek pomarańczówki do skropienia gotowego deseru (mniam!) 3-4 świeże gruszki garść świeżych malin Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem (można w mikserze), tak by się połączyły tworząc gładką masę. Przygotować naczynia do zapiekania i lekko je natłuścić (użyłam do tego(...)minutach od momentu wstawienia do piekarnika. Wtedy masa zaczyna się lekko ścinać i owoce nie zapadają się na samo dno. Maliny daję jeszcze później, właściwie na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika - tak bardziej mi smakują. Deser zapiekać ok. 20 - 30 minut - czas zależy od tego czy pieczecie w jednym naczyniu czy w kilku mniejszych, wtedy masa ścina się szybciej
KUCHARNIASezon na maliny trwa. A że na dworze zrobiło się znowu letnie, tym razem przeglądając książkę Pawła Małeckiego znalazłam przepis na semifreddo. On użył tam borówek
Gotowanie z pasjąsoli do ubijania białek 3-4 łyżki naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) do dekoracji: maliny lub truskawki i listki świeżej mięty Uwaga: likier Amaretto można zastąpić winem Marsala - wtedy do 100 ml mocnej kawy dodajemy 80 ml wina Jak przygotować deser tiramisu w pucharkach Zaparzyć kawę (najlepiej podwójne espresso) i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać(...)deseru, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą. Mocno schłodzony deser tiramisu w pucharkach podaję z malinami i listkami mięty. Deser tiramisu w pucharkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata