Taka galaretka to idealny deser w ciepłe dni. Polecam serdecznie zwłaszcza teraz jak arbuzy są aromatyczne i jeszcze bardziej soczyste. Szybka w wykonaniu i rewelacyjna w smaku, polecam. Galaretka arbuzowa z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDeser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką! Tortownica 22 cm: 10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”) 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna(...)połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce. Całość zalewamy przestudzoną i delikatnie stężałą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
VioletoweKucharzenielodówce zalegało mi kilka jogurtów owocowych, więc przerobiłam je na deser z galaretką. Taki deser przygotujecie łatwo i bez wielkiego nakładu pracy. Można do niego wrzucić ulubione owoce lub wzbogacić bitą śmietaną. Składniki: 200 g jogurtu brzoskwiniowego 200 g jogurtu truskawkowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka rubinowa garść czerwonych winogron garść malin 1 małe jabłko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGalaretka czy piwo? Deser idealny na upały, chłodzi, smakuje i wygląda jak piwo z pianką na dwa palce. Może nie jest to przepis, ale taki pomysł na szybki deserek nie tylko dla dzieci. Składniki: 2 galaretki pomarańczowe z cukrem 700 ml wody Do miseczki wsypać dwie galaretki i rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Odlać 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretki. Galaretkę
O kuchni z uczuciemUwielbiam robić takie bombki. Można do nich włożyć wszystkie resztki bakalii, lub pozostałe niewielkie ilości owoców, ulubioną galaretką a deser wychodzi pyszny. Zapraszam na moją wersję bombki deserowej. Turkusowa bombka z orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZapraszam na jogurtowca z galaretkami. Deser jest prosty do zrobienia, tani i pyszny. Zrobiłam go na herbatnikach w polewie kakaowej od Cukry Nyskie . Polecam na słodki podwieczorek Składniki: 200 g herbatników w polewie kakaowej Nysanki od Cukry Nyskie 1 galaretka morelowa na 1,5 szkl wody 1 galaretka jagodowa na 1,5 szkl wody 500 ml jogurtu naturalnego
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis na ten pyszny deser na zimno zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Zakochałam się w nim od pierwszego zdjęcia, a później miłość tą przypieczętował pierwszy kęs :) Delikatna kokosowo-jogurtowa pianka na spodzie z ciasteczek Oreo, na wierzchu galaretka z owoców leśnych z dodatkiem jagód lub borówek (poza sezonem mrożone owoce). Gwarantuję, że zniknie w mig! Palce lizać! Składniki(...)stężenia pianki. Przygotować galaretki - rozpuścić je razem w 600 ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić. Na stężoną piankę wyłożyć jagody, zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu galaretki deser można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zważywszy na to, iż nie zawsze możemy dostać śmietankę kokosową, z powodzeniem możemy użyć mleczka kokosowego. Wystarczy po otworzeniu schłodzonej uprzednio puszki odlać wodę
MyCookBook.plDzieci uwielbiają desery i bardzo często okazuje się, że te najłatwiejsze w przygotowaniu najbardziej przypadają im do gustu. Z racji tego, że w ten weekend mój syn kończył 3 latka i zażyczył sobie imprezę z " Potworami i spółka" mama musiała coś wymyślić. Powstał mój pierwszy deserek w słoiku i to w szałowym niebieskim kolorze. Składniki: 125 g miękkiego(...)minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką. Kruszymy ciasto i z powrotem przekładamy do słoiczków, w których będziemy serwować nasz deser. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy
Wielki apetytgłowy , ze przecież kawa nie musi być tylko i wyłącznie napojem. Zamierzam sprawdzić co da się ugotować z wykorzystaniem kawy w saszetkach .Na pierwszy ogień idzie najprostsze , czyli deser- galaretka. Czas: 5 minut + czas na zastygnięcie Składniki: 2 saszetki Hazelnut Shazili --Kawa rozpuszczalna z zabielaczem i cukrem o smaku orzechowym * 200 ml wrzątku 50 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny(...)zwykłym ). ** Wyjaśniam czemu kawy które wg przepisu powinno sie rozpuszczać w 150 ml wody ( czyli 2 w 300 ml ) rozrabiam w 200 ml. Po prostu jeśli ma to być deser smak musi byc intensywniejszy
Buniabaje w kuchnimusem z kiwi. Jak to u mnie często bywa w takich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo.Składniki na 3 desery:1 galaretka (coś z czerwonych)3 owoce kiwi200 g śmietany kremówki 30% (małe opakowanie)ok 7 łyżeczek cukru pudru2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie :Galaretkę przygotowuję wedle opisu na opakowaniu zmniejszając tylko ilość(...)łyżeczkami cukru. Na gotową galaretkę nalewam mus z kiwi, łyżką nakładam bitej śmietany i posypuję wiórkami startej gorzkiej czekolady.Rada :Jak wspomniałem w przepisie : owoce kiwi parzę wrzątkiem podobnie jak parzy się pomidory i obieram ze skórki podobnie jak pomidory nie mają one wtedy tej swojej kwaskowatości i nie potrzeba wtedy zwiększać ilości cukru do deseru
Mechanik w kuchniUwielbiam galaretkę.Deser z nią wprost" pochłaniam".Jest zdrowa,świetnie działa żelatyna w niej się znajdująca , na paznokcie .Jest wspaniała.Dziś łatwy przepis , a ile uciechy z jedzenia.Taką babkę przygotowuję na różne okazje , zawsze jest strzałem w dziesiątkę ,choć z gotowych produktów.Oczywiscie możemy się bawić w przygotowanie jej na bazie żelatyny od podstaw ,ale dziś babka(...)leniwych ha ha :). 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka wiśniowa 1 op.mrozone owoców do kompotu Bita śmietana jak kto lubi *************************************** Galaretki przygotowujemy według przepisu na 0.5 litra wody , w osobnych naczyniach.Studzimy.Do opłukanej zimną wodą formy wsypujemy owoce,zalewamy galaretką wiśniową.Wstawiamy do lodówki i czekamy , aż nam się zetnie.Mozecie zrobić ładniej np.wrzucic owoce i zalać odrobiną galaretki ,tak aby pokryła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMuffinki razowe z truskawkami i bananami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką Deser truskawkowy z lodami Lekki deser truskawkowo-jogurtowy Muffinki truskawkowe Tarta truskawkowo-porzeczkowa Koktajl truskawkowy z białą czekoladą Koktajl ananasowo-truskawkowy
Passions hobbies lifegotujemy ją do około dwóch minut. Powstałą gorącą masę wylewamy na ciastka. W masę wciskamy całe truskawki, jedna obok drugiej. Studzimy. Na wystudzoną kaszę i truskawki wylewamy tężejącą galaretkę. Deser wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody) 1 szklanka umytych, osączonych jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany
Mała CukierenkaDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody) 1 szklanka umytych, osączonych jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany
Mała Cukierenka